ja dawałam po prostu zamiast, do normalnego przepisu. babeczki budyniowe tak kiedyś robiłam, tylko też liczbę jajek należy zmniejszyć - ja własnie konkretnie jaj wtedy nie miałam, dałam jednego dojrzałego banana (albo dwa?) i dużo mniej cukru (jeśli w ogóle, bo jakoś nie pamiętam). im dojrzalsze, tym i słodsze, i lepiej jaja udają.
Zalewam wrzątkiem, zostawiam na 3 minuty, odlewam i zalewam zimniutką wodą Skórka schodzi sama... Ważne tylko, żeby ich nie trzymać za długo we wrzątku. Kroję na ćwiartki i pozbywam się tej twardej części od ogonka. Następnie do słoika, zagotowuje i już... Ja nie używam soli więc ich też nie solę.
Ogórki kiszone zaczęły psuć się bo powietrza dostały czy da się je uratować np, przekładając w mniejsze naczynie jak to zrobić proszę o lopatologiczne wytłumaczenie A były w beczce
Ogórki kiszone zaczęły psuć się bo powietrza dostały czy da się je uratować np, przekładając w mniejsze naczynie jak to zrobić proszę o lopatologiczne wytłumaczenie A były w beczce
Mi jak sie psuja to tarkuje na przecier i do malych sloiczkow potem pasteryzuje pare min.
Wielodzietni wią wszystko. To może pomogą jak wią Jak zrobić pastę paprykową, taką w stylu tej kultowej węgierskiej z tubki? Wymyslilam sobie ze po prostu upiekę paprykę, zmiksuję, odparuję i zapasteryzuję. Dobrze kombinuję?
Mozna zelatyną, śmietanfixem, serkiem maskarpone. Niestety nie miałam nic z tych rzeczy. Dałam 2 łyzeczki mąki ziemniaczanej. Jakos wyszło. Efekt mozna zobaczyc w wątku kawiarnianym
Okey, a potem? Pedzelkiem omascic jakims olejem delikatnie, opruszyc czyms i do piekarnika? Czym opruszyc iz czym to idzie? Nie robilam nigdy ani w rodzinie u mnie sie nie przyrzadzalo baklazanow ale jadlam kiedys i przepyszne!
jak spłuczesz tę pierwszą sól, to polamuj plasterki obficie oliwą z czosnkiem i solą, i takie upiecz. miodzio! Do ryżu lubię usmażyć na oliwie z sosem sojowym, ale wtedy całość smakuje podobnie do ryżu z sosem grzybowym
Robię tak: Podpiekam.20 minut, potem wyciagam wnętrze, pozbywam się pestek, części, wszystkich się nie da. Potem kroje to, co wyjelam, dodaję, jajo, mięso mielone, soo, pieprz, i wypełniam baklazana i do pieke e piekarniku.
Opcja wege: mieszkam ugotowany ryz, z passata, dodaje te wnętrze baklazana, wszystko przesmazam, na górę zolty ser, niewiele i zapiekam.
szukam sprawdzonego przepisu na rybę w ciescie, tzn. na ciasto... Mam jakieś filety z mintaja, które zaraz rozmrożę, ale jak robię je na patelni czy w piekarniku to strasznie suche wychodzą i jeszcze się rozwalają... Pomyślałam, że może w cieście je usmażyć, ale nigdy tak nie robiłam....
Moje ulubione to 2/3 mąki zwykłej, 1/3 ziemniaczanej, jajko i szczypta sody, ale dosłownie szczypta, by nie była wyczuwalna w smaku i płyn obojętnie -woda, mleko, piwo, co wolicie i tak jak @jukaa napisała, gęstsze niż naleśnikowe. Jak podajesz od razu, jest chrupiące, moi lubią cokolwiek usmażonego w tym cieście, mięso, ryby, grzyby, warzywa, głównie cebulę i kalafiory.
Komentarz
Wlasnorecznie kopałam, obierałam, tarłam..
Co z tą madą tetaz zrobic? Cos mi swita, ze trzeba wrzątkiem sparzyc?
Kroję na ćwiartki i pozbywam się tej twardej części od ogonka. Następnie do słoika, zagotowuje i już...
Ja nie używam soli więc ich też nie solę.
A były w beczce
Jak zrobić pastę paprykową, taką w stylu tej kultowej węgierskiej z tubki?
Wymyslilam sobie ze po prostu upiekę paprykę, zmiksuję, odparuję i zapasteryzuję.
Dobrze kombinuję?
sóla - to moja mlodsza corka mowila
( bardzo milo to wspominam)
Niestety nie miałam nic z tych rzeczy.
Dałam 2 łyzeczki mąki ziemniaczanej.
Jakos wyszło.
Efekt mozna zobaczyc w wątku kawiarnianym
Do ryżu lubię usmażyć na oliwie z sosem sojowym, ale wtedy całość smakuje podobnie do ryżu z sosem grzybowym
Podpiekam.20 minut, potem wyciagam wnętrze, pozbywam się pestek, części, wszystkich się nie da. Potem kroje to, co wyjelam, dodaję, jajo, mięso mielone, soo, pieprz, i wypełniam baklazana i do pieke e piekarniku.
Opcja wege: mieszkam ugotowany ryz, z passata, dodaje te wnętrze baklazana, wszystko przesmazam, na górę zolty ser, niewiele i zapiekam.
Opcja 3, plastry na patelnię.
Jak podajesz od razu, jest chrupiące, moi lubią cokolwiek usmażonego w tym cieście, mięso, ryby, grzyby, warzywa, głównie cebulę i kalafiory.