Teściowa przywiozła mi na Komunię ponad dwukilowego kurczaka ze wsi na rosół. Dokupiłam kawałek wołowiny i włoszczyznę. Zrobiłam pyszny rosół - 9 litrów! Starczył dla 17 osób i jeszcze na drugi dzień. Całe mięsko i włoszczyznę przemieliłam z cebulką, paczką kaszy gryczanej i resztkami podsmażonej kiełbaski, która od jakiegoś czasu zalegała lodówkę i jakoś o niej zapomnieliśmy Tak powstał cały wok farszu. A ponieważ na drugie danie była dzień po Komunii tortilla ( z resztkami gyrosa i surówek z Komunijnego przyjęcia) i specjalnie zrobiłam więcej ciasta ( swoją drogą super pomysł na tani obiad!) to upiekłam na kolację te tortille z farszem ( wyszły krokiety) Farszu było jednak tyle, że zrobiłam z nim jeszcze 120 pierogów...( chyba mi się ten farsz rozmnożył, bo nadal było prawie pół woka ...No to zgarnęłam resztę do foremki do pieczenia babki prostokątnej i upiekłam coś a la pasztet ( choć może bardziej jakaś pieczeń do obkładu wyszła...bo nie było w tym grama wątróbki ) Z jednego rosołu i 2 kg mąki mam jedzenie na tydzień Moje dzieci nazywają to recyklingiem spożywczym.
U nas takie obiady nazywają się "Przegląd tygodnia" Ja z mięsa z zupy robię omlet Podsmażyć mięso z udka z przyprawą, wrzucić dwie pokrojone pieczarki i po minucie zalać jajkiem roztrzepanym z łyżką mąki. I sypie tymiankiem. Ale ją prawie do wszystkiego go dodaje
dokładnie???? @Aniuszka ło matko...nie mam spisanych proporcji...zwykle robię na oko z mąki, wody i odrobiny soli ( konsystencja jak na naleśniki) i piekę na patelni jak naleśniki. Ciasto jest mocniejsze, gdy doda się jajka 1-2 szt ( ale nie potrzeba) Na samej wodzie z mąką jest bardzo delikatne i gorzej się przewraca na patelni. No i taką tortille my smarujemy sosem czosnkowym ( jogurt, czosnek, sól) dajemy sałatę lodową, rukolę lub szpinak. Jeśli jest mięso jakieś albo pieczarki podsmażone...no to co pod ręką
Nie mam pomysłu. Na ciasto/ciasteczka/babeczki. Muszą być w miarę szybkie w robocie, łatwe do podania i trwałe (impreza na świeżym powietrzu, przewóz, będzie 2h czekać na konsumowanie), kremy i galaretki odpadają. Na drożdżówki i ucierane z rabarbarem/truskawkami już patrzeć nie mogę... O skarbnico wiedzy i pomysłów, poooomocy!;)
Na slono mają się do rozpuku najesc kiełbasek z grilla. Może jakaś sałatka? Ooo. Tylko co przetrwa próbę czasu i podróży, nie podejdzie woda i się nie zepsuje?
Edt. Kiełbasek z ogniska takie 'z kija' atrakcyjniejsze. Pół roku temu chyba kilogram Z.i F.razem zjedli..
kupne lupiny babeczek.. krem budyn po prostu to nie splynie i owoce.. zle? ja na dno jeszxze zawsze dzem albo czekolade daje.. zawsze za malo jest..tylko jak juz robie to sama pieke
Nie nie, tu już wiem, że będą kiełbaski, pieczywo i domowe ciasta. To jest pomysł z czymś wytrawnym albo z owocami o! Tylko cholipa, truskawki ok, czereśnie nadal po 30, arbuz 6, to jednak odpuszcze
zrób sałatkę ziemniaczaną z młodych ziemniaków z dużą ilością świeżej zieleniny - tona koperku i szczypiorku, sos weź w słoiku, zmieszasz chwilę przed podaniem- do grilla ok!
No czereśnie cena zaporowa... Maliny kartonik 200gramow za 10zl... Można paść... Truskawki po 6-7 więc lepiej, ale smakowo to szału nie ma... Musze pomyśleć;)
Skoro wątek wyszedł, to mam pytanie @InSpe : czy kim chi robi się ze zwykłej białej, czy z pekińskiej kapusty? I po zrobieniu trzyma się to w lodowce? Na jakiś dziwny przepis natrafiłam i mam dylematy...
