3 kubki(takie jakimi sie zazwyczaj pije herbate, kapke wieksze od szklanki) maki krupczatki 1 kostka masla (200g) 4 zoltka 3/4 kubka cukru krysztalu ( mozna tez 1/2 kubka cukru, jak nie lubicie b.slodkiego) 2-3 lyzki kwasnej smietany 1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia szczypta soli
Zoltka miksujemy z cukrem na jednolita, biala mase. Make( przemieszana z proszkiem, szczypta soli) siekamy z maslem za pomoca noza, jak juz mamy przesiekane conieco - wlewamy te mase zoltkowa, dodajemy smietane i caly czas bez dotykania dlonmi siekamy nozem. Pod koniec zarabiamy ciasto kilkunastoma ruchami w kulke i odkladamy do lodowki, zeby odpoczelo i troche stwardnialo. Pol godziny wystarczy.
Do tej proporcji ciasta ja daje 3 kg szarej renety. Obrane jablka bez gniazd nasiennych kroje w plastry i rozsmazam, podlewajac w miare potrzeby woda, dodajac troche cynamonu i cukru( jesli wolisz kwasniejsze jablka miec w tym musie to cukru 2-3 lyzki, zawsze przeciez mozna przypruszyc po wierzchu ciasto cukrem pudrem i w ten sposob wyregulowac jego kwaskowosc). Jak masa przestygnie - wyciagasz ciasto z lodowki, dzielisz tak, zeby wieksza czesc szla na spod a mniejsza na gore. Bierzesz te kule i nozem kroisz grube plastry, ktorymi wysciełasz blaszke( blaszke wysmaruj tluszczem i obsyp surowa kasza manna, bulka tarta albo maka). Dla pewnosci, zeby jablka nie podmoczyly spodu - podsyp odrobinke spod bulka tarta. Potem masa, na to w plastry ciasto i do pieca. 180', conajmniej 45 minut grzalka gorna i dolna bez termoobiegu. Znasz swoj piekarnik, piecz do pieknego zlocisto miodowego koloru skorki, takiego bardzo lekkiego brazu, wieesz.
A ja robię w proporcji 3-2-1 plus. Czyli 300 gr maki, 200 gr, 100 gr cukru plus jedno jajko i lyzka śmietany. Tego ciasta starcza na spora tortownice. Na gore robię kratkę. Jabłek na to ciasto daje minimum 3 kilo. Reneta erozsmazona z odrobina cukru , cuynamonu i wódki.
@Aga85 jak tak patrze na ten przepis to widze, ze jest tylko 1 jajko, nie ma smietany, jak to sie ma przepraszam zlepic? Dziwne, sama maka z tluszczem i jeszcze 2 lyzeczki proszku na te 2 szklanki maki. To za duzo. I jeszcze pisze autorka, ze duzo musu jablkowego z 1,5 kg renety.... Z 2- ch szklanek maki to malo ciasta wyjdzie, jak tym przykryc cala blache i jeszcze spod....
yyyyy ten,no, to się bardzo fajnie zlepi Zawsze robię spód na tartę z podobnego przepisu,tylko bez cukru i proszku do pieczenia i jest pyyyycha. Tyle że faktycznie wychodzi z tego tylko spód i boki na blaszkę wielkości podwójnej keksówki.
@aqq tego ciasta troche jest, do tego masa z 3 kg rozsmazonej renety dlatego pieke zawsze w takiej blasze do ciast, raczej wiekszej niz mniejszej, w tortownice by mi sie to nie zmiescilo.
Mam rzodkiewki, kawałek ogórka i papryki, sałatę rzymską, szczypiorek, kukurydzę z puszki. Wymyśliłam sobie z tego sałatkę z szynką lub jajkiem, dodać do tego jakąś bazę? Makaron, ryż?
Ja tez bym juz nie dokladala tego skrobiowego dodatku ale za to na poslizg i ladne polaczenie tych wszystkich latajacych szczypiorko kukurydz troche majonezu ze smietana/ jogurtem.
Mam rzodkiewki, kawałek ogórka i papryki, sałatę rzymską, szczypiorek, kukurydzę z puszki. Wymyśliłam sobie z tego sałatkę z szynką lub jajkiem, dodać do tego jakąś bazę? Makaron, ryż?
@olgal ja kiedyś zakładałam wątek o potrawach hiszpańskich. Ze smartfona nie wstawie linka, ale ja nie zakładałam wielu wątków więc bez problemu znajdziesz.
@groszek@Rejczel pomidory musowo!! Sparzyć wrzątkiem ściągnąć skórkę. Do słoików po 1 ząbki czosnku w plasterkach i gałązce kopru ( może być też bez) pomidory pokroić byle jak wsadzić do słoika. Zalewać wrzącą solanka łyżka soli na litr wody. Pasteryzowane 15 min. Co roku robię kilkadziesiąt słoików. Do pomdorowki blenduje z zalewa, do sosu na pizzę odsączamy z zalewy.
Komentarz
to tez mi wyslij
Skladniki:
3 kubki(takie jakimi sie zazwyczaj pije herbate, kapke wieksze od szklanki) maki krupczatki
1 kostka masla (200g)
4 zoltka
3/4 kubka cukru krysztalu ( mozna tez 1/2 kubka cukru, jak nie lubicie b.slodkiego)
2-3 lyzki kwasnej smietany
1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Zoltka miksujemy z cukrem na jednolita, biala mase. Make( przemieszana z proszkiem, szczypta soli) siekamy z maslem za pomoca noza, jak juz mamy przesiekane conieco - wlewamy te mase zoltkowa, dodajemy smietane i caly czas bez dotykania dlonmi siekamy nozem. Pod koniec zarabiamy ciasto kilkunastoma ruchami w kulke i odkladamy do lodowki, zeby odpoczelo i troche stwardnialo. Pol godziny wystarczy.
Do tej proporcji ciasta ja daje 3 kg szarej renety. Obrane jablka bez gniazd nasiennych kroje w plastry i rozsmazam, podlewajac w miare potrzeby woda, dodajac troche cynamonu i cukru( jesli wolisz kwasniejsze jablka miec w tym musie to cukru 2-3 lyzki, zawsze przeciez mozna przypruszyc po wierzchu ciasto cukrem pudrem i w ten sposob wyregulowac jego kwaskowosc). Jak masa przestygnie - wyciagasz ciasto z lodowki, dzielisz tak, zeby wieksza czesc szla na spod a mniejsza na gore. Bierzesz te kule i nozem kroisz grube plastry, ktorymi wysciełasz blaszke( blaszke wysmaruj tluszczem i obsyp surowa kasza manna, bulka tarta albo maka). Dla pewnosci, zeby jablka nie podmoczyly spodu - podsyp odrobinke spod bulka tarta. Potem masa, na to w plastry ciasto i do pieca. 180', conajmniej 45 minut grzalka gorna i dolna bez termoobiegu. Znasz swoj piekarnik, piecz do pieknego zlocisto miodowego koloru skorki, takiego bardzo lekkiego brazu, wieesz.
Tak to hula:)
a w jak dużej blaszce robicie?
Zawsze robię spód na tartę z podobnego przepisu,tylko bez cukru i proszku do pieczenia i jest pyyyycha.
Tyle że faktycznie wychodzi z tego tylko spód i boki na blaszkę wielkości podwójnej keksówki.
a ja robię z ryżem i też dobre
Córka ma do szkoły coś zrobić hiszpańskiego na jakiś miedzynarodowy dzień.
Sparzyć wrzątkiem ściągnąć skórkę. Do słoików po 1 ząbki czosnku w plasterkach i gałązce kopru ( może być też bez) pomidory pokroić byle jak wsadzić do słoika. Zalewać wrzącą solanka łyżka soli na litr wody. Pasteryzowane 15 min. Co roku robię kilkadziesiąt słoików. Do pomdorowki blenduje z zalewa, do sosu na pizzę odsączamy z zalewy.