Co do mleczka nie mam zdania, pewnie parę dni, a pastę chroni przed zepsuciem pikantność - jak nie przeterminowana, to można, tak sądzę
Przez wiele lat używałam mleka UHT, teraz przestawiłam się na tzw. świeże w plastikowych butelkach. Czy da się zrobić z niego zsiadłe po prostu zwyczajnie, czy trzeba zakwasić jak UHT?
Machnełam się z proporcjami... czy ciasto drożdżowe takie pod pizze można zamrozić i potem nornalnie reanimować? @Skatarzyna, Ty mi się kojarzysz ze specjalistką od mrożenia, da się to zrobić?
Machnełam się z proporcjami... czy ciasto drożdżowe takie pod pizze można zamrozić i potem nornalnie reanimować? @Skatarzyna, Ty mi się kojarzysz ze specjalistką od mrożenia, da się to zrobić?
Po rozmrożeniu zalecałabym dodać ze dwie szklanki mąki i malutki kawałeczek świeżych drożdży i pozwolić żeby wyrosło. Bo takie zamrażane w domowej lodówce i od razu użyte po rozmrożeniu,może mieć zbyt drożdżowy smak.
Chciałam upiec blat bezowy. Ubiłam na sztywna piane białka ze szczypta soli. Jednak po dodaniu cukru masa zrobiła się strasznie rzadka rozpływa się po papierze. Żeby zrobić rant, wogole nie ma szans. Co zrobiłam źle? Czemu z takiej sztywnej piany zrobiła się płynna maź?
A moim zdaniem to "przebite" bialko. Cukier zaczynamy dosypywac nie wtedy, jak jyz piana stoi sztywno ubita ale po troszeczke juz przy samym ubijaniu białek jak jeszcze bialka sa glutowate, rozumiesz.
Rozumiem Zrobiłam naleśnika bazowego ,bo szkoda było wywalić. Mam nadzieje, ze chociaż drożdżowe wyjdzie i uratuje moj honor gospodyni. Albo idę do stosownego watka
Bezy nigdy nie zamordowalam ale sie przyznaje, ze w poczatkach swojej dzialalnosci przebilam bita smietane i sie raz na zawsze nauczylam, ze trzeba wiedziec kiedy powiedziec "stop".
Komentarz
Mam jeszcze czerwoną pastę curry w słoiczku. Użyłam raz, jakiś rok temu. Wygląda ok, ale mam obawy... jak myślicie?
Przez wiele lat używałam mleka UHT, teraz przestawiłam się na tzw. świeże w plastikowych butelkach. Czy da się zrobić z niego zsiadłe po prostu zwyczajnie, czy trzeba zakwasić jak UHT?
@Skatarzyna, Ty mi się kojarzysz ze specjalistką od mrożenia, da się to zrobić?
Bo takie zamrażane w domowej lodówce i od razu użyte po rozmrożeniu,może mieć zbyt drożdżowy smak.
Co zrobiłam źle? Czemu z takiej sztywnej piany zrobiła się płynna maź?
Zrobiłam naleśnika bazowego ,bo szkoda było wywalić. Mam nadzieje, ze chociaż drożdżowe wyjdzie i uratuje moj honor gospodyni.
Albo idę do stosownego watka
Na szczescie wygrzebalam resztki kminku