Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

bardziej i mniej banalne problemy kuchenne :)

16364666869148

Komentarz

  • Ogórki małosolne!!!
    Jak mogłam o nich zapomnieć!

  • @Elunia - a może jak folk to pieczonka z ogniska?
  • Juz widze ten czterdziestoosobowy kociolek z pieczonką zawieszony nad ogniskiem ;)
  • Zawieszony?
    Może się mylę ale ja kojarzę pieczonkę z takiego żeliwnego, postawionego w żarze, nie powieszonego nad ogniskiem.
  • Tak właśnie @kasha - to się piecze w żarze

    @Rejczel - to nie musi być wielki gar. Jak będzie róznorodnosc to wystarczy mniej
    Podziękowali 1Rejczel
  • Elunia powiedział(a):
    Może faktycznie bigos, a dla bezmięsnych leczo.
    gulasz z kaszą 
    albo spagetti
    najmniej roboty .
    może gulasz z makarane,.
    Ale spagetti najprościej.
  • edytowano lipca 2018
    Za bigosem ani dzieci ani młodzież nie przepada,schodzi tego fura z powrotem.
    Spagetti bardzo.
    W pracy mamy nonstop 130 kolonistów.
    Podziękowali 1madzikg
  • A ja mogę się poradzić?

    Obmyślam urodzinki synka na działce, bez piekarnika, na prawie 20 osób, w tym kilkoro dzieci. Myślę, żeby zrobić:
    Obiad: nugetsy, leczo, ziemniaki, 2 sałatki (grecka i z brokuła i fety) ogórki małosolne, z grilla (którego się jakoś boimy, że nie wyjdzie): kaszanka (bo jubilat koniecznie chce), kiełbaski (żeby nie sama kaszanka).
    Deser: dużo owoców, ciasto salceson, torcik sernik bez pieczenia, babeczki(które dzień wcześniej raniutko przed wyjazdem powinnam zdołać upiec).

    Ma to sens? Jakieś podpowiedzi? 
  • Może warto na tego grilla wrzucić jeszcze jakąś karkówkę.. tylko wolelibyśmy tego grilla tylko symbolicznie..hm.
  • My za grillem nie przepadamy (nie ma to jak zdrowy obiadek), chyba 1 raz w życiu sami robiliśmy i jakoś tak się boimy, że coś się spali, albo co gorsza nie dopiecze.. ale pewnie nie ma się  co przejmować ;-) łatwo jest skopać grilla? może rzeczywiście szaszłyki, karkówkę a leczo sobie darować? 
  • @zoja ja bym sobie leczo darowała-bo papryka droga.
    Grilla trzeba rozpalić wcześniej, bo tak ze 30 minut będzie się rozpalał zanim się zrobi żar i zacznie podgrzewać potrawy.
    Z grilla najszybciej schodzi  kiełbasa i kaszanka, bo tylko do podgrzania właściwie,karkówka czy kurczak trochę więcej czasu  potrzebują.

    Podziękowali 1zoja
  • Najszybsza sałatka świata??? Macie może typy i przepisy?
    Mam mieć gości niespodziewanie na kolacji - a po pracy to mi dwie godziny zostaną na posprzątanie chaty i zrobienie czegokolwiek... (Przypominam, że nie lubię, nie lubię, nie lubię... więc też musi być prosto i mega szybko coś). 
  • edytowano lipca 2018
    Bardzo prosta i smaczna - ryż, groszek zielony (z puszki lub mrożony, tylko mrożony trzeba ugotować), szynka najlepiej konserwowa i twardy żólty ser-pokrojone w kostkę, do tego albo majonez, albo sos majonezowo-jogurtowy
    Można dodac puszkę czerwonej fasoli
    można nie dodawać sera albo szynki

    Moja ulubiona, ale wcale nie zdrowa- pierś kurczaka w kostkę grubszą, usmażona tylko z solą i pieprzem, sporo pieprzu
    Pekinka pokrojona
    pokrojona w ćwierćplasterki (albo jakkolwiek drobniej) cebula, najlepiej czerwona
    Wymieszać z usmażonym kurczakiem
    Uprażone ziarna dyni, sezamu i słonecznika (ja nie lubię dyni, wiec nie daję)

    Pokruszony makaron z zupek chińskich, ten cienki - tak min z 2 opakowań

    I clou, czyli sos
    Ocet balsamiczny,ciemny
    Oliwa/olej
    Brązowy cukier, sporo
    Trochę soli, ulubione zioła suszone (opcjonalnie, ja daję, co mam pod ręką)
    Sos mieszam w słoiku, potrząsając, by się cukier rozpuścił

    Wymieszać pekinkę, cebulę, pokruszony makaron, ziarna z kurczakiem, zalać sosem
    Ma miec wyrażny, słodkowinny smak

    Naprawdę niewiele roboty z tym, bo jak kurczak się smaży, kroję cebulę i pekinkę, prazę ziarna-wszystko max 10 min, wymerdanie sosu to kolejne 3 min

    Podziękowali 2Rien madzikg
  • Ja uwielbiam taka:
    Kalafior pokrojony w male rozyczki (surowy), ser zolty w drobna kostke lub na grubej tarce, kukurydza z puszki, szynka konserwowa lub inna wedlina w paski lub kwadraciki, mozna tez jajko dodac, ale nie koniecznie. Do tego sos: majonez, jog naturalny, czosnek (ja lubie duuuzo), sol i pieprz. Zmieszac wszystko i najlepiej przed jedzeniem w lodowce troche potrzymac.
    Podziękowali 1Rien
  • 2 puszki tunczyka
    Puszka kukurydzy
    Puszka ananas kawalki.
    Zielenina
    Majonez.
    Wszystko z puszek odsączyc, wymieszac z majonezem, doprawic...
    Poza zieleniną nic nie trzeba kroic ani gotowac.


    Podziękowali 1Rien
  • mader powiedział(a):
    Zajadam się ostatnio taką - robi się w dwie minuty!
    Świeże liście szpinaku
    Suszone pomidory z oleju, pokrojone w paseczki
    Pokruszona feta
    Garstka słonecznika

    Po prostu wymieszać. Jak za sucha można pokropić olejem z pomidorow.
    Boska!
    Zamiast fety daję lazur i wysmażone skwareczki z chudego boczku a słonecznik podprażam
    Fakt, pycha
    Podziękowali 1Małgorzata32
  • @Katarzyna - czy Ty podawałaś kiedyś przepis na lody z mrożonych truskawek i bananów? Czy banany też się zamraża przed zblendowaniem?
  • Wystarczy schłodzić w lodówce. Nie zamrażać.
    Ja nie blenduję, tylko mielę przez maszynkę do mięsa.
    Przepis nie mój, tylko @Ania D. 

    Podziękowali 1matka6
  • Mialam o to samo pytac, ale mi umknelo.
    Podziękowali 1MAFJa
  • Jeśli po kilku dniach kiszenia ogórków słoiki zaczęły "syczeć" to wystarczy dokręcić/wymienić nakrętki, da się je uratować? 
  • edytowano lipca 2018
    Po kilku dniach kiszenia ogórki normalnie sycza  a nawet ciekną. Tak przebiega fermentacja. Żeby proces fermentacji zakończyć trzeba je przenieść do chłodnego i ciemnego pomieszczenia (piwnicy, spiżarki) 
    Podziękowali 1weronika85
  • @mader brokuły zawierają goitrogeny,które utrudniają wchłanianie jodu.
    Mam problem z jodem ale uwielbiam brokuły :mrgreen: 
  • Czy zielony bio groch nie popsuje mi smaku grochówki?chcialam dziś namoczyć.cYtam ojca grandę ale nie wiem jak jest przeciw Gazom. On pisze zalać wrzątkiem i na 15 min ale przecież to się musi dłużej moczyć.a w czasie gotowania szczyptę kminku. I tylko tak gotować. A kiedy reszta sól ziemniali
  • Przerosniete ogórki. Co z nich zrobić? Taka wielkość jak na mizerie, powinnam wczoraj zerwać... ktos pisał zetrzeć na tarce ukwasic, jak to dokładnie sie robi? I zgubiłam przepis na ogórki curry. Jakis dobry podrzuccie proszę
  • Na razie zerwalam 4 wiadra, to jeszcze nie koniec i mam przerażenie w oczach, bo myślałam że wrzucę do butelek i będzie bez roboty, bez mycia słoików i pasteryzowania, a dzis mam migrene i dwu pomocników poniżej 4 lat...
  • Ja i takie duzd kisze ogórki
  • Z dużych można zrobić pikle, na slodko, z curry czy z musztardą.
    Podziękowali 1madzikg
  • U nas duże ogórki się kisi starte potem od razu do zupy ogórkowej
    Podziękowali 2Bridget Milamama
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.