Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

bardziej i mniej banalne problemy kuchenne :)

15051535556148

Komentarz

  • Bridget powiedział(a):
    Czy ktoś robił kaszotto??
    takie z kapusty kiszonej i fasoli?
    Znaczy że jak to ma wyglądać?
    Tak jak kapusta z grochem czy raczej jak ciapkapusta?
  • @PaniWiosna ; uważaj na kokosową, jeśli dodasz jej zbyt dużo, ciasteczka będą się kruszyć. Możesz dodać kukurydzianą, owsianą, jaglaną i jakiś "klej" w postaci skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej. Fajne są też drobno mielone migdały.


  • Tak.
    Białka również.
    Tylko żółtkom, żeby nie zgęstniały za mocno, trzeba sypnąć szczyptę soli albo cukru(w zależności od tego do czego będą później wykorzystane).
  • To sól bezpieczniejsza.
    Jak będziesz miała chęć na ciasto to sól nie zaszkodzi ale słodka jajecznica już wyjdzie nieteges :wink: 
  • Jak robicie ciasto z samych białek? Dziś zrobiłam bo miałaś osiem białek z faworków, ale wyszło taaaakie gumowe. Ubiłam 8 białek, dałam 1 szk. cukru, pół szk. oleju, 1 szkl. mleka, 3 szk. mąki, cukier waniliowy i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Taki był przepis, ale niebardzo to wyszło :/
  • @OlaOdPawla wczoraj wrzuciłam do "pączków" sprawdzone,pycha.


    Można z makiem,można bez :wink: .
    1 szklanka mąki
    1 szklanka białek
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki stopionego masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    ewentualnie 1 szklanka maku
    mogą być też bakalie.
    Białka ubić na sztywno powoli dodawać cukier i ubijać aż zrobią się szkliste.
    Powoli wmieszać mąkę z proszkiem a na koniec powoli dodać roztopione,przestudzone masło , wmieszać bakalie i mak.
    Piec 50-60 minut w 180.
    To jest porcja mniej więcej na keksówkę ,ja zwykle robię z podwójnej porcji na większą blaszkę.
    U mnie wersja  bez maku i bakalii (może Rejczel nie zobaczy-na maśle roślinnym) ,bo tak moi domownicy lubią najbardziej.

  • Ooo super, będzie na następny raz! Dzięki!
  • Latwe danie na karnawalowa kolacje dla 6 doroslych i 6 dzieci to?

    Proszę o polecenie czegos co dzieci zjedzą;) a i doroslym bedzie smakowalo
  • Na ciepło!
  • Rozne dobra zawiniete w gotowe ciasto francuskie lub pizzowe. 
    Paroweczki, kurczak z czyms, sery, i co tam sie podoba.
    Do tego micha salatki jakiejś typu wloskiego i juz.
  • A z garnka? Bo nie wiem czy piekarnik nie bedzie zajęty.:/
  • A jak z garnka, to zrob srednio pikantne meksykańskie. W wersji taco, albo jako zupe do miseczek. I do tego kupne nachos do podgryzania.
    Podziękowali 1uJa
  • Latwe danie w garnku to fasolka po bretonsku, z dobra kielbaska, mozna podac z bagietka, z chlebem.
    Podziękowali 2madzikg uJa
  • O super dzięki!! Bedzie pasowalo idealnie;)
    Podziękowali 1Rejczel
  • jukaa powiedział(a):
    Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami, w pesto. Robisz dziurę wzdłuż, wpychasz pomidory, smarujesz pesto i pieczesz. 
    Ładnie wyglądają pokrojone w skośne plastry
    Wczoraj robiiliśmy na imprezę.
    A jakie dobre na kanapki na zimno.
  • no wiec dzięki waszym inspiracjom będzie

    burito czy tam chili czy taco w każdym razie kukurydza fasola i mięsko w zawinięte w tortille z biedronki :disappointed:
    do tego sałatka z sałaty lodowej i coś tam do niej dorzucę

