Czy ktoś ma doświadczenie z kamieniami do pizzy? Jest sens kupować dwa przy założeniu, że będą używane równocześnie? Upieka mi się te dwie pizze na jeden raz czy lepiej jednak pojedynczo przekładać? Ile średnio takie pieczenie pojedynczej? Na blogach zachwalają, że 5 minut i gotowe, serio da się tak szybko?
Czy ktoś ma doświadczenie z kamieniami do pizzy? Jest sens kupować dwa przy założeniu, że będą używane równocześnie? Upieka mi się te dwie pizze na jeden raz czy lepiej jednak pojedynczo przekładać? Ile średnio takie pieczenie pojedynczej? Na blogach zachwalają, że 5 minut i gotowe, serio da się tak szybko?
Da się, bo pizzę piecze się szybko na wysokiej temperaturze.
@MonikaN, ale radzisz dwa na raz czy pojedynczo? Ja lubię wszystko hurtem, bo szybciej, ale jak ma nie zadziałać jak trzeba, to szkoda mi kasy na podwójny zakup.
@MonikaN, ale radzisz dwa na raz czy pojedynczo? Ja lubię wszystko hurtem, bo szybciej, ale jak ma nie zadziałać jak trzeba, to szkoda mi kasy na podwójny zakup.
Nie używam kamieni, zainwestowalam w piekarnik, który się nagrzewa do 270 stopni.
Ja kupiłam 2 szt. i nie używam, mogę Ci wysłać za kw.
A nie używam, bo nie przemyślałam, że pizzę trzeba kłaść na rozgrzany kamień. Dla mnie to sztuka przełożyć pizzę na kamień o temperaturze 250 stopni.
Spróbowałam 2 razy i wróciłam do wkładania blach po sobie. Kolejna gotowa czeka na blasze, a że pieczenie trwa 7-9 minut, akurat wyciągam kolejną świeżutką jak pierwsze kawałki zejdą. Nawet smaczniej niż na raz, bo nie stygnie.
@kitek sernik pyszny - 1 kg sera ( taki, którego nie trzeba mielić), 8 żółtek + białka ubite, 1 i 1/2szklanki cukru + cukier waniliowy, 20 dag masła, 4 łyżki kaszy manny, 2 łyżki spirytusu .............................................................................................................................................. 3/4 szkl cukru, masło, żółtka zmiksować , dodać mannę chwilkę miksować, dodawać stopniowo ser , dalej mieszać i dodać białka ubite z 3/4 szkl cukru dobrze wymieszać i dodac 2 łyżki spirytusu i zrobić ostateczne mieszanko :bigsmile: przełożyć do okrągłej blaszki i piec w temp 190 - 55 minut po upieczeniu nie wyjmować od razu - niech sobie trochę postoi w uchylonym, piekarniku !czasem zamiast manny dodaje 4 łyżki budyniu śmietankowego i wtedy nie dodaję cukru waniliowego; jeśli dzieci lubią rodzynki- można dodać ........................................................................................................................................... czas przygotowania 1/2 godziny ;
To jest sernik wiedenski, pieke podobny tylko z 10 jajek, bez spirytusu, bez cukru waniliowego, 2 lyzki kaszy manny i 2 lyzki maki ziemniaczanej, 1 lyzeczka proszku do pieczenia i troche aromatu migdalowego albo pomaranczowego DrOetker. Twarog traktuje blenderem zyrafa albo przecieram na skosnych, malych oczkach na tarku.
To jest sernik wiedenski, pieke podobny tylko z 10 jajek, bez spirytusu, bez cukru waniliowego, 2 lyzki kaszy manny i 2 lyzki maki ziemniaczanej, 1 lyzeczka proszku do pieczenia i troche aromatu migdalowego albo pomaranczowego DrOetker. Twarog traktuje blenderem zyrafa albo przecieram na skosnych, malych oczkach na tarku.
Protestuję! Prawadziwy sernik wiedeński jest bez żadnych mąk, kasz, budyniów, spirytusów. Tylko dobry twaróg, jajka, wanilia, cukier i szczypta soli. Bez cudowania z zagęstnikami/usztywniaczami. I jest najpyszniejszy na świecie.
@Zuzapola tak, robie wiedenski bez kruchego spodu i bez kratki na wierzchu. Teraz, gdy do sernika zasiada juz 7 osob to pieke z 1.30-40 kg sera i tak samo wszystko: najpierw miksuje zoltka z cukrem, potem do tego ser, maslo, grysik + maka ziemniaczana, proszek do pieczenia, aromat i na koncu ubite bialka.
Poprosze o rade: potrzebuje przerobic 5 kg gruszek. Chcialabym cos w rodzaju musu, drzemu na zime. Nigdy nie robilam gruszkowych przetworow i nie wiem, czy to nie bedzie za mdle takie samo, czy cos dodac dla podkrecenia smaku? Gozdziki? Otarta skorka z cytryny? Na pewno rozsmaze/rozpraze te gruszki, chetnie gdzieniegdzie zostawie wieksze kawalki.
Gruszki świetnie się komponuja z wanilią, chociaż u mnie głównie w kompotach. A mój smak dzieciństwa to konfitury gruszkowe u babci. Najlepsze na świecie. Niestety nie mam pojęcia jak robione.
Komentarz
sernik pyszny - 1 kg sera ( taki, którego nie trzeba mielić), 8 żółtek + białka ubite, 1 i 1/2szklanki cukru + cukier waniliowy, 20 dag masła, 4 łyżki kaszy manny, 2 łyżki spirytusu
..............................................................................................................................................
3/4 szkl cukru, masło, żółtka zmiksować , dodać mannę chwilkę miksować, dodawać stopniowo ser , dalej mieszać i dodać białka ubite z 3/4 szkl cukru dobrze wymieszać i dodac 2 łyżki spirytusu i zrobić ostateczne mieszanko :bigsmile: przełożyć do okrągłej blaszki i piec w temp 190 - 55 minut po upieczeniu nie wyjmować od razu - niech sobie trochę postoi w uchylonym, piekarniku !czasem zamiast manny dodaje 4 łyżki budyniu śmietankowego i wtedy nie dodaję cukru waniliowego; jeśli dzieci lubią rodzynki- można dodać
...........................................................................................................................................
czas przygotowania 1/2 godziny ;
Twarog traktuje blenderem zyrafa albo przecieram na skosnych, malych oczkach na tarku.
A mój smak dzieciństwa to konfitury gruszkowe u babci. Najlepsze na świecie. Niestety nie mam pojęcia jak robione.