Paste jajeczna sie robi z gotowanych zoltek/ gotowanych jajek a nie z surowych zoltek z rozbitych jaj. @mamuma ja bym te zoltka wykorzystala do podbijania zup. To zdrowy, sprawdzony sposob na dodanie zupom pozywnosci ale i smaku. Jak robie np.zupe krem groszkowo- cukiniowa to 3-4 zoltka ida do srodka bankowo. Jarzynowke mozesz tez podprawic zoltkami, mozesz czesc zoltek wykorzystac do kruchego ciasta - tam sie tylko zoltka daje. Mozesz czesc do lanego ciasta/lanych klusek wykorzystac. Jakbys mogla jesc smazone to omlet, wiadomo.
@kiwi to tak sie robi, ze jak juz zupa jest gotowa, to wybijasz do garnuszka kilka zoltek i rozprowadzasz chochelka goracej zupy, mieszasz, mieszasz, one sie pieknie rozpuszczaja i calosc wlewasz do garnka. Musi razem "mrugnąć" i gotowe. W zupie nie plywaja strzepki zoltek ani zadne fafroki ale nie wolno wybijac zoltek prosto do zupy tylko tak na boczku, osobno.
Tego podbijania zoltkami nauczyla mnie moja tesciowa( mistrzyni swiata w gotowaniu - slowo daje!!! Jakbysmy z Nia mieszkali - nie miescilabym sie w drzwi, powaznie ).
Eeeee, jadlam paste jajeczna z "zostanej" z rana jajecznicy. Zrobie paste, smazenie odpada, znalazlam przepis na pieczone buleczki pączkowe, ale zobaczylam fotke i nie mam ochoty. Zup z zoltkiem nie lubie wlasnie. "Smierdzi" mi. No taka dziwna jestem. Dziekuje wszystkim za propozycje
Znasz mnie. Oczywiscie Z zuru chlop jak z muru. Musialam to jeszcze koniecznie dodac. Do zurku poszedl jeszcze majeranek i warzywa pokroilam a dodatkowo kazdy dostal pokrojone w gruba kostke jajka na twardo i ziemniaczki ugotowane.
Jak zrobić na obiad halibuta?? Miał być pstrąg, nie było to mi pani w sklepie internetowym PiP zapakowała halibuta... O teraz mam rybę i nie wiem, co z nią i jak tu się za nią zabrać...
Ale smaka robicie! A mnie cos naszlo na pomidorowke ze swiezych pomidorow i na Limy sie szarpnelam za 7,50. Kupilam poltorej kg, do tego poltorej czerwonej papryki, na maselko klarowane no i lane kluseczki zrobilam do tego. Mialam koperek suszony, dosypalam do lanego ciasta, faaaajne wyszly takie wstazeczki koperkowe. Caly gar. Mam spokoj z zupa na jutro. Na drugie bedzie cos wszechpolskiego: schabowy, zimnioki polewane maselkiem i buraczki ze smietana, na cieplo.
Ugotowane buraki w lupce, potem obrane, starte na drobnych, skosnych oczkach. Do tego zasmazeczka na maselku z lyzka( ale płaską ) maki, do tego kmineczku mielonego, szczypte cynamonu, soli do smaku, moze odrobine wyduszonej cytryny, moze troszke cukru( w zaleznosci od burakow). No i na koniec ze 2 lyzki smietany kwasnej - ale ze smietana juz sie nie ma gotowac, tylko dobrze podgrzac. I takie danie, przeflancowane z Podkarpacia
macie jakiś sprawdzony przepis na colesława? Nigdy nie udało mu się zbliżyć do ideału a baaardzo lubię.
Robię z takiego przepisu (kiedyś znaleziony gdzieś w internecie) 2 szklanki cieniutko pokrojonej białej kapusty 1 duża marchewka starta na grube wiórki 1 mała cebula pokrojona w cienkie półplasterki 0,5 pęczka natki pietruszki posiekanej wedle uznania drobniej lub grubiej 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru odrobina pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany ewentualnie łyżeczka chrzanu (ja tam zawsze daję ) Wszystko wymieszać i odstawić do lodówki,żeby się przemacerowało
@Aga85 jak tak patrze na ten przepis to widze, ze jest tylko 1 jajko, nie ma smietany, jak to sie ma przepraszam zlepic? Dziwne, sama maka z tluszczem i jeszcze 2 lyzeczki proszku na te 2 szklanki maki. To za duzo. I jeszcze pisze autorka, ze duzo musu jablkowego z 1,5 kg renety.... Z 2- ch szklanek maki to malo ciasta wyjdzie, jak tym przykryc cala blache i jeszcze spod....
Komentarz
Dziekuje wszystkim za propozycje
@jukaa?
Na drugie bedzie cos wszechpolskiego: schabowy, zimnioki polewane maselkiem i buraczki ze smietana, na cieplo.
http://www.natchniona.pl/na-drugie-sniadanie-muffiny/
Robię z takiego przepisu (kiedyś znaleziony gdzieś w internecie)
2 szklanki cieniutko pokrojonej białej kapusty
1 duża marchewka starta na grube wiórki
1 mała cebula pokrojona w cienkie półplasterki
0,5 pęczka natki pietruszki posiekanej wedle uznania drobniej lub grubiej
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
odrobina pieprzu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka majonezu
1 łyżka kwaśnej śmietany
ewentualnie łyżeczka chrzanu (ja tam zawsze daję )
Wszystko wymieszać i odstawić do lodówki,żeby się przemacerowało
Czy ma 300 gram maki, 250 gram masła to nie za wiele? ?
https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/812-prosta-szarlotka#!kmt-start=30
To szukam czegoś co wyjdzie w takim razie:)