Coś co za ciężkie pieniądze kupujesz a można zrobic samemu Ja robie tak: szklanka cukru brązowego gotować ze szklanką wody. Cukru może być nawet więcej. Gotuje kilka minut i wrzący do słoika. Trzymam w lodowce.
Syrop ma taki karmelowy posmak. Fajny do drinków albo wody z miętą. Elunia za 1200 zł to chyba aż nadto tej kasy. Spokojnie Ci starczy, nawet z napojami
@Elunia wrócę jeszcze do imprezy, jest sens robić obiad? Jakos mi on nie pasuje na młodzieżowa imprezę. Masz pewność że wszyscy przyjdą o jednej godzinie? Wtedy obiad się jakos broni, a tak jak sie będą schodzić w ciagu 2-3 godzin to i roboty z wydawaniem o podgrzewaniem mnóstwo. Chyba zrobilabym jakąś zupę typu gulaszowa, bigos albo chili con canore z tortilla, czyli kto chce to je a kto nie to nie.
Ahh uwielbiam planować imprezy;d juz siedze i przegladam inspiracje na roczek;)
Jeśli to w stylu ludowym to poszłabym w prostotę, żadne wyszukane surówki tylko gar kapusty kiszonej zasmażanej do tego kawał szybki upieczonej wcześniej w całości -można w foli/brytfance na grillu utrzymywać temp, do tego pieczone ziemniaki..mięso w plastry potem
Ech...ja to jednak jestem sierota Własnie robiłam sos czosnkowo-ziołowy do owych plackow cukiniowych, ktore są przewidziane na kolację. Zamiast jogurtu naturalnego uzylam smietanki 30% bo chcialam ją zuzyc. I tak sie rozpedziłam z tym miksowaniem, ze mam...masełko. Bardzo dobre zresztą. Ale nie mam sosu czosnkowego
Dziewczyny co same robicie zawodowo i prywatnie duże imprezy, pocieszcie mnie. Czeka mnie duża impreza na ok.40 osób. Głównie młodzież czyli planuję klasyczny obiad, słodkie, zakąski i w nocy ognisko. Zamierzam zmieścić się bez napojów w max.1000-1300 złotych. Znajoma robi podobną imprezę ale z cateringiem i z napojami wychodzi jej ponad 3000. Trochę się podłamałam bo mi budżet klęknie. Liczę jednak wte i wewte i chyba się da. No obiad dla tych ludzi taki klasyczny czyli ziemniaki, surówki, mięsa, wychodzi mi ....200 złotych. Surówki to tylko dodatki bo warzywa mam swoje i ziemniaki też. Mięso to cycki kurze, schabowe, pałki kurczaka i to wszystko jest niedrogie. Słodkie to upieczemy z sąsiadką ze 3 placki i różne cuda w kubeczkach i lody. Przekąski to wiejski stół bo impreza w stylu folk.Czyli własny chleb, smalec, kiszeniaki, krojone warzywa, mięso pieczone, jakieś paszteciki. No i kiełbasa, ziemniaki i pianki na ognisko oraz sałatki i sosy do kiełby. Weźcie napiszcie, czy dobrze kalkuluję.
Mozna tez zrobic takie slimaczki bez pieczenia, jeszcze szybciej. W Biedronce sa fajne tortille, bierzesz taki placek, smarujesz serkiem ziolowym czy czosnkowym, na to plasterki chudej wedliny, moga byc oliwki pokrojone w krążki, plasterki pomidorka, paseczek korniszona galazka kopru itp. Zwijamy w ciasny rulonik i kroimy w grube plastry, takie na raz do buzi. Mozna jeszcze przebic szpadką kazda mini roladke, zeby jeszcze sprawniej szlo częstowanie się nimi. Pieknie wygladaja podane na lisciach salaty, jak masz tą bordową to mozna dwa kolory poprzetykac, gdzieniegdzie kisc pomidorkow koktailowych, kitka kopru czy szczypioru. I nie ma z tym roboty.
Ja bym Ci @Elunia rozradzala taki typowy obiad z ziemniakami, 2-3 rodzajami potraw miesnych jak piszesz( piersi z kurczaka, schabowe, pałki z kurczaka). Jest lato, pewnie bedzie goraco a wez tu sobie obierz ziemniaki na 40 osob(masz takie duze gary?), nasmaz tego wszystkiego na czas, zeby byla jednoczesna wydawka ziemniakow i miesa. Na 40 osob to sie orobisz. Podpowiadalabym gar pysznego bigosu, kapusta przemieszana troche kiszonej, troche slodkiej, dobre wedliny w srodek, kilka rodzajow pieczywka do tego, gar na stół, chochelka i czesc. Zrobisz sobie wczesniej, potem podgrzejesz i o! Jak folkowa balanga to super sprawa.
Ooooo i kminek, no przeciez Bardzo lubie kminek, do prawie kazdej zupy dosypuje troszke kminku mielonego, bo niektore z moich dzieci wyławiają ziarenka i odkładają na brzeg talerza.
Komentarz
Edit:a i z napojami się zmieścisz jak pokombinujesz zamiast gotowych - woda w różnych odsłonach i domowa ice tea
Zrób sobie syrop cukrowy do tych wód /lemoniad. Robi się bardzo prosto a jest znacznie lepszy niż zwykły cukier
Ja robie tak: szklanka cukru brązowego gotować ze szklanką wody. Cukru może być nawet więcej.
Gotuje kilka minut i wrzący do słoika. Trzymam w lodowce.
Elunia za 1200 zł to chyba aż nadto tej kasy. Spokojnie Ci starczy, nawet z napojami
A do tej cukinii w ciescie mozna uzyc zamrozoną? Bo mam ziamiar wykorzystac mlode cukinie zamrozone w całosci.
Co do cukinii to przyznam że nie wiem. Ale na logikę nie będzie dobre i będzie pryskać, jak będziesz smażyć zamrożone
@Malgorzata32
Chyba zrobilabym jakąś zupę typu gulaszowa, bigos albo chili con canore z tortilla, czyli kto chce to je a kto nie to nie.
Ahh uwielbiam planować imprezy;d juz siedze i przegladam inspiracje na roczek;)
Własnie robiłam sos czosnkowo-ziołowy do owych plackow cukiniowych, ktore są przewidziane na kolację.
Zamiast jogurtu naturalnego uzylam smietanki 30% bo chcialam ją zuzyc. I tak sie rozpedziłam z tym miksowaniem, ze mam...masełko. Bardzo dobre zresztą. Ale nie mam sosu czosnkowego
Pieknie wygladaja podane na lisciach salaty, jak masz tą bordową to mozna dwa kolory poprzetykac, gdzieniegdzie kisc pomidorkow koktailowych, kitka kopru czy szczypioru. I nie ma z tym roboty.