    jak mi się uda upiec to przytulone bułeczki ziołowe
    na deser tort :D bo chciałam wypróbować nowe (dla mnie) sposoby dekoracji
    i pieczone jabłka :disappointed:

    tadam
    Podziękowali 2kowalka madzikg
  • @uJa a może możesz sobie umilić te jabłka choć kruszonką?
    (jabłka bez skóry w kawałki do natłuszczonego naczynia,na to kruszonka z dozwolonej mąki+cukier+tłuszcz w mniej więcej tych samych proporcjach.Całość do piekarnika na 20-30 minut na 180 stopni.)
    Podziękowali 1Małgorzata32
  • E chyba mi sie juz nie.chce. umyje je wydlubie troche gniazd nasiennych wloze troxhe miodu cynamonu i rodzynek i upiekę;) 
    Ale sie jeszcze zasntanowie co bedzie sZybsze.
  • Dorotak powiedział(a):
    Takie malizny.
    Pamiętacie mój problem z paskudztwem? W szafce narożnej nad blatem była świeca zapachowa o zapachu pomarańczy. W tej oto świecy zalęgło się paskudztwo widoczne na zdjęciu, musiałam odkleic plasterek pomarańczy i pod nią było. Co ciekawe, w szafce u góry było tego niewiele, najwięcej na dole. W każdym razie, świece ozdobne sobie na jakiś czas podaruje..
    Podziękowali 1kasha
  • edytowano lutego 2018
    @Dorotak znaczy super wiadomość,lokatorzy chwilowi,nie stali mieszkańcy.

    @uJa jeśli możesz rodzynki i cynamon, to do tych jabłek z kruszonką będą super dodatkiem.
    To jest pycha deser i prawie sam się robi :wink: 
    Podziękowali 1Dorotak
  • edytowano lutego 2018
    Krewetki.
    Zawsze kupowałam mrozone, gotowe.

    Tym razem kupiłam swieze.
    Takie z oczami, pancerzem.
    No i teraz mam problem. Bo nie bardzo wiem jak je oprawic.
    Pomożecie?

    Edit: Wyguglałam sobie filmik
    Bleee...

    Edit: I na stare lata dowiedziałam sie, ze krewetka ma jelita i jak sie ją patroszy.
    No szoook.
    Podziękowali 1Dorotak
  • Biedne malenstwa. A wypusc je do Wisly, sadystko. Kurczaka usmaz, to sie najesz chociaz, a tak to tylko te maliznoty bidne mordujesz.
    Podziękowali 1Katia
  • Kurczak był na obiad.
    Na szczescie juz wyparoszony ;)

    Chyba juz nigdy wiecej nie zjem krewetek. Bleeee.
  • Trzeba jesc lokalne produkty: ziemniaki, buraki, cebule, wieprzki, jablka a nie za krewetkami z oczkami latac. 
  • Rejczel powiedział(a):
    Biedne malenstwa. A wypusc je do Wisly, sadystko. Kurczaka usmaz, to sie najesz chociaz, a tak to tylko te maliznoty bidne mordujesz.
    @Rejczel do Wisły to dopiero sadyzm!
    Podziękowali 1Katia
  • Próbuję sobie wyobrazic te krewetki w Wisle
     :D 
  • Rejczel powiedział(a):
    Trzeba jesc lokalne produkty: ziemniaki, buraki, cebule, wieprzki, jablka a nie za krewetkami z oczkami latac. 
    Oj tam...
    Jedno nie wyklucza drugiego.
    Jak żem lokalna patriotka, to takze klimaty sródziemnomorskie mnie pociągają. 
    No nic na to nie poradze :)
  • No ale w sumie Rejczel dobrze prawi,jak @Małgorzata musisz coś z oczkami,to lepiej coś z ryb,najlepiej bobra,bo jako rybę można jadać go też w piątki.
  • Zostaly mi zoltka po torcie bezowym. 10szt. Co z nich zrobic? Nie smazone, wiec paczki i faworki odpadaja (nie trawie smrodu smazenia). Moze byc cos pieczone, lub gotowane.
  • Kogel mogęl :-) 
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.