Mam pytanie o mrożenie parmezanu. Dostałam dość dużo i wymyśliłam, że część sobie zamrożę i użyję na Święta.
Można? Ktoś próbował? Wiem, że zwykły ser można mrozić, ale parmezan lub inne twarde sery? Jeśli ktoś ma przetestowane: to czy lepiej w kawałku, czy raczej zetrzeć od razu, bo po przemrożeniu się pokruszy przy tarciu?
Komentarz
Teściowa przywiozła mi na Komunię ponad dwukilowego kurczaka ze wsi na
rosół. Dokupiłam kawałek wołowiny i włoszczyznę.
Zrobiłam pyszny rosół - 9 litrów! Starczył dla 17 osób i jeszcze na drugi dzień. Całe
mięsko i włoszczyznę przemieliłam z cebulką, paczką kaszy gryczanej i
resztkami podsmażonej kiełbaski, która od jakiegoś czasu zalegała lodówkę i
jakoś o niej zapomnieliśmy
Tak powstał cały wok farszu. A ponieważ na drugie danie była dzień po Komunii tortilla
( z resztkami gyrosa i surówek z Komunijnego przyjęcia) i specjalnie zrobiłam więcej
ciasta ( swoją drogą super pomysł na tani obiad!) to upiekłam na kolację te
tortille z farszem ( wyszły krokiety) Farszu było jednak tyle, że zrobiłam z
nim jeszcze 120 pierogów...( chyba mi się ten farsz rozmnożył, bo nadal było
prawie pół woka ...No to zgarnęłam resztę do foremki do pieczenia babki
prostokątnej i upiekłam coś a la pasztet ( choć może bardziej jakaś pieczeń do
obkładu wyszła...bo nie było w tym grama wątróbki )
Z jednego rosołu i 2 kg mąki mam jedzenie na tydzień
Moje dzieci nazywają to recyklingiem spożywczym.
"Przegląd tygodnia"
Ja z mięsa z zupy robię omlet
Podsmażyć mięso z udka z przyprawą, wrzucić dwie pokrojone pieczarki i po minucie zalać jajkiem roztrzepanym z łyżką mąki. I sypie tymiankiem. Ale ją prawie do wszystkiego go dodaje
@Sylwia1974 nieźle!
ło matko...nie mam spisanych proporcji...zwykle robię na oko z mąki, wody i odrobiny soli ( konsystencja jak na naleśniki) i piekę na patelni jak naleśniki. Ciasto jest mocniejsze, gdy doda się jajka 1-2 szt ( ale nie potrzeba) Na samej wodzie z mąką jest bardzo delikatne i gorzej się przewraca na patelni.
No i taką tortille my smarujemy sosem czosnkowym ( jogurt, czosnek, sól)
dajemy sałatę lodową, rukolę lub szpinak. Jeśli jest mięso jakieś albo pieczarki podsmażone...no to co pod ręką
O skarbnico wiedzy i pomysłów, poooomocy!;)
Edt. Kiełbasek z ogniska takie 'z kija' atrakcyjniejsze. Pół roku temu chyba kilogram Z.i F.razem zjedli..
Platki owsiane, maslo roztopione, maka i miod.
Wszystko na oko, ale w miarę zwarta konsystencja musi być.
Paciasz na blaszke i pieczesz 12 minut i juz.
(jak wstanę, a mam ztym pewien problem, to poszukam dokładniej w kajeciki).
One są bardzo trwałe, dość smaczne i do rączki wygodne.
Bakalie można dodać,kawałki czekolady, ale ja purystka nie dodaje.
Jeszcze Dorota, muffiny,ale nie wiem czy nie są juz passe .
I muffiny zrobisz i slone i slodkie.
Albo nasz ostatni hit: faszerowane kapelusze pieczarek,tez mniam i na Raz do lapy.
Paluchy drożdżowe: @Predikata, ratuj przepisem.
A najlepiej jak zawieziesz truskawki, czereśnie,arbuza w cząstki.
Bo na wszelkich spotkaniach jest zawsze full slodyczy, a malo owocow.
Tylko cholipa, truskawki ok, czereśnie nadal po 30, arbuz 6, to jednak odpuszcze
U nas 15-18 zl piękne, po 10 zl takie do szybkiego.zjedzenia.
Można? Ktoś próbował? Wiem, że zwykły ser można mrozić, ale parmezan lub inne twarde sery? Jeśli ktoś ma przetestowane: to czy lepiej w kawałku, czy raczej zetrzeć od razu, bo po przemrożeniu się pokruszy przy tarciu?