W koncu znalazlam jakis p rzepis na curry podobny do tego zgubionego, część poszło do kiszenia, część pokrojone do curry, a część dałam sasiadce, bedzie robic w beczce. Dzięki za pomysły.
Gotowe ciasto francuskie z Biedry pociac radelkiem na nieduze kwadraty, na kazdy kwadrat po kawalku plasterka salami, kawaleczek mozarelli i przekrojony na pol pomidorek koktailowy. Posypac ziolami prowansalskimi albo czym sie lubi. Na chwile do piekarnika. W gotowe, wyciagniete z pieca kwadraty wcisnac w roztopiona mozarelle po listku swiezej bazylii.
szukam pomysłu na małe przekąski na imprezę młodzieżową, takie do ręki ( i żebym się nie narobiła )
Bagietkę przeciąć wzdłuż Wydrążyć Przesmażyć jakąś wędlinę, przesmażyć pieczarki z cebulą,papryką itp Połączyć, wymieszać. Dodać sporo ziół jakie się lubi. Rozbełtać jajka ze śmietanką, dodać trochę sera typu parmezan, zioła i przyprawy Mieszaninę wędliny z warzywami ułożyć w łódkach z bagietki ,zalać mieszaniną jajeczną Posypać serem żółtym Zapiec w piekarniku Po lekkim wystudzeniu kroić na kawałki Smaczne na gorąco i na zimno
Ja też od momentu kiedy dostaliśmy od znajomych i po prostu wpakowałam go do pieczenia.
Piekłam w niskiej temperaturze (160),z cebulką i w ogóle jak trzeba i był nawet soczysty ale nie wiedziałam,że trzeba go najpierw wymoczyć w wodzie z octem.
No i -jak to określiła moja koleżanka-pachniał wiatrem.
@Dorota są dwie szkoły, jedna gorącą druga zimną. Ja najczęściej wybieram trzecia, tzn jak woda nieco przestygnie a już dłużej mi się czekać nie chce Tak czy siak wychodzą. Im gorętsza tym szybciej się robią, ale mam przeczucie, że mogą tracić na wartości odżywczej.
@Dorota są dwie szkoły, jedna gorącą druga zimną. Ja najczęściej wybieram trzecia, tzn jak woda nieco przestygnie a już dłużej mi się czekać nie chce Tak czy siak wychodzą. Im gorętsza tym szybciej się robią, ale mam przeczucie, że mogą tracić na wartości odżywczej.
Największą wartością ogórków kiszonych jest kwas mlekowy,czyli skutek fermentacji,
więc ogórek kiszony zyskuje ,nie traci
Także ten,zalewane wrzątkiem czy letnią zalewą na wartościach nie tracą,bo ogórki świeże to w prawie 97 % woda.
Tyle tylko, że te zalane wrzątkiem trochę się zagotowują ,więc mogą się zrobić kapciowate.
Ja też od momentu kiedy dostaliśmy od znajomych i po prostu wpakowałam go do pieczenia.
Piekłam w niskiej temperaturze (160),z cebulką i w ogóle jak trzeba i był nawet soczysty ale nie wiedziałam,że trzeba go najpierw wymoczyć w wodzie z octem.
No i -jak to określiła moja koleżanka-pachniał wiatrem.
Dla mnie smak nie do przejścia.
Ja zawsze zostawiam na noc w maślance. przekladam cebulka, czosnkiem i daje tymianek.
Komentarz
Wydrążyć
Przesmażyć jakąś wędlinę, przesmażyć pieczarki z cebulą,papryką itp
Połączyć, wymieszać. Dodać sporo ziół jakie się lubi.
Rozbełtać jajka ze śmietanką, dodać trochę sera typu parmezan, zioła i przyprawy
Mieszaninę wędliny z warzywami ułożyć w łódkach z bagietki ,zalać mieszaniną jajeczną
Posypać serem żółtym
Zapiec w piekarniku
Po lekkim wystudzeniu kroić na kawałki
Smaczne na gorąco i na zimno
na noc w maślance.
przekladam cebulka, czosnkiem i daje tymianek.
pierwsze słyszę o wodzie z octem