Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

bardziej i mniej banalne problemy kuchenne :)

1129130132134135148

Komentarz

  • Ja miałam Raven, moc 1300 chyba, kosztowała ok.150 i po roku padła. U nas gofry min. raz w tygodniu. Bardzo dobre z niej wychodziły, lekkie, chrupiące i szybciutko. Ale może lepiej o tym dezalu pomyśleć.
  • Az sobie zobaczylam co to jest ten dezal a to Dezal - producent profesjonalnych gofrownic gastronomicznych, z Nowej Dęby. Nooo, taki sprzet by mi sie przydal! B) Napisze list do Mikolaja.
    Podziękowali 1madzikg
  • Będzie Pani zadowolona!
    Podziękowali 2Rejczel OlaN.
  • @Rejczel, tylko pamiętaj, że Mikołaj patrzy CAŁY rok...  :D
  • Racja @madzikg! Kubel zimnej wody na glowe, bo przy moim obecnym zachowaniu to biedronkowa gofrownice zafasuje i to jak dobrze pojdzie :D
  • A jeszcze a propos takich starych, polskich sprzetow kuchennych: robilam dzisiaj porzadki w szafce gdzie trzymam garnki i wszystkie graty i przydasie kuchenne i wyciagnelam maszynke do mielenia orzechow. Dostalam ja od mojej babci, maszynka made in Poland z 1961 roku, metalowa, sczerniala juz cala, na korbe. Korbka juz dawno urwana ale babcia ja stuningowala( moja babcia - jedna i druga - to byl taki pomyslowy Dobromir w spodnicy) i wkrecila tam taka dluga śrube z gwintem i maszynka dziala elegancko, ma 59 latek.
  • mam dwa pytania do znawczyń tematu:
    1. możecie proszę podać przepis na ocet jabłkowy? kojarzę, że @Małgorzata32 coś pisała, że robi swój,
    2. w jakiej temperaturze i jak długo mają siedzieć muffinki jajeczne z dodatkami typu warzywa?
  • Rajczel twoje Gofry najlepsze na Swiecje. Wnuki Nosem wcjagneli .Mam powiedziec ze jestes najlepsza . Dzieki za przepis
    Podziękowali 1Rejczel
  • Nowy pomysł na pyszne bakłażany to?
  • edytowano czerwiec 2020
    Parmigiana ? 
    Znasz @Skatarzyna

    I.jeszcze Caponata, ale tego nie robiłam nigdy, chociaż wyglądało pysznie dla mnie.
    Podziękowali 1Skatarzyna
  • Nie znam. Lecę guglać.
  • Pomóżcie proszę. Ile dodać cukru do 5 białek na bezy? 
  • Czy ktoś może posiada/używa tzw beztłuszczową frytkownicę? Ile różnią się frytki od tych z piekarnika (takie z mrożonych, nie ze świeżych ziemniaków)? Bo takie piekarnikowe  rodzinie średnio smakują, a zwykłe na głębokim tłuszczu to jednak średnio zdrowo... (całe szczęście frytkownica się przepaliła i mam pretekst do zmiany)
    Zastanawiam się czy jest szansa że zaakceptują bez marudzenia :)

  • Podepne sie do pytania o frytkownicę, przydatne to urządzenie? 
  • @Skatarzyna świetna wersja parmigiany to dodatek ziemniaków. Czyli plastry bakłażana smażysz z dwóch stron (piją dużo tłuszczu), odkładasz stopniowo na talerz. Ziemniaki, by było sprawniej, pokroić na plastry i lekko obgotować w słonej wodzie. Przygotować dużo sosu pomidorowego: kilka ząbków czosnku posiekać, poddusić na tłuszczu, dodać pomidory/passatę i przyprawy. Warto zagotować, będzie sprawniej. Układać w naczyniu żaroodpornym: warstwa ziemniaków, plastry bakłażana, pomidory, sos, plasterki żółtego sera i tak kilka razy do wyczerpania składników. Na górze zapiekanki sos.  Ważne, by sos pomidorowy był aromatyczny. Zapiekać aż ziemniaki będą miękkie.
    Podziękowali 2Skatarzyna MAFJa
  • No weźcie wklejcie cos A nie guglac kazecie... mam dwa kartony jedzenia z waznoscia do dziś z dyskontu w darze... trzeba by to jutro przerobić... na noc zabezpieczyć... mięso w lodówce jest ale co z warzyw próbować wepchnąć... są bakłażany mnóstwo papryki , rabarbar, włoszczyzna marchewka rzodkiewki... W tej lodówce zestawy kurczaka na grill ( jak to można inaczej niż na grillu obrobic termicznie) jakaś karkówka mielone mięso..  matko chciałabym tego nie zmarnować ale nie wiem czy dam radę. 
  • @Rejczel - masz tę okrągłą Silvercast z lidla - za 55 zł ?
    zachęciłaś mnie i przepisem i prędkością pieczenia - mamy na te duże oczka i robimy je i z tego przepisu z MW z ubijaniem białek - gofry są obłedne, ale jest trochę zachodu i czekania, a czasem moi wyczynowcy wciągnęli by coś na szybko i sami by sobie też roblili
    a masło się rozpuszcza w tym przepisie?
  • To co na grilla mozesz bez problemu w piekarniku upiec. Mozesz nad blacha wlozyc te druciki i poukladac na drucikach, to bedzie prawie jak z grilla. A moze w piekarniku masz opcje grill?
    Czesc miesa mozesz zamrozic. Wloszczyzny jak duzo tez, lub ugotowac duzo zupy i w sloiki spakowac na goraco.
    Z baklazana mozna potrawke (odsmazyc na patelni pokrojone warzywa po kolei:baklazan, papryke, marchewke, cebule z czosnkiem, do gara i dusic, doprawic ziolami prowansalskimi, sola, pieprzem i zaprawic koncentratem. Mozna tez pomidory dodac, ale to przed duszeniem. Mozna tez dodac do tego podsmazone mieso mielone i bedzie sos do makaronu czy ryzu. Tez mozna w sloiki spakowac jesli duzo wyjdzie.
    Podziękowali 1MAFJa
  • @Mafja - te na grill na pewno można po prostu upiec w piekarniku albo wrzucić na patelnię grillową
    rabarbar może leżeć - nawet podwiędnięty nadaję się na kompot lub do ciasta - daj go do garażu lub piwnicy , bakłażany tez powinny jakiś czas dać radę i włoszczyzna

  • Co do gofrownicy to kupilam kiedys ten sprzet z wymiennymi plytkami. Uzywamy tostera i grilla, bo gofry beznadziejne wychodzily. Moc 800w. Kiedys w biedronce na wyprzedazy kupilam taka https://hoffen.com.pl/produkty/gofrownica-3/
    i roznica jest ogromna. Nie wiem jaka cena jest normalna, ja kupilam za 50zl.
    Moc jest kluczowa, ta ma 1400w.
  • @agatak tak, mam wlasnie taka Silvercrest: 
    https://www.lidl-sklep.pl/SILVERCREST-Gofrownica-1200-W/p100275830?mktc=shopping&gclid=EAIaIQobChMIh-PNs6KR6gIVxqsYCh06XgTEEAQYASABEgJZ8_D_BwE ;
    7 lat smigamy na niej gofry, jest swietna a przepis jest fajny, bo bierzesz mikser i sruuu, jak leci wszystko, po kolei, co tam wrzucisz w kolejnosci to bedzie :) Maslo sie rozpuszcza nawet jak dajemy takie prosto z lodowki. W tym przepisie z lidlowskiej ksiazeczki pierwotnie nie bylo dodatku soli ale ja lubie, jak jest taki kontrapunkt i daje tej soli wiecej niz szczypte, szczypty sie nie czuje a tu jednak pol kilo maki idzie.
    Podziękowali 1agatak
  • blaekie powiedział(a):
    mam dwa pytania do znawczyń tematu:
    1. możecie proszę podać przepis na ocet jabłkowy? kojarzę, że @Małgorzata32 coś pisała, że robi swój,
    2. w jakiej temperaturze i jak długo mają siedzieć muffinki jajeczne z dodatkami typu warzywa?
    Nieśmiało upne sobie
  • Ocet jabłkowy to bardzo prosta sprawa.
    Ja zwykle robię hurtowo w okresie przetwarzania jablek- wykorzystuje wtedy kobietki.
    Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać jabłka. Najlepszy jest z kilku gatunków jabłek.
    Wrzuca się te obierki czy jabłka do słoja, zalewa zimną przygotowaną i poslodzoną wodą. Ilość cukru zależy od własności jablek- zwykle 4-5 łyżek na litr.
    Słój należy przykryć ręcznikiem papierowym, szmatką czy ściereczką i założyć gumkę recepturze. Faza się nie sprawdza, bo przekażą przez nią muszki owocowki. Słój odstawiam w ciepłe miejsce (latem spoko w temp. pokojowej). I stoi to tak 2-3 tygodnie. Od czasu do czasu zamieszam...
    Potem odcedzamy owoce. I znów stoi kolejne tygodnie. Dopiero potem zlewa do ciemnych butelek i chowam do piwniczki
    Podziękowali 2blaekie madzikg
  • edytowano czerwiec 2020
    O occie jablkowym fajnie mowi Szaman 21 wieku:



    Podziękowali 1blaekie
  • edytowano czerwiec 2020
    Można też robić ocet z miodem. 
    Ale mało to ekonomiczne ;)

    Tak naprawdę to można robić ocet ze wszystkiego.
    Ja w tym roku robiłam np. z kwiatow bzu lilaka oraz pokrzywy.
    Moje nastawy stoją tygodniami. Nigdy nie pilnuje czasu. Zlewam jak mi się przypomni ;)

    A filmiki Szamana bardzo lubię 
  • @blaekie
    Co do muffinek to myślę, że jakieś 20 min w temp ok.180°
  • blaekie powiedział(a):
    Pomóżcie proszę. Ile dodać cukru do 5 białek na bezy? 
    Standardowo przyjmuje się 50 g cukru na jedno duże białko. 
    W przypadku bezy nie można zmniejszać ilości cukru,  bo nie wyjedzie 
  • Agnicha powiedział(a):
    Kobietki?
    ???
  • Twój telefon tez lubię @Małgorzata32...  :D
    Podziękowali 1Małgorzata32
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.