No to ja robię tak samo tylko po prostu bez żółtek. Nie mam porównania bo chyba nigdy nie jadłam innej wersji, ale dwie warstwy biszkoptu nasączonego kawą + ten krem + kakao na wierzch dają świetny efekt.
@Aneczka08 może miałaś zbyt szerokie naczynie? Tu ważne jest żeby pomiędzy blenderem a ściankami naczynia było niewiele miejsca. Albo może składniki zbyt ciepłe? (najlepiej jak wszystko łącznie z pojemnikiem i blenderem ma zbliżoną temperaturę czyli jest chłodne/zimne) Mi majonez robiony tym sposobem od pierwszego razu zawsze wychodził, a robię tak już od lat.
@Matko6, podzielisz sie dokladnym przepisem? Ja dawno temu robilam z takiego serka chyba Dr Oetketa specjalnego do tiramisu, ale nie wychodzilo tak dobre, jak kupne. Ostatnio sie biedronkowym zajadalismy. Da sie zrobic bez tych likierow kawowych czy innych alkoholi, tak zeby na smaku nie tracilo?
3 łyżki cukru pudru Pół kg serka mascarpone Pół litra śmietany 36% 2 paczki podłużnychyba biszkopt ów (najlepszych nie najtańszych, ostatnio włoskie kupiłam Kieliszek likieru amaretto Duża filiżanka naparu z kawy Kakao
Ubić śmietanę z cukrem, dodawać ser, Ubić Wyłożyć biszkopty nasączone w kawie +likier amaretto Na to krem Znów biszkopty Znów krem Posypać kakao Schłodzić
Hm, to moze jeszcze sprobuje z proporcjami ilości kremu do biszkoptów. Ja jeszcze sypie kakao w środku, tzn. na pierwsza warstwę kremu. I daje tak setkę amaretto na tę ilość składników
No i do lasu nie chodzić bo kleszcze. W piasku nie bawić się bo koty sr..ą i roznoszą odzwierzęce, w ziemi nie grzebać bo tężec. Echhh oszaleć można.
Kleszcze, piach, ziemia no nic z tych rzeczy mnie nie stresuje. Moje dzieci jak pogoda dopisuje, to wieczorem musza sie odmoczyc w wannie, bo inaczej sie nie domyja. Babraja sie w czym sie da na podworku. Dlatego tez pisze, ze z jajkami to obsesja, nie potrafie jej zwalczyc.
trochę mniej mleka ,przestudzony , a i zamiast budyniu można dać margarynę/ masło /galaretkę ,moi najbardziej lubią sernik bez pieczenia czyli ser galaretka margaryna cukier cukier wanilinowy choć zdrowszy waniliowy
czy da sie z miesa z piersi kurczaka i szynki kawalka zrobic sensowne kawalki na szaszlyki? nigdy nie.robilam. ale bym zrobila.. prosze o elementarne instrukcje.. mam tez pieczarki i cebule.
jakie przyprawy pasuja. mam rozmaryn pietruszke z ogrodka, a do sypania pieprz , i jakies tam do kurczaka... to mam posypac i olejem zalac? woda? oliwy nie mam.. teraz to juz szybkich wskazowek poczebuje
a jak pieczecie te one szaszlyki? na blache mozna? na papierze? z funkcja grill jakas? czy trzeba na riszcie a jak tak to co zrobic zeby piekarnik nie byl zabrudzony przypalonym tluszczem??
Komentarz
Tu ważne jest żeby pomiędzy blenderem a ściankami naczynia było niewiele miejsca.
Albo może składniki zbyt ciepłe? (najlepiej jak wszystko łącznie z pojemnikiem i blenderem ma zbliżoną temperaturę czyli jest chłodne/zimne)
Mi majonez robiony tym sposobem od pierwszego razu zawsze wychodził, a robię tak już od lat.
Pół kg serka mascarpone
Pół litra śmietany 36%
2 paczki podłużnychyba biszkopt ów (najlepszych nie najtańszych, ostatnio włoskie kupiłam
Kieliszek likieru amaretto
Duża filiżanka naparu z kawy
Kakao
Ubić śmietanę z cukrem, dodawać ser, Ubić
Wyłożyć biszkopty nasączone w kawie +likier amaretto
Na to krem
Znów biszkopty
Znów krem
Posypać kakao
Schłodzić
Dlatego tez pisze, ze z jajkami to obsesja, nie potrafie jej zwalczyc.
Dopisek, taki jak mam teraz w lodówce