Obmyślam urodzinki synka na działce, bez piekarnika, na prawie 20 osób, w tym kilkoro dzieci. Myślę, żeby zrobić: Obiad: nugetsy, leczo, ziemniaki, 2 sałatki (grecka i z brokuła i fety) ogórki małosolne, z grilla (którego się jakoś boimy, że nie wyjdzie): kaszanka (bo jubilat koniecznie chce), kiełbaski (żeby nie sama kaszanka). Deser: dużo owoców, ciasto salceson, torcik sernik bez pieczenia, babeczki(które dzień wcześniej raniutko przed wyjazdem powinnam zdołać upiec).
My za grillem nie przepadamy (nie ma to jak zdrowy obiadek), chyba 1 raz w życiu sami robiliśmy i jakoś tak się boimy, że coś się spali, albo co gorsza nie dopiecze.. ale pewnie nie ma się co przejmować ;-) łatwo jest skopać grilla? może rzeczywiście szaszłyki, karkówkę a leczo sobie darować?
Najszybsza sałatka świata??? Macie może typy i przepisy? Mam mieć gości niespodziewanie na kolacji - a po pracy to mi dwie godziny zostaną na posprzątanie chaty i zrobienie czegokolwiek... (Przypominam, że nie lubię, nie lubię, nie lubię... więc też musi być prosto i mega szybko coś).
Bardzo prosta i smaczna - ryż, groszek zielony (z puszki lub mrożony, tylko mrożony trzeba ugotować), szynka najlepiej konserwowa i twardy żólty ser-pokrojone w kostkę, do tego albo majonez, albo sos majonezowo-jogurtowy Można dodac puszkę czerwonej fasoli można nie dodawać sera albo szynki
Moja ulubiona, ale wcale nie zdrowa- pierś kurczaka w kostkę grubszą, usmażona tylko z solą i pieprzem, sporo pieprzu Pekinka pokrojona pokrojona w ćwierćplasterki (albo jakkolwiek drobniej) cebula, najlepiej czerwona Wymieszać z usmażonym kurczakiem Uprażone ziarna dyni, sezamu i słonecznika (ja nie lubię dyni, wiec nie daję)
Pokruszony makaron z zupek chińskich, ten cienki - tak min z 2 opakowań
I clou, czyli sos Ocet balsamiczny,ciemny Oliwa/olej Brązowy cukier, sporo Trochę soli, ulubione zioła suszone (opcjonalnie, ja daję, co mam pod ręką) Sos mieszam w słoiku, potrząsając, by się cukier rozpuścił
Wymieszać pekinkę, cebulę, pokruszony makaron, ziarna z kurczakiem, zalać sosem Ma miec wyrażny, słodkowinny smak
Naprawdę niewiele roboty z tym, bo jak kurczak się smaży, kroję cebulę i pekinkę, prazę ziarna-wszystko max 10 min, wymerdanie sosu to kolejne 3 min
Ja uwielbiam taka: Kalafior pokrojony w male rozyczki (surowy), ser zolty w drobna kostke lub na grubej tarce, kukurydza z puszki, szynka konserwowa lub inna wedlina w paski lub kwadraciki, mozna tez jajko dodac, ale nie koniecznie. Do tego sos: majonez, jog naturalny, czosnek (ja lubie duuuzo), sol i pieprz. Zmieszac wszystko i najlepiej przed jedzeniem w lodowce troche potrzymac.
2 puszki tunczyka Puszka kukurydzy Puszka ananas kawalki. Zielenina Majonez. Wszystko z puszek odsączyc, wymieszac z majonezem, doprawic... Poza zieleniną nic nie trzeba kroic ani gotowac.
Zajadam się ostatnio taką - robi się w dwie minuty! Świeże liście szpinaku Suszone pomidory z oleju, pokrojone w paseczki Pokruszona feta Garstka słonecznika
Po prostu wymieszać. Jak za sucha można pokropić olejem z pomidorow. Boska!
Zamiast fety daję lazur i wysmażone skwareczki z chudego boczku a słonecznik podprażam Fakt, pycha
Po kilku dniach kiszenia ogórki normalnie sycza a nawet ciekną. Tak przebiega fermentacja. Żeby proces fermentacji zakończyć trzeba je przenieść do chłodnego i ciemnego pomieszczenia (piwnicy, spiżarki)
Czy zielony bio groch nie popsuje mi smaku grochówki?chcialam dziś namoczyć.cYtam ojca grandę ale nie wiem jak jest przeciw Gazom. On pisze zalać wrzątkiem i na 15 min ale przecież to się musi dłużej moczyć.a w czasie gotowania szczyptę kminku. I tylko tak gotować. A kiedy reszta sól ziemniali
Przerosniete ogórki. Co z nich zrobić? Taka wielkość jak na mizerie, powinnam wczoraj zerwać... ktos pisał zetrzeć na tarce ukwasic, jak to dokładnie sie robi? I zgubiłam przepis na ogórki curry. Jakis dobry podrzuccie proszę
Na razie zerwalam 4 wiadra, to jeszcze nie koniec i mam przerażenie w oczach, bo myślałam że wrzucę do butelek i będzie bez roboty, bez mycia słoików i pasteryzowania, a dzis mam migrene i dwu pomocników poniżej 4 lat...
Komentarz
@Rejczel - to nie musi być wielki gar. Jak będzie róznorodnosc to wystarczy mniej
Obmyślam urodzinki synka na działce, bez piekarnika, na prawie 20 osób, w tym kilkoro dzieci. Myślę, żeby zrobić:
Obiad: nugetsy, leczo, ziemniaki, 2 sałatki (grecka i z brokuła i fety) ogórki małosolne, z grilla (którego się jakoś boimy, że nie wyjdzie): kaszanka (bo jubilat koniecznie chce), kiełbaski (żeby nie sama kaszanka).
Deser: dużo owoców, ciasto salceson, torcik sernik bez pieczenia, babeczki(które dzień wcześniej raniutko przed wyjazdem powinnam zdołać upiec).
Ma to sens? Jakieś podpowiedzi?
Mam mieć gości niespodziewanie na kolacji - a po pracy to mi dwie godziny zostaną na posprzątanie chaty i zrobienie czegokolwiek... (Przypominam, że nie lubię, nie lubię, nie lubię... więc też musi być prosto i mega szybko coś).
Można dodac puszkę czerwonej fasoli
można nie dodawać sera albo szynki
Moja ulubiona, ale wcale nie zdrowa- pierś kurczaka w kostkę grubszą, usmażona tylko z solą i pieprzem, sporo pieprzu
Pekinka pokrojona
pokrojona w ćwierćplasterki (albo jakkolwiek drobniej) cebula, najlepiej czerwona
Wymieszać z usmażonym kurczakiem
Uprażone ziarna dyni, sezamu i słonecznika (ja nie lubię dyni, wiec nie daję)
Pokruszony makaron z zupek chińskich, ten cienki - tak min z 2 opakowań
I clou, czyli sos
Ocet balsamiczny,ciemny
Oliwa/olej
Brązowy cukier, sporo
Trochę soli, ulubione zioła suszone (opcjonalnie, ja daję, co mam pod ręką)
Sos mieszam w słoiku, potrząsając, by się cukier rozpuścił
Wymieszać pekinkę, cebulę, pokruszony makaron, ziarna z kurczakiem, zalać sosem
Ma miec wyrażny, słodkowinny smak
Naprawdę niewiele roboty z tym, bo jak kurczak się smaży, kroję cebulę i pekinkę, prazę ziarna-wszystko max 10 min, wymerdanie sosu to kolejne 3 min
Kalafior pokrojony w male rozyczki (surowy), ser zolty w drobna kostke lub na grubej tarce, kukurydza z puszki, szynka konserwowa lub inna wedlina w paski lub kwadraciki, mozna tez jajko dodac, ale nie koniecznie. Do tego sos: majonez, jog naturalny, czosnek (ja lubie duuuzo), sol i pieprz. Zmieszac wszystko i najlepiej przed jedzeniem w lodowce