Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

bardziej i mniej banalne problemy kuchenne :)

1137138140142143148

Komentarz

  • edytowano październik 2020
    Kostkę bym rozmrozila, przepuściła przez maszynkę, dodała jajko, bułkę, posiekaną cebulę i zielona pietruszkę i zrobiła rybne kotlety albo zapiekła w cieście kruchodrożdzowym. Każda ilość tak zrobionych U nas znika migiem. 
  • Elunia powiedział(a):
    Zależy jakie skórki maja jabłka.
    Od znajomych dostaję cos jak papierówki i skórka sie świetnie rozgotowuje, a do tego więcej pektyn.
    No z tą skórką to trudno wyczuc.
    Musze zrobic próbę. 

    Inny pomysł miałam taki, żeby przecisnac jabłka przez wyciskarke. Sok.zapasteryzowac, a rozdrobnione resztki gotowac. Załatwiloby to sprawę tarcia tych jabłek.
     
  • Ale jestem wściekła! Zmarnowałam swoją jedyną spokojną godzinę w ciągu dnia, 3/4 kg mascarpone i 6 dobrych jaj, i w efekcie mam totalną demolkę w kuchni, a NIE mam tiramisu na urodziny syna.  :s
  • Ale co sie stało? Nie da sie tego jakoś uratować?
  • Krem mi wyszedł całkiem płynny po dodaniu mascarpone do ubitych żółtych. W nadziei, że jakoś stężeje w lodówce, poprzekładałam, a właściwie poprzelewałam nim biszkopty, ale doczytałam, że takie coś nie stężeje, więc wyciągnęłam z lodówki, poprzelewałam do pucharków, próbowałam dodać żelatynę, w efekcie zrobiłam obrzydliwą rozpapraną rozmoczoną papkę, którą wywaliłam. 
  • Dwanascie kotwic cztery sztylety!
  • Nie mam dzis sił na maszynkę do mięsa...mały mi znowu zezarl sen w nocy... wstawię wodę na makaron 
  • edytowano październik 2020
    Idę do sklepu po nowe mascarpone i biszkopty. I śmietanę. Więcej się na ubijanie jaj nie piszę! 
  • Zrób bez jaj, wychodzi pyszne.
    Podziękowali 1Bagata
  • A ja własnie stworzyłam zapiekanke makaronową.
    Zostalo mi duzo ugotowanego makaronu z rosołu.
    Wiec musialam improwizowac. Dodałam wedzonego lodosia, oliwki, swieze oregano i posiekaną natkę.
    Przyprawiłam pieprzem cytrynowym.
    A wierzch zalałam sosem z posiekanego żółtego sera( nie mam w domu parmezanu, mozarelli i jogurtu.
    Ciekawa jestem efektu.
  • Sprawdziłam te jabłka. Starłam i podsmazyłam. Skorka wyczuwalna, ale bez przesady... czy w szarlotce komus to bedzie przeszkadzać?

    Przy okazji natknęlyście mnie i bedę piec...batony owsiane z  jabłkiem, płatkami owsianymi i bakaliami.
    Do owych jabłek dosypałam.dwie szklanki platkow owsianych, namoczpna żurawinę, orzechy, troche miodu, prazone ziarna slonecznika i sezamu. Doprawiłam cynamonem.
    Jak to zmieknie wrzuce na blaszke wyłożoną papierem i upiekę.

    Pomidorow tez troche przerobiłam.
    :)
  • Zrobilam te rybe... wyszla zarabiscie.. w koncu cos... nawet szybko bo 40 mi n csly obiad zajal co jest sukcesem wziawszy pod uwage ze mam dzis oczy na zapalki 
  • A ja zrobiłam te jablka. Ze skórką i bez cukru. Wystarczajco slodkie są. Pracy duzo mniej niz z obieraniem.
    Wczesniej zlałamm sok i zapasteryzowałam w butelkach. A z resztek (z dodatkiem kilku jabłek) kolejny słój octu jzbłkowrgo nastawiłam.
  • Jak babcię kocham, jutro robię tę rybę Eluni bo wygląda prześwietnie  :)
  • I przy okazji gratuluję rozwoju kanału. Jesteś @Elunia prawdziwą youtuberką  :)
    I pięknie wygladasz :)  
  • @MAFJa tutaj obiecany sprawdzony przepis na ciasteczka owsiane, z Moich wypiekow: 
    https://www.mojewypieki.com/przepis/chrupiace-owsiane-ciasteczka
    Moja corka je piecze, daje mniej cukru niz w przepisie stoi i raczej wiecej cukru brazowego niz bialego.
  • Ja wczoraj przygotowałam ciasto a dzisiaj piekła ciasteczka z tego przepisu. 

    https://www.mojewypieki.com/przepis/malinowe-kolaczki

    Zrobimy w wersji z ciepłych składników i dodałam powodel sliwkowych. 
    Sklejalam bez jajka. 
    Pyszne są. 
  • Moje drogie.. to znowu ja.. :-) tym razem ma z uszczęśliwić mnie kawałkiem fileta 750 g z łososia... W całości taki długi... chciałabym nie zmarnować.. nie wiem czy zrobić podobnie jak te kostkę ( sos śmietanowo szpinakowy- musiałabym po śmietanę leciec) czy macie podpowiedź na łatwe ( szybkie)  i pyszne danie z tegoz- mam koperek, baby szpinak swiezy, czosnek, cebulę, marchewkę i in. Włoszczyzny, pieczarki.. cytryna oczywiście, ser żółty, ser halloumi..  najchętniej bym zamrozila bo ból głowy duży ale ma datę do dziś więc jeśli grozić to chyba przetworzony...  
  • Upiecz, posyp koperkiem i już! 
  • cały kawał upiecz - czas max 40 min, sól, pieprz, skrop cytryną, tymianek i rozmaryn świetnie pasują, albo podobne zioła jakie masz, możesz dorzucić suszonych pomidorów i tej oliwy  z nich
    samo się zrobi i będzie pyszne
  • A mi się marzy ciasto śliwkowe z wiórkami kokosowymi, ale staram się jeść zdrowo, a jak zrobię ucierane albo co gorsza kruche, to zjem dowolną ilość i będę gruba.
    Polwćcie jakiś przepis bez białej mąki, cukru itp! Może coś z płatkami owsianymi? 
  • Mam i te zioła i suszone pomidory... trochę lopatologii potrzebuje... W przepisach wszędzie jest odetnij skórę i podziel na porcje... to ta skóra jakąś jest szczególną? Trzeba odcinać rzeczywiście? Jeny głowa mnie tak boli że choć czuje jakiś zapał to to przycmiwa wszystko... najbardziej mi się podoba taki na makaronów tagille czy jak to tam zwał ale nie mam... mam albo ciemny- fuj to już wolę ryż, albo takie drobniutenkoe rurki potrójne... no i kasze.. warto piec od razu z tymi węglami? No i to na pewno nie pójdzie dziś... nie wiem czy ktoś oprócz mnie będzie jadł..  więc dobrze żeby się nadało do podgrzewania.albo zamrożenia. 
  • @MAFJa nic nie rób. Włóż do naczynia żaroodpornego skórą do dołu, posól, , nałóż troszę masła. Do piekarnika 180st C na max 15 minut. Jak bardzo gruby, to 18 minut. Można odgrzewać ;)
    ciężko się go obiera ze skóry surowego, narobisz się bez sensu.
    Podziękowali 2MAFJa madzikg
  • edytowano październik 2020
    Nie piecz z żadnymi węglami! Wsadź normalnie do pieca, ze skórą, na 20 minut.
    Potem zrobisz z tym co chcesz. Albo zjecie w kawałkach z ryżem czy ziemniakami i surówką, albo rozdrobnisz, pododajesz dowolne warzywa, np. szpinak, i zrobisz sos do makaronu. Albo trochę tak trochę siak. 
    Łosoś jest tłusty, nie wymaga żadnego specjalnego obchodzenia si! Buch do pieca i już. 
    Podziękowali 2malagala MAFJa
  • Taki pieczony też jest bardzo dobry do kanapek i sałatek potem 
  • @Bagata, jak kokos i śliwki to coś takiego może?

    Robię często dla syna na diecie bez bez, a jedzą wszyscy bardzo chętnie. Najlepiej jak wiórki takie bardziej mokre i tłuste są, bo może się kruszyć trochę
    Podziękowali 1Bagata
  • 750 g łososia na 15 min to może być trochę krótko - bliżej 25 min jednak sugeruję - ale sama sprawdź, czy ścięty w środku
    pewnie tez zależy od piekarnika
    tak jak dziewczyny pisały - skóra do dołu i nic nie trzeba robić, nawet jak ziół nie masz lub nie lubisz to sól i cytryna wystarczą
    moi z ryżem do tego uwielbiają i np. z fasolką, albo z zielona sałata z jogurtem
  • Włożyłam odłożyłam masłem sola cytryna i koperkiem na połowie... piecze się... pójdę sprawdzić jak mały skończy cycka ssać 
  • agatak powiedział(a):
    750 g łososia na 15 min to może być trochę krótko - bliżej 25 min jednak sugeruję - ale sama sprawdź, czy ścięty w środku
    pewnie tez zależy od piekarnika
    tak jak dziewczyny pisały - skóra do dołu i nic nie trzeba robić, nawet jak ziół nie masz lub nie lubisz to sól i cytryna wystarczą
    moi z ryżem do tego uwielbiają i np. z fasolką, albo z zielona sałata z jogurtem

    ja tak piekę. To bardziej zależy od grubości, nie od wagi. 40 minut to na pewno za długo.
  • Zrobiłam jak kazalyscie super się upiekł chyba 30 min wyszło w 200C  tylko ja jadłam:-) 
    Podziękowali 1aqq
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.