a sypnełam troche pudru ale nei wiem ile nie wiele
narazie tort się chłodzi w lodówce, rano go otynkuje a nad dekoracją jeszcze myślę ma być w temacie gwiazdkowym ale strasznie mi sie nie chce masy cukrowej lepić, może co wymyslę bez niej
@tymka bardziej mozna przebic smietane, niz bialka, nie zdarzylo mi sie przebic bialek a smietane? Owszem owszem Bialka ubija sie do tak zwanych 'sztywnych czubów' i dosc, nie ma sie co znęcać nad materią.
@agatak bo dziewczyna z "mich wypieków" czerpie pełną garścią z przepisów wrzucanych na różnych forach kulinarnych Nie żebym miała coś przeciwko,wprost przeciwnie,fajnie że jest miejsce, w którym jest tyle przetestowanych przepisów w jednym miejscu.
@jukaa CZEKOLADA ZE ŚMIETANĄ ROZPUSZCZANA W KĄPIELI WODNEJ! Jakoś tak automatycznie założyłam, że to oczywiste, a to przecież wcale nie oczywiste. I schłodzić dobrze,najlepiej ze 3-4 godziny w lodowce.
@jukaa czekoladę normalnie rozuszczassz w śmietanę 36 procent na wolnym ogniu
Nie podgrzewa w kąpieli wodnej
Ładnie się rozpuszcza Stduzisz i do lodówki na conajmnien12 godzin Potem ubiajsz
@Agnicha rozpuścić się rozpuści tylko w czasie ubijania może się zważyć.Już raz tak miałam.Od tamtej pory tylko na parze. Aż 12 godzin nie trzeba chłodzić, wystarczą 3-4. Chociaż jak komuś wygodniej może wieczorem rozpuścić i całą noc sobie chłodzić, a ubić rano, czemu nie.
@Bridget a bez wątróbki robiłaś? Smak jest gorszy czy też ok?
Zawsze robię łopatka plus wątroba. 2razy mielę przyprawy dodaję .W foremki i fo pueca na ok.40min.160st. A! I nie wylewam tego wywaru tylko z powrotem część do pasztetu. Wtedy nie jest taki suchy.
Nie chwaląc się, ale tort mi wyszedł super, a biszkopt nic nie opadl także dzięki za rady, dałam wszystkie składniki w temperaturze pokojowej, dodawałam według ścisłej kolejności i mąki nie wmiksowałam tylko ręcznie wmieszalam. Musze jeszcze popracować nad efektem wizualnym, bo szalowy nie był. @uJa z czego ta niebieska polewa?
Komentarz
Wrzucam tam jeszcze owoce : cząstki pomarańczy,bananów,kulki winogron,biszkopty.
Bardzo prosty do zrobienia.
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/smieciarz-1
narazie tort się chłodzi w lodówce, rano go otynkuje a nad dekoracją jeszcze myślę
ma być w temacie gwiazdkowym ale strasznie mi sie nie chce masy cukrowej lepić, może co wymyslę bez niej
Tylko galaretkę dobrze jest zrobić z połową ilości wody podanej na opakowaniu.
albo polewa lustrzana
@tymka tu o bialkach poczytaj. Tu do bezy, ale do biszkopta do pewnego etapu jest to samo.
Nie żebym miała coś przeciwko,wprost przeciwnie,fajnie że jest miejsce, w którym jest tyle przetestowanych przepisów w jednym miejscu.
no skądś te pomysły musi mieć choć zazwyczaj pisze jeśli od kogoś przepis dostała
tez lubię najbardziej to, ze przepisy są rzetelenie sprawdzone
ps.na pól litra śmietany tak plus,minus 300g czekolady
Jakoś tak automatycznie założyłam, że to oczywiste, a to przecież wcale nie oczywiste.
I schłodzić dobrze,najlepiej ze 3-4 godziny w lodowce.
Aż 12 godzin nie trzeba chłodzić, wystarczą 3-4.
Chociaż jak komuś wygodniej może wieczorem rozpuścić i całą noc sobie chłodzić, a ubić rano, czemu nie.
na wierzchu polewa lustrzana i gwizdki z masy cukrowej
Ale ale niedugo moje urodziny i maltersowy czeka na ten dzien. Muszę spróbować tego smaku.
2razy mielę przyprawy dodaję .W foremki i fo pueca na ok.40min.160st.
A!
I nie wylewam tego wywaru tylko z powrotem część do pasztetu.
Wtedy nie jest taki suchy.
Musze jeszcze popracować nad efektem wizualnym, bo szalowy nie był.
@uJa z czego ta niebieska polewa?