Obawiam sie, ze sie tak nie da, przerosniete ciasto drozdzowe bedzie smierdziec fermentacja drozdzowa, bedzie wstretne. Juz lepiej szybko upiec nawet same suche placki i potem w sobote np.cos zaimprowizowac na nich, jakis przecier, podsmazone dodatki na gore i na chwike wlozyc do piekarnika, zeby sie "zacieplilo" i bylo smaczne, najwyzej jakos tak uchronic to ciasto przed zmarnowaniem.
rozpuścić masło ( lub margarynę) z cukrem (nie studzić ), dodać śmietanę, jajka - wymieszać dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy - wymieszać dokładnie wylać na formę, położyć regularnie połówki truskawek , tak aby sok z truskawek nie wylewał się do ciasta piec ok 1/2 godz w 180 stopniach , po upieczeniu posypać cukrem pudrem
A dajcie se siana z ta margaryna, przeciez to rakotworczy syf. Jak juz sie zabieram za domowe pieczenie to z maselkiem. Jak chce pojesc sklepowego shitu z margaryna, to sobie ciastek na wage kupuje
Ja sobie kupiłam 9 kostek masla za 2,90 zł na przecenie ( krótka data ważności) . Zamroziłam i sie cieszę jak dziecko . Będzie do ciast . Nigdy nie używam margaryny do ciasta , nigdy !!! Juz wole kupic sobie czekoladę zjeść niż piec ciasto na margarynie . Także , @Rejczel nie jesteś sama
na dużą blachę lub trzy rynienki: 1kg mąki 1 szkl cukru 8 dag drożdży 1 i 3/4 szkl mleka 8 żółtek i 2 jaja 1/2 łyżeczki soli 10 dag masła i łyżeczka kwaśnej śmietany wanilia rodzynki 1.Zaczyn- 3/4 szkl mleka, 4 łyżki maki, trochę cukru- odstawić do wyrośnięcia
2.masło rozpuścić , wymieszać z łyżeczką śmietany
3. Żółtka, jajka i cukier ubijać ok 7 minut
4. Do maki dodać 1 szkl mleka letniego, ubite jajka,zaczyn, sól, wanilię i rozpuszczone masło- dobrze wyrobić i odstawić do wyrosnięcia
5. Po wyrośnięciu, dodać rodzynki sparzone, oprószone w mące, przerobić i do brytfann , dać owoce i zostawić do wyrośnięcia ;
6. Zrobić kruszonkę z mąki, cukru i masła i posypać
7. Piec 45 minut w 160 stopniach lub w wyższej temp. - zależy od piekarnika
Dobre proporcje, tez tak robie tylko bez smietany i bez rodzynek, bez truskawek, bo u mnie niektorzy wydlubuja. No i kruszonka, oczywista! I zeby bylo jej duzo i grubo.
Ja sobie kupiłam 9 kostek masla za 2,90 zł na przecenie ( krótka data ważności) . Zamroziłam i sie cieszę jak dziecko . Będzie do ciast . Nigdy nie używam margaryny do ciasta , nigdy !!! Juz wole kupic sobie czekoladę zjeść niż piec ciasto na margarynie . Także , @Rejczel nie jesteś sama
@Quintana jak mam wybór (finansowy) to też masło.Ale czasem bywa tak,że ciasta się chce a z kasą cieniutko.
Albo masła nie może, bo to produkt mleczny.
Różnie bywa w życiu,a niektóre ciasta można zrobić i na margarynie i też będą smaczne.
Dlatego tam gdzie można zastąpić masło-margaryną piszę to lub to,
żeby ktoś kto potrzebuje,
nie musiał się dopytywać o margarynę,ale wiedział od razu.
@weronika85 jak najbardziej nadaje sie na buleczki drozdzowe, moja mama takie robi i ja tez sie nauczylam, jak natoczy cala blache buleczek z dzemem, to z reszty ciasta robi jeszcze taka bulke z kruszonka i do keksowki ja wklada i to wszystko razem do piekarnika sie miesci na raz: blaszka z buleczkami i keksowka napelniona ciastem drozdzowym. Po wierzchu buleczek smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem.
Wynysliłam sobie na obiad cukinię faszerowane (ryz, papryka, pomidor, cebula, i środki z wydrążonych cukini). U góry chcę dać ser, mozzarella będzie pasować? Może jakiś inny? I sos jeszcze chciałam dorobić, ale jakiś inny niż pomidorowy, macie może jakiś pomysł?
Siłą rozpedu wrzuciłam do zmywarki metalową komorę mielenia maszynki. Okazalo sie, ze w myciu zczarniała- najwidoczniej była aluminiowa, choc na taką nie wyglądała. Gdzies słyszałam, ze taka zczarniala nie nadaje sie do uzytku, bo wytwarzają sie jakies substancje szkodliwe dla zdrowia. Dodam, ze to zupełnie nowa maszynka, uzyta drugi raz. Co moge zrobic? Czym to odczyscic/zneutraliziwać?
Komentarz
Bardzo dobre
40 dkg maki
25 dkg cukru
12,5 dkg masła (napisałabym lub margaryny ale mnie Rejczel bez łeb ścierą zdzieli)
3-4 jajka
1/2 szklanki mleka
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
1.Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym utrzeć do białości-całe i żółtko i białko razem.
1 masło
1 szkl cukru
6 łyżek śmietany
cukier waniliowy
4 jajka
3 szkl mąki ,
1, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
truskawki, cukier puder
rozpuścić masło ( lub margarynę) z cukrem
(nie studzić ), dodać śmietanę, jajka - wymieszać
dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy - wymieszać dokładnie
wylać na formę, położyć regularnie połówki truskawek , tak aby sok z truskawek nie wylewał się do ciasta piec ok 1/2 godz w 180 stopniach , po upieczeniu posypać cukrem pudrem
1kg mąki
1 szkl cukru
8 dag drożdży
1 i 3/4 szkl mleka
8 żółtek i 2 jaja
1/2 łyżeczki soli
10 dag masła i łyżeczka kwaśnej śmietany
wanilia
rodzynki
1.Zaczyn- 3/4 szkl mleka, 4 łyżki maki, trochę cukru- odstawić do wyrośnięcia
2.masło rozpuścić , wymieszać z łyżeczką śmietany
3. Żółtka, jajka i cukier ubijać ok 7 minut
4. Do maki dodać 1 szkl mleka letniego, ubite jajka,zaczyn, sól, wanilię i rozpuszczone masło- dobrze wyrobić i odstawić do wyrosnięcia
5. Po wyrośnięciu, dodać rodzynki sparzone, oprószone w mące, przerobić i do brytfann , dać owoce i zostawić do wyrośnięcia ;
6. Zrobić kruszonkę z mąki, cukru i masła i posypać
7. Piec 45 minut w 160 stopniach lub w wyższej temp. - zależy od piekarnika
Całe lata im sie podporzadkowywalam jedzeniowo,więc garaż czas na nich
Można bez śmietany , napisałam taki ,jak w pierwowzorze
Mój telefon pisze ,co chce
Garażu nie mam
Strucle robię z przepisu podanego tu na forum przez promamę a drożdżówki robię z ciasta topionego
U góry chcę dać ser, mozzarella będzie pasować? Może jakiś inny?
I sos jeszcze chciałam dorobić, ale jakiś inny niż pomidorowy, macie może jakiś pomysł?
Gdzies słyszałam, ze taka zczarniala nie nadaje sie do uzytku, bo wytwarzają sie jakies substancje szkodliwe dla zdrowia.
Dodam, ze to zupełnie nowa maszynka, uzyta drugi raz.
Co moge zrobic? Czym to odczyscic/zneutraliziwać?