Upiekłam warzywa: marchew, pietruszkę, cukinie, por. Ściałam to na pastę warzywną do chleba. Jakie do tego dodać przyprawy? Dałam sól, pieprz, kilka kropel soku z cytryny. Cosik można temu jeszcze pomóc być smaczniejszemu? - póki co ciut pikantne, ale słodko-mdławe.
A tak se pomyślałam, że może zblenduję suszone pomidory? A odnośnie do cebuli - jest por i tak mi pachnie nim bardzo, więc cebuli bym już nie ryzykowała.
Lubimy ser biały, jogurt naturalny albo śmietana, rzodkiewka drobno krojona pęczek szczypiorku, pęczek koperku. Tylko takim sposobem moje dzieci wcinają te zieleninę.
Wytluszczona blaszka, wysypana bułka tarta. Na to ułożone ciasno ćwiartki, dziurami do góry i zalane taka paćką jak na tartę, jajko, ze śmietaną i trochę startrgo sera. Można po wierzchu jeszcze bułka tartą. Super. Podalabym na komunię, ale nam przenieśli na koniec wrzesnia
Ja poproszę jak chłop krowie na granicy co oznacza: "dziurami do góry" jeśli chodzi o ćwiartki kapusty? Mam kapustę. Kroję na 4. Głąb wykroić, czy zostawić? Może to ta dziura po głąbie? I jak to ma być ciasno, to ile tych główek wchodzi? 3, 4? I rozumiem, że one nie zalane całkiem pod czubek, tylko wierzch wystaje, skoro ma być tym okrągłym do dołu? Bo ona nie ma leżeć, tylko tak jakby robić kołyskę...
(Chyba mi słów brakuje, żeby opisać to co sobie wyobrażam).
Mam szybkie pytanie. Jak przechowywać truskawki? Obierać nie obierać? Lodówka lub chłodny przedsionek? Mam kobialke dobrych nienawozonych A i mąż kupił trzy polkilowe plastiki.. smacznych i twardych ale ostatnio( w przeciwieństwie do trochę wczesnieej) noc wystarczy by plesnialy mocno... A wydawalo mi się że najkorzystniej nie ruszać i w kuchni w cieniu wystarczy...
Będziemy dostawać z jednego sklepu co tydzień z krótkim terminem rzeczy... dziś z takich co nie bardzo się znam jest parę wiazek soczystego rabarbaru, seler naciowy, ananas- ten akurat pyszny, awokado(pierwszy raz mam rozgniotlam z solą i pieprzem ale jakoś mnie nie powalilo) , limonki, resztę mniej więcej wiem co ;-)
Komentarz
Jakie do tego dodać przyprawy? Dałam sól, pieprz, kilka kropel soku z cytryny. Cosik można temu jeszcze pomóc być smaczniejszemu? - póki co ciut pikantne, ale słodko-mdławe.
Lecę sypać, co jest !
@jukaa:
A odnośnie do cebuli - jest por i tak mi pachnie nim bardzo, więc cebuli bym już nie ryzykowała.
@Bagata, oliwa już jest .
Jemy stanowczo za mało warzyw. Musze coś zacząć kombinowac w kierunku tych past! Jesli macie jakie pomysły, to ja chętnie )
Tylko takim sposobem moje dzieci wcinają te zieleninę.
super pasuje soczewica czerwona ugotowana i por podsmażony
Mam kapustę. Kroję na 4. Głąb wykroić, czy zostawić? Może to ta dziura po głąbie?
I jak to ma być ciasno, to ile tych główek wchodzi? 3, 4?
I rozumiem, że one nie zalane całkiem pod czubek, tylko wierzch wystaje, skoro ma być tym okrągłym do dołu? Bo ona nie ma leżeć, tylko tak jakby robić kołyskę...
(Chyba mi słów brakuje, żeby opisać to co sobie wyobrażam).
Jakieś pomysły?
@jukaa
@Elunia
@ktoś?
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/poledwiczka-z-sosem-botwinkowym
Albo tartę:
https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/botwinka/tarta_z_botwinka_kozim_serem/przepis.html
Makaron był wczoraj, pizza w poniedziałek, coś nie z mąką.
Dzięki!
Albo to mega proste
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.mojewypieki.com/przepis/szwedzkie-ciasto-z-rabarbarem-rabarberkaka&ved=2ahUKEwjrnYeB8vfpAhVC06YKHUzQB-EQFjAAegQIBBAC&usg=AOvVaw2AUuXXzkYQbHwm2eTaZjDe&cshid=1591814226394
No i najważniejsze! Kompot z rabarbaru pyszny na ciepłe dni