Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

bardziej i mniej banalne problemy kuchenne :)

15859616364148

Komentarz

  • Mam porządnego wiejskiego kurczaka. Jak zrobić taki naprawdę dobry rosół?
  • edytowano maja 2018
    Daj duzo wloszczyzny! Marchewki, pietruszki, selera, pora, kawalek kapusty wloskiej. Cebule( kilka i to mi ie od poxzatku tylko raczej juz pod koniec gotowania) poprzekrawaj na pol i takie w lupinach podsmaz na suchej patelni( oprocz smaku rosol nabiera dzieki temu pieknego, bursztynowego koloru), jak tylko masz dodaj peczek kopru, natki pietruszki obwiazany nitką. Do zimnej wody na samym poczatku wrzuc kilka ziarenek ziela ang. i kilka listkow laurowych. Pamietaj, ze rosol nie powinien sie szybko gotowac! Niech pyka na malym ogienku, co jakis czas dolewaj mu po troche zimnej wody, zeby nie wrzał. No i sól a jakze B)
    Podziękowali 1weronika85
  • Ja jeszcze kilka grzybkow suszonych wrzucam. I lubczykiem doprawiam
  • Wczoraj pierwszy raz w sezonie zrobiłam nasze ulubione ciasto. Robi sie 7 minut, a jak sie mez do mycia owoców namowi to i w 4 sie człowiek zmieści. Na dół daje długie biszkopty. Później serek homegenizowany z żelatyna i odbrobina cukru wymoeszany. Z serkiem mieszam truskawki lub inne owoce. Na gore galaretka. Pychota.
  • Rejczel powiedział(a):
    Cebule( kilka i to mi ie od poxzatku tylko raczej juz pod koniec gotowania) poprzekrawaj na pol i takie w lupinach podsmaz na suchej patelni( oprocz smaku rosol nabiera dzieki temu pieknego, bursztynowego koloru),
    ja cabulę całą w łupinach stawiam bezpośrednio na palnik gazowy, opala się na czarni i wtedy wrzucam do rosołu,
    Podziękowali 1MAFJa
  • Aaa sa rozne sposoby, widzialam w Kuchennych rewolucjach, jak ktos opiekal nad palnikiem cebule wbite na widelec :)
  • wtedy trzeba trzymać, ja po prostu kłade na palnik
  • A nie przyfajcza Ci sie do palnika i nie oblepia go sokiem?
  • Rejczel powiedział(a):
    A nie przyfajcza Ci sie do palnika i nie oblepia go sokiem?
    Nie, cała jest, w łupinach. Ew resztki łupin muszę zetrzeć z kuchenki, takie suche resztki.
  • Czy można mrozic ciasto na pierogi? Przesadziłam z iloscią. Podejrzewam, ze na pewno mozna- bo to tylko mąka i woda... Pytanie jak po rozmrożeniu? Praktykował ktoś?
  • Alternatywą jest produkcja kolejnego farszu i kolejnej porcji pierogów. Ale po dwugodzinnym lepieniu pierwszej partii nie wiem czy mi się chce zaczynac zabawe od nowa.
  • Moja mama i babcie, jak zostawalo ciasta - robily z tego makaron, z tym ze u nas do ciasta na pierogi idzie zawsze conajmniej jedno jajko :)
    Podziękowali 1MAFJa
  • Jednak...
    Grzyby i kapusta się gotują.
    Jutro na obiad też będą pierogi ;)
  • Mroze jak mi zostaje. Nic z nim się nie dzieje jest normalne.
    Podziękowali 1Małgorzata32
  • Ciasto pierogowe mozna mrozic.
    Co do rosołu nie daję ani ziela ani liścia.
    Bo nie lubimy.
    Kurę moczę w zimnej wodzie.
    Zlewam i gotowanie też zaczynam od zimnej.
    Taka wiejska kura ok.3 godziny gotuję na bardzo małym gazie.
    Solę dopiero po zagotowaniu.
  • Poszłam za ciosem i dzięki temu mam obiad na jutro :)
    Podziękowali 1Bridget
  • Sluchajcie popełniłam nowa masę do tortu tzw tynk z masla i mleka skondensowanego. Za dużo tego wyszło i juz widzę ze tego na torcie nie przejemy - za gruba za slodka warstwa mi wyszła i teraz sie zastanawiam czy oprócz wyrzucenia jej do kosza da się ja jeszcze jakos przerobić? Mogę ja zdjąć z tortu, ponoc można te mase mrozić co mam zamiar wykorzystać. Tylko jak ja później można jeszcze inaczej wykorzystać? A przede wszystkim co zrobić aby nie byla taka słodka?
  • Ja bym wafla tą masą przelozyla i masz pyszne jedzenie. Docisnij dobrze encyklopedią ;) Wafel moze lezec. Nie mrozilabym takiej masy, w ogole po mojemu zadnych mas sie nie powinno mrozic, potem to juz taka breja. Wszystko jest lepsze na swiezo, taka prawda.
    Moze jedno pięterko tortu przelozyc kwasnymi truskawkami, tak dla przelamania smaku albo na gore dolozyc truskawek?
    Czy oprocz slodzonego mleka skondensowanego szedl tam jeszcze dodatkowo cukier do masy? Bo moze tu jest przyczyba, ze za duzo cukru w tym przepisie i wystarczylby tylko ten co jest w  mleku.
    Podziękowali 1Małgorzata32
  • @Rejczel tam w przepisie bylo tylko maslo i mleko skondensowane w proporcjach 1:1. Słodkie jak niewiem to wyszło. Tort juz zobilismy wiec juz nic w niego kwaśnego nie wpakuje, tylko myślałam ze ta masa z tortu (bo ja pozdejmowaly z tego tortu dzieci) może się do czegos przydać. Z tym waflem to jest jakas myśl aczkolwiek jak sobie pomyśle o jeszcze jednym slodkim deserze to.... W każdym razie zrobiłam sobie najsłodszy tort w mojej karierze. Jal tłumaczyłam dzieciom - tort slodki bo mama slodka :)
    Podziękowali 1Rejczel
  • Mam nadmiar bananów w domu przy tej pogodzie niestety dość dojrzałych... Lody się z nią Ch robiło jakoś czy co? 
  • Dobry jest też shake banan, liście szpinaku i mleczko kokosowe
  • Nie mam foremek, mleczka i szpinaku :-) ale truskawki jutro będę miec
  • Banan, szpinak i mleczko kokosowe to na pewno bomba witaminowa ale ja po czyms takim haftnelabym dalej niż widzę, blleeee ;)
    Podziękowali 1Bridget
  • Nie uwierze w za dużo czeresni;) a dzemy czeresniowego nigdy nie jadlam, zostaw jukaa maly sloiczek na wierzchu;)
  • Kompoty na zime w duzych wekach, konfitura czeresniowa.
  • Jadlam czersniowy, nie został moim ulubionym!
    I dobrze w koncu czeresnie, rok temu bylo malo.
  • Kurcze no kompot się robi jak ja lubię. Ja mam kilkanaście owoców na drzewku :-) ale nie wiem kiedy zerwać... Na razie są czerwone 
  • Uwielbiam czereśnie!
  • Nasza czeresnia skonczyla pierwszy rok i w tym roku na drzewie sa pierwsze juhuuuu owoce. Trzy czeresnie! :) Cieszymy sie, jak wariaty :p
    Podziękowali 3Małgorzata32 madzikg Katia
  • Najlepsze są czereśnie nie przetworzone
    Tylko te robaczki.....
    Podziękowali 1Bridget
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.