Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

bardziej i mniej banalne problemy kuchenne :)

11516182021148

Komentarz

  • Czy możecie mi napisać jak przygotowuje się szparagi?
  • Białe czy zielone?
    Ja tylko zielone lubię, więc o bialych się nie wypowiem.
    Najprościej to umyć, odlamac zdrewniałe konce (same się odlamią tam, gdzie trzeba), jak grubasy, to obrac obieraczką (raz mi sie zdarzyło obierać), wrzucic na wrzatek osolony na max 3 minuty, wyjąć, polac masłem i chrupać. 
    Jak siè szparagi 'przeciagnie' to robią się gumowe i łykowate - niedobre.
    Ma byc express. 
    Podziękowali 2blaekie wielorybek
  • Mam zielone. Zrobiłam, jak napisałas @kluska . Mężowi smakuje, wiec jest ok  ;)
    Podziękowali 1kluska
  • My polewamy ugotowane sosem z oliwy, cytryny, soli i pieprzu. Cytryna koniecznie! Dla mnie szparagi bez cytryny to jak parowki bez musztardy.
    Podziękowali 1blaekie
  • Muszę spróbować
  • My też lubimy wszyscy zielone, kupuję jak najdrobniejsze, z grubymi jest duże ryzyko, że połowa łodygi pójdzie do śmieci, albo czeka nas zabawa w obieranie. Oprócz gotowania - dobre są upieczone - do naczynia żaroodpornego układam szparagi, dodaję odrobinę oliwy z oliwek, zioła, pieczemy kilka minut, na koniec posypuję parmezanem/pecorino - pyszne! Świetne są też z grilla - grillowane na tackach (takich srebrnych do grilla), po prostu układam szparagi i na nie kładę odrobinę masła czosnkowego, czy polewam odrobiną oliwy, można podsypać ziołami. Można też grillować szparagi owinięte w cieniutki plasterek boczku. Można też szparagi (jeśli są naprawdę cienkie i świeże) dodać do mieszanki ugrillowanych warzyw - szparagi w zasadzie można jeść też na surowo, więc dodane do jeszcze gorących warzyw lekko się uparują, ale będą chrupkie, słodkie i super pasują do takich warzyw, odświeżają :)
    Podziękowali 3malagala kluska blaekie
  • Nie kleją mi się kopytka :( Dałam trochę twarogu i zamiast mąki kartoflanej pszenną i orkiszową. Da się jakoś uratować? :( 
  • Jajko?
    Podziękowali 1Hope
  • @Hope pewnie juz za późno, ale do ciasta można dodać trochę oleju żeby poprawić konsystencję. Czasem pomaga też mąka kukurydziana.
    Podziękowali 1Hope
  • kasha powiedział(a):
    Seler -starty na tarce z najgrubszymi oczkami,
    jabłko też starte na tarce z najgrubszymi oczkami,
    rodzynki (tak ze 3 łyżki)
    oraz jeśli ktoś lubi  1-2 łyżki posiekanych orzechów włoskich.
    Wszystko to wrzucić do miski i wymieszać z jogurtem naturalnym lub śmietaną+sokiem z cytryny (tak z łyżkę)+solą i cukrem (do smaku).
    Z najgrubszymi oczkami?
  • No o jarzynówkę chodzi.Nie ta która robi paćkę i nie ta która robi drobniutkie wiórki tylko ta kolejna w wielkości.U mnie na tarce (mam taką prostokątną) to jest akurat najgrubsza.
  • Co można zrobić z arbuza? Innego niż jedzenie go samego o każdej porze...?
  • Ooo sałatka! To jest myśl. To na kolację sałatka. a koktajl z czym żeby smakował?


    Rabnelam się przy zamówieniu z Tesco. Miałam wpisać 3, a nie usunęłam jedynki i stałam się szczęśliwa posiadaczką 13kg arbuza. Bogu dzięki, że był tani :D 
    Podziękowali 2MAFJa aqq
  • @sylwia1974  jest o ile dobrze pamiętam miłośniczka sałaty arbuz-feta-cebula
    Podziękowali 2Dorotak sylwia1974
  • @sylwia1974 podziel się dokladnie instrukcja. Jakis sos? Jak sałata?
  • Nie wychodziłabym z toalety  przy takiej ilości arbuza. A dzieci oszalalyby ze szczęścia. 
    Podziękowali 3Dorotak czekolada Katia
  • @Dorotak narobiłas mi ochoty na arbuza :)
    Podziękowali 1Dorotak
  • Zapraszam! Arbuza u nas jakis czas nie zabraknie dla nikogo :D
  • A nie wystarczy go przechowywać na balkonie i codziennie zjadać pół; ) ciekawe jak długo można go przechowywać. 
    Podziękowali 1Dorotak
  • Na razie idzie mi nieźle z jedzeniem tak po prostu. Po pierwszej panice stwierdzam, że smaczny, dobry i dam sobie z nim radę :D 
    Podziękowali 1madzikg
  • Ej no co to jest 13 kg arbuza?
    Sama skóra z tej ilości to jakieś 5 kg minimum. 
    Ja w sezonie potrafię zjeść dziennie ok 5 -6 kg, oczywiście jak nie pracuję 
    Podziękowali 2Dorotak Katia
  • @kociara, po pierwszej panice wzięłam się do roboty i tej połówki juz nie ma. zniknęła brzuchach chłopaków i moich. Ale jednak ilość mnie przeraziła fest. No kto normalny na raz kupuje tyle arbuza:D

    Te dwa całe w ciemnym, chłodnym miejscu poleża myślę;)
    Podziękowali 1kociara
  • kto? mój mąż, ale on nie jest normalny :lol:
    w czwórkę pochłaniają tyle naraz, że szok

    ja jakoś nie jestem fanką i nie rozumiem
    ja chce MELONY :love: 
  • Peem tak, jem tego arbuza i jem. I moje jelita mówią już dość. Masakra xD
  • jelita, jelitami, a pęcherz?! :lol: 
    Podziękowali 1madzikg
  • My robimy tort arbuzowy i jadła cudna sałatkę arbuz z łososiem
  • Pęcherz luz. I tak biegam w ciąży co pol godzin :P 
  • edytowano czerwiec 2017
    odnośnie tej sałatki z arbuzem @Dorotak ;
    ;
    sałata lodowa lub kapusta pekińska
    arbuz pokrojony w kratkę ( odpestkowany najlepiej)
    czerwona cebula
    feta
    zero przypraw, bo
    feta daje sól, arbuz słodycz a cebulka nieco ostrości
    super smakuje z uprażonym słonecznikiem ( do posypania)

    proporcje zależne od gustu smakowego, jak kto woli słodsze rzeczy to więcej arbuza, jak ostrzej, więcej cebulki, słoność regulujemy ilością fety
    ja najczęściej na jedną sałatę, jedną fetę, pół małego arbuza i jedną sporą cebulę

    @kociara  ...jak Ty to wszystko pamiętasz... ;)
  • na ten upalny czas sałatka - rewelacja!
  • No pamiętam, pamiętam @sylwia1974  bo jal tak mozna tak psuć pyszny owoc robiąc niezjadliwa dla mnie potrawę  ... :wink: 
    Pamiętam nasza dyskusje o tym :)
    Podziękowali 3czekolada sylwia1974 Nika76
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.