@PaniWiosna uważaj na kokosową, jeśli dodasz jej zbyt dużo, ciasteczka będą się kruszyć. Możesz dodać kukurydzianą, owsianą, jaglaną i jakiś "klej" w postaci skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej. Fajne są też drobno mielone migdały.
Tak. Białka również. Tylko żółtkom, żeby nie zgęstniały za mocno, trzeba sypnąć szczyptę soli albo cukru(w zależności od tego do czego będą później wykorzystane).
Jak robicie ciasto z samych białek? Dziś zrobiłam bo miałaś osiem białek z faworków, ale wyszło taaaakie gumowe. Ubiłam 8 białek, dałam 1 szk. cukru, pół szk. oleju, 1 szkl. mleka, 3 szk. mąki, cukier waniliowy i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Taki był przepis, ale niebardzo to wyszło
@OlaOdPawla wczoraj wrzuciłam do "pączków" sprawdzone,pycha.
Można z makiem,można bez . 1 szklanka mąki 1 szklanka białek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki stopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia
ewentualnie 1 szklanka maku mogą być też bakalie. Białka ubić na sztywno powoli dodawać cukier i ubijać aż zrobią się szkliste. Powoli wmieszać mąkę z proszkiem a na koniec powoli dodać roztopione,przestudzone masło , wmieszać bakalie i mak. Piec 50-60 minut w 180. To jest porcja mniej więcej na keksówkę ,ja zwykle robię z podwójnej porcji na większą blaszkę. U mnie wersja bez maku i bakalii (może Rejczel nie zobaczy-na maśle roślinnym) ,bo tak moi domownicy lubią najbardziej.
Rozne dobra zawiniete w gotowe ciasto francuskie lub pizzowe. Paroweczki, kurczak z czyms, sery, i co tam sie podoba. Do tego micha salatki jakiejś typu wloskiego i juz.
burito czy tam chili czy taco w każdym razie kukurydza fasola i mięsko w zawinięte w tortille z biedronki do tego sałatka z sałaty lodowej i coś tam do niej dorzucę
jak mi się uda upiec to przytulone bułeczki ziołowe na deser tort bo chciałam wypróbować nowe (dla mnie) sposoby dekoracji i pieczone jabłka
@uJa a może możesz sobie umilić te jabłka choć kruszonką? (jabłka bez skóry w kawałki do natłuszczonego naczynia,na to kruszonka z dozwolonej mąki+cukier+tłuszcz w mniej więcej tych samych proporcjach.Całość do piekarnika na 20-30 minut na 180 stopni.)
E chyba mi sie juz nie.chce. umyje je wydlubie troche gniazd nasiennych wloze troxhe miodu cynamonu i rodzynek i upiekę;) Ale sie jeszcze zasntanowie co bedzie sZybsze.
Pamiętacie mój problem z paskudztwem? W szafce narożnej nad blatem była świeca zapachowa o zapachu pomarańczy. W tej oto świecy zalęgło się paskudztwo widoczne na zdjęciu, musiałam odkleic plasterek pomarańczy i pod nią było. Co ciekawe, w szafce u góry było tego niewiele, najwięcej na dole. W każdym razie, świece ozdobne sobie na jakiś czas podaruje..
Zostaly mi zoltka po torcie bezowym. 10szt. Co z nich zrobic? Nie smazone, wiec paczki i faworki odpadaja (nie trawie smrodu smazenia). Moze byc cos pieczone, lub gotowane.
Komentarz
Tak jak kapusta z grochem czy raczej jak ciapkapusta?
Białka również.
Tylko żółtkom, żeby nie zgęstniały za mocno, trzeba sypnąć szczyptę soli albo cukru(w zależności od tego do czego będą później wykorzystane).
Jak będziesz miała chęć na ciasto to sól nie zaszkodzi ale słodka jajecznica już wyjdzie nieteges
Można z makiem,można bez .
1 szklanka mąki
1 szklanka białek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki stopionego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ewentualnie 1 szklanka maku
mogą być też bakalie.
Białka ubić na sztywno powoli dodawać cukier i ubijać aż zrobią się szkliste.
Powoli wmieszać mąkę z proszkiem a na koniec powoli dodać roztopione,przestudzone masło , wmieszać bakalie i mak.
Piec 50-60 minut w 180.
To jest porcja mniej więcej na keksówkę ,ja zwykle robię z podwójnej porcji na większą blaszkę.
U mnie wersja bez maku i bakalii (może Rejczel nie zobaczy-na maśle roślinnym) ,bo tak moi domownicy lubią najbardziej.
Proszę o polecenie czegos co dzieci zjedzą;) a i doroslym bedzie smakowalo
Paroweczki, kurczak z czyms, sery, i co tam sie podoba.
Do tego micha salatki jakiejś typu wloskiego i juz.
A jakie dobre na kanapki na zimno.
burito czy tam chili czy taco w każdym razie kukurydza fasola i mięsko w zawinięte w tortille z biedronki
do tego sałatka z sałaty lodowej i coś tam do niej dorzucę
jak mi się uda upiec to przytulone bułeczki ziołowe
na deser tort bo chciałam wypróbować nowe (dla mnie) sposoby dekoracji
i pieczone jabłka
tadam
(jabłka bez skóry w kawałki do natłuszczonego naczynia,na to kruszonka z dozwolonej mąki+cukier+tłuszcz w mniej więcej tych samych proporcjach.Całość do piekarnika na 20-30 minut na 180 stopni.)
Ale sie jeszcze zasntanowie co bedzie sZybsze.
@uJa jeśli możesz rodzynki i cynamon, to do tych jabłek z kruszonką będą super dodatkiem.
To jest pycha deser i prawie sam się robi
Zawsze kupowałam mrozone, gotowe.
Tym razem kupiłam swieze.
Takie z oczami, pancerzem.
No i teraz mam problem. Bo nie bardzo wiem jak je oprawic.
Pomożecie?
Edit: Wyguglałam sobie filmik
Bleee...
Edit: I na stare lata dowiedziałam sie, ze krewetka ma jelita i jak sie ją patroszy.
No szoook.
Na szczescie juz wyparoszony
Chyba juz nigdy wiecej nie zjem krewetek. Bleeee.
Jedno nie wyklucza drugiego.
Jak żem lokalna patriotka, to takze klimaty sródziemnomorskie mnie pociągają.
No nic na to nie poradze