Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

bardziej i mniej banalne problemy kuchenne :)

14849515354148

Komentarz

  • Polewa lustrzana przepis z moich wypieków. Dodalam niebieski barwnik.
    Podziękowali 1Aga85
  • Na następna okazję wypróbuję, bardzo efektowna :)
     Choć na razie mam zdecydowanie dość imprez. Od paru tygodni co tydzień impreza... Za to czuje się ekspertem (przynajmniej teoretycznie) w pieczeniu biszkoptow ;)
  • Inspiracji szukam. Robię babci i dziedkowi co 2 tygodnie jakieś 5-6 obiadów do zamrożenia. Babcia ma demncje a dziadek umoe tylko zmieniali albo ryz ugotować. Zupy tez jakoś ogarniają, jak babcia ma lepszy dzień to mówi co pokolei ma wrzucać. Tak wiec robię im pierogi, gulasz, gołąbki, pulpety w sosie. Co jeszcze tradycyjnygo i co soe dobrze odgrzewa można?
  • edytowano stycznia 2018
    Bitki w sosie, kotlety mielone, bigos, fasolka po bretonsku, kopytka, ryz/makaron z jablkami, obgotowane udka z kurczaka - wystarczy potem podsmazyc z obu stron na masle klarowanym, posypac przyprawami( np.cząber, curry, sol, ziola prowansalskie, tymianek).
    A tak w ogole @andora to robisz dobra robote <3 Szacun.
    Podziękowali 2andora madzikg
  • @uJa piękny tort! Ja zapragnelam na dzisiejsze moje imieniny te galaretki ze śmietaną i wczoraj mężu dla mnie popelnil tort z ta galaretką:) wyszedł pyszny, teraz na urodziny Franka możemy tako zrobić, przetestowane i zjedzone :-)
    Podziękowali 1uJa
  • A mielone jak odgrzewać? 
  • O, kopytka musze zrobic. Zawsze tez ten gulasz im robie bo najmiejsze ryzyko ze dziadek przypali. A da sie zamrozić sos pieczarkowi ze smietana?
  • I jak sie robi bitki? Bo albo nie wiem albo znam pod inna nazwa.
  • @andora na bitki to najlepiej sie nadaja szynka, karkowka albo lopatka ale szynka jest naj. Kroi sie mieso w plastry, lekko rozbija, sol/pieprz/papryka slodka, przypruszyc maka z obu stron i na rozgrzany smalec. Osobno na patelni podsmazyc cebulke posiekana w piorka. Jak bitki juz lekko chwyca na tym tluszczu - podlewamy je woda i laczymy z cebulka. Maly ogienek, spokojnie sie gotuje. Mozna jeszcze cos doprawic, jak za rzadki sos to troszeczke mąki podsypac, nieduzo.
    Podziękowali 1andora
  • W piekarniku to nie ma szans. Ponad dziadka możliwości. Mikrofalówki nie maja i mimo moich namów nie chca (kasa nie jest przeszkoda). Elunia, te chili con carne ti chyba ponad ich pojęcie o tradycyjnym obiedzie. Spagetthi nie przeszło. Zjedli ale bez szalu. I noe chwalcie mnie dziewczyny, bo jak robię te kilka obiadow raz na 2 tygodnie to sobie myślę ze wy taka robotę codziennie prawie robicie. Wczoraj zrobiłam 40 gołąbków. 8 dla dziadków, 8 dla moich rodziców, 4 zjedliśmy wczoraj, 4 dzisaj a 16 zamrozilam u nas czyli 4 obiady z głowy. Gulasz to samo, sam sie gotował z zamrozilam sobie na 2 obiady. Pierogów tez juz dla siebie narobiłam. W sumie 3h roboty a mam 8-9 obiadów. Wiec te 5 co do za dwatygodnie nie mamy, pblece jakoś zupa albo pizza na zamówienie. Zresztą mam jeszcze oboady jakieś z poprzedniej partii i tym sposobem gotuje 3 razy w ciągu dwóch tygodni. Ekonomicznie!
  • A kotlety mielone to na patelni odsmazyc mozna, najwyzej tak nie wysmazaj silno rumiano tylko tak wiesz, z marginesem, zeby jak Dziadziu bedzie odsmazal, to aby sie taki Magic Johnson na patelni nie zrobil ;)
  • Kasza gryczana ze skwarkami, do tego kefir do picia.
  • Jukaa i dziadek ma 92 a babcia 90. Dziadek to jeszcze prawie codziennie ząbek czosnku sobie pogryzie tak na raz bez zagrychy. A krokiety z czym? Takie z kapusta? To sa naleśniki jakby samozone 2 razy tak?
  • Rejczel powiedział(a):
    Kasza gryczana ze skwarkami, do tego kefir do picia.

    a gasze gryczana ugotowana sie mrozi?
  • Żelazna pozycja mojej mamy to zamrożone buraczki, takie już doprawione, tylko do odgrzania i już.
    Podziękowali 2andora Nika76
  • A risotto lub kaszotto? Można różne składniki dac raz pieczarki innym razem pierś z kurczaka. Sycące i smaczne.
  • Jeszcze mi @andora przychodza do glowy pozywne zupy 'z wkladka', takie babcine, jak za dawnych lat sie robilo, tradycyjne, np. pyszny zurek z pokrojona, podsmazona kielbaska, do tego wkrojone jajko na twardo i ziemniaki ugotowane. Proste jedzenie a jakie dobre i tresciwe. Albo krupnik( ja robie na golonku z indyka i do tego dorzucam indycza szyje - ma mnostwo kolagenu a to dla seniorow wazny skladnik odzywczy, a jak nie ma szyjki to skrzydelko indycze, plus warzywa, koniecznie ziemniaki w kostke, plus kasza jeczmienna mazurska, plus na koniec drobniutko pokrojona natka pietruszki, doprawiam sola, kminkiem mielonym i curry.
    Zupy z lanym ciastem( np.pomidorowa), zupy podbijane zoltkami( b.pozywne) - np.stara poczciwa ziemniaczana, barszczyk czerwony klarowny, do tego moze isc krokiecik albo jak nie masz czasu nasmazyc - pasztecikow pare na wage kupic.
    Zupa ryzowa na kawalku wedzonego boczku, posypana koperkiem. Ogorkowa z ryzem.
    Starsi lubia zupy, bo sa cieple, pozywne, nie trzeba sie nameczyc z gryzieniem, nic nie wchodzi pod proteze, mozna sobie zawsze krome ukroic i podjesc z goraca zupa.
  • No dokladnie, kto tam kiedys dwa dania widzial. 
  • Zurek jak mrozic to bez jajek, bo sie takie dziwne zrobily po rozmrozeniu struktura inna. Kiedys bylo za duzo zurku z kielbasa i jajkami i zamrozilam
  • Ludzie ratujcie. Male brązowo bordowe insekty. Dosłownie milimetrowe. Szybko się poruszają. Rozłażą się na tylko na blacie narożnym od kuchenki po listwę, pod wisząca szafka. Wyciągałam listwy, odzywałam szafke, kuchenkę. Nie wiem skąd wyłażą. Nie widać jednego skupiska. Myślałam że lecą z szafki u góry od jakichś kasz czy coś - nic a nic tam nie ma. Zaraz wstawię zdjęcie. Co to? Jak się tego pozbyć i gdzie jeszcze szukać źródła? Może na coś wpadniecie?
  • Takie malizny.
  • A tu blat. Przedłużacz wyciągnęłam zza kuchenki, wsio podnosiłam, przesuwalam...
  • @Dorotak a moze to witaminy?
    Podziękowali 1Dorotak
  • Białko :P 
    Podziękowali 1Rejczel
  • Zobacz w mące czy sa te robaczki.
  • To jest duzo mniejsze od wolka. Na zdjęciu widać ich kilka.doslownie. rano potrafi być z 10x tyle. Z tej deski na ścianie może wychodzić? Szafkę odsuwalam, nic...
  • @Elunia powiem Ci, ze na masle nigdy wiewiorki nie robilam ale to jest tak szlachetny tluszcz, ze wydaje mi sie, ze spokojnie mozesz. To bedzie wtedy taki maslany wiewiór, pychota jednym slowem! :)
  • Mam ser twarogowy 1 kg. Trzeba go zużyć. Macie jakiś szybki, łatwy przepis na sernik, ale nie na zimno? Nie ogarniam chorobowo i mąż musi robić. Internetowe przepisy jakieś takie wydumane.
    Podziękowali 1Bridget
  • edytowano stycznia 2018
    @Wiol jakbys chciala, to mam sprawdzony swoj przepis na murzynko - sernik, prosty, wszystko mikserem sie robi. Wylewasz na blaszke mase murzynkową a na to kladziesz lyzka kleksy masy serowej. Po pokrojeniu wyglada to zarąbiście. Ten placek moja mama miala wpisany jako "sernik łaciaty" a u mnie przechrzcilismy go na "Mućka". Tradycyjnie u mnie: ma byc prosty, bez paprania sie, z efektem wow i coby sie szło tym najeść.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.