cieniutkie plasterki, mam zapas upieczonych w piecu w garnku rzymskim, w piekarniku też się dobrze pieką, ale nie umiem podać ani czasu, ani temperatury, do wygooglania pod hasłem carpaccio z buraka Oliwa z oliwek, a migdały po uważaniu, płatki, czy drobiazg siekany.
A jakbys tak krociutko zmiksowala cale? ( nie wiem , jak sie takie urzadzenie nazywa- taka raczej szatkownica z pojemnikiem) Ja tak wlasnie robie do kaszy na sniadanie. Wtedy mniej zjedza lakomczuchy
@Skatarzyna A czy Twoja Zosia ma sposób na to jak równomiernie rozlać polewę czekoladową po serniku? Może ona mogłaby mieć już konto na wielodzietnych? Chociaż do wątków kulinarnych
Leniwe robie farsz z mielonych ziemniakow do tego twarog plus zeszklona cebulka.Farsz ten jest czasem suchy jakby to trzeba troche oluet dodac.Posolic i popieprzyc.
A jak tradycyjne salatki sie przejadly to na dno miski ulozyc zielenine szpinak,rukole pekico pekinke co tam jest.Na to pomidory feta mandarynki z puszki o posypac uprazony slonecznik,albo pestki dyni i jakis sos zrobiony z soku po mandarynkach i oliwy.Z tym ze ziarna o sos ptzed podaniem polac.
Tez mi tak czasem sie zapomnialo, ale bez warzyw. Obieralam mieso od kosci, jak byl sos to go do gara, mieso i dosc dlugo gotowalam, jak sosu nie bylo, to do wody troche doprawionej. Nigdy jeszcze nam nic nie bylo.
Komentarz
Oliwa z oliwek, a migdały po uważaniu, płatki, czy drobiazg siekany.
Ja tak wlasnie robie do kaszy na sniadanie. Wtedy mniej zjedza lakomczuchy
Kiedyś, jak coś mnie odciągnęło od pracy przy robieniu polewy i zastygła nierównomiernie uratowałam podgrzewając suszarką do włosów.
Tylko tort "za suchy"!
A leniwe takie z buleczka z maselkiem i cukrem.
wyrzucić???
do bigosu albo barszczu, krupniku, ziemniaczanej, do sosów;
do nadzienia do pierożków , do pasztetu,
na zupę wigilijną