Zalezy czy masz czułe smaki. Sa osoby, ktore pieka wszystko na margarynie i sie zajadaja jaka pychota Raz na margarynie nic sie nie stanie i zebow nie wybije ale roznica w smaku jest na pewno.
Jakis dobry przepis na makaron z sosem i jakimś kurczakiem? Szczerze , nie robię takich dań bo raczej wole ziemniaki , kasze i ryż . Przyjeżdża jutro siostra ze Stanow z amerykańskim narzeczonym, ktory je w głównej mierze makarony . Ryb nic , pierogi tez nie .... to mu ten makaron zrobie . Tylko co ???? Na słodkiej śmietanie rozpuścić ser ?
@ewap prosto i na temat. Musze tylko podpytać czy szpinak lubi ... bo nasza rodzina uwielbia . Dziękuję z całego serca .
a jak nie lubi to polecam Szynka, cebulka, opcjonalnie pieczarki-poddusić , jak będzie już miękkie, zalać słodką śmietanką 12-18% (można i 30tką, ale ja nie bardzo lubię), podgotować do zgęstnienia, dodać (na koniec!) sól, pieprz, ewentualnie zioła jakieś i potem na makaron(niezahartowany, coby ładnie sos go oblepił), na talerzu posypać zielonym czymś-ja pietruszką
Chodzi Ci o to czym ewentualnie zakwasic? No jablka najfajniejsze. Ludzie dodaja tez ocet ale np. wrzodowcom ocet szkodzi. Hmm a jakby tak kapinke wody spod ogorkow kiszonych?
@OlaOdPawla szczawiową robiłam na wodzie. @Rejczel dałam całe jajko i nie pływały mi farfocle. Sporo wody z zupy stopniowo dodałam i cały czas w garnuszku mieszałam.
Karkówkę w ketchupie z przyprawami albo w oleju z przyprawami marynowalam , kurczaka w oleju z przyprawami. Nigdy nie dawałam octu, a zawsze dobre wychodziły @MAFJa
Kapustę czerwoną robilam z tartą marchewką i chrzanem. Zalewa byla do tego ocet, cukier, sól, olej i na drugi dzien pycha. Szukac proporcji czy juz nieaktualne? Małgorzata 32?
Surowka z czerwonej kapusty. 2,5 kg kapusty 2 duze marchewki Zalewa Pół szkl chrzanu 1 szkl oleju 3/4 szkl cukru 1,5 łyżki soli Zagotować i zalać dzień wcześniej. Pyszna. Tylko dla mnie ilość zbyt hurtowa.
Z białej jeszcze lepsza Główka bialej 2 papryki w kosteczke 2 ogórki swieze w kosteczke Por duży poltalarki Zalewa 3/4 szkl oleju 1/4 szkl octu 1/4 szkl wody Musztarda francuska 1 lyzeczka soli 1/2 szkl cukru Zagotować i zalać dzień przed podaniem Wiem wiem. Ocet i cukier samo zlo.
Mielone wieprzowe, marchewka, seler, papryka - da się z tego zrobić coś ciekawego? Tylko nie kotlety mielone ani spaghetti, bo już patrzeć się nie da. I żeby można było zjeść z kartoflami albo kaszą.
Widzicie, ja uwielbiam i Paprykę i pomidory i baklazany i cukinie faszerowane, a te moje towarzystwo!!!!! To zje od biedy i z bólem te faszerowance jeśli są z mięsem.... Najczęściej wyjedza mieso. Nie rozumiem jak mozna nie lubić pieczonego baklazana .
Ostatnio jadlam pizzę z baklazanem. Pizzę z cukinia. A wczoraj pomidorowa z sosem pietruszkowo, czosnkowym. Moi się patrzą i krzywia .
A jaka pyszną jest cukinia faszerowana cukinia, cebulką, papryka i lekko posypane serem..
Myśmy ostatnio z mielonego robili odwrócone gołąbki . Kapustę poszatkowac, przesmazyć z cebulka i przyprawmi jakie kto lubi. Musi zmięknac. Ostatnio dodaliśmy do tego nieco przechodzoną czerwona papryke. Mielone wymieszać - z ta kapusta, na kg dodac tak około szklankę suchego nieugotowanego ryżu, ze dwa jajka, posolić, popieprzyc itp. Ukształtowac nie za małe kotlety. Kotlety obsmazyć partiami, w garnku ostatnio zrobiliśmy tak, ze na dno poszła puszko pomidorów w zalewie, na to poukładaliśmy te "gołąbki", zalać np. rosołem i jeszcze można dodac sos pomidorowy, dusic ok. 20 min. Moim dzieciom smakowało tak naprawdę to jest sposób na wykorzystanie np. ćwiartki kapusty, z której normalnych gołabków juz sie nie da zrobić.
Pomocy! Mam wyrosniete surowe ciasto drożdzowe na pizzę, ale wyskoczył nagły wyjazd i dzis go nie użyję. Zamrozić nie mogę (brak miejsca). Da sie przechować do soboty jakoś, zeby zachowało zdolność wyrastania ?
Komentarz
Czy jak rzodkiewka w środku ma dziury to jest w kosz?
Szynka, cebulka, opcjonalnie pieczarki-poddusić , jak będzie już miękkie, zalać słodką śmietanką 12-18% (można i 30tką, ale ja nie bardzo lubię), podgotować do zgęstnienia, dodać (na koniec!) sól, pieprz, ewentualnie zioła jakieś i potem na makaron(niezahartowany, coby ładnie sos go oblepił), na talerzu posypać zielonym czymś-ja pietruszką
Nie mam w domu jabłk. Co moge dodac?
Jakies pomysły?
@OlaOdPawla szczawiową robiłam na wodzie.
@Rejczel dałam całe jajko i nie pływały mi farfocle. Sporo wody z zupy stopniowo dodałam i cały czas w garnuszku mieszałam.
2,5 kg kapusty
2 duze marchewki
Zalewa
Pół szkl chrzanu
1 szkl oleju
3/4 szkl cukru
1,5 łyżki soli
Zagotować i zalać dzień wcześniej.
Pyszna. Tylko dla mnie ilość zbyt hurtowa.
Główka bialej
2 papryki w kosteczke
2 ogórki swieze w kosteczke
Por duży poltalarki
Zalewa
3/4 szkl oleju
1/4 szkl octu
1/4 szkl wody
Musztarda francuska
1 lyzeczka soli
1/2 szkl cukru
Zagotować i zalać dzień przed podaniem
Wiem wiem. Ocet i cukier samo zlo.
I żeby można było zjeść z kartoflami albo kaszą.
Edit: ugotowana kaszę tez mozna w to wmieszac.
Paprykę nadziac tym farszem, po wierzchu podyspac serem. I zapiec
Ostatnio jadlam pizzę z baklazanem.
Pizzę z cukinia.
A wczoraj pomidorowa z sosem pietruszkowo, czosnkowym.
Moi się patrzą i krzywia .
A jaka pyszną jest cukinia faszerowana cukinia, cebulką, papryka i lekko posypane serem..
Mam wyrosniete surowe ciasto drożdzowe na pizzę, ale wyskoczył nagły wyjazd i dzis go nie użyję. Zamrozić nie mogę (brak miejsca).
Da sie przechować do soboty jakoś, zeby zachowało zdolność wyrastania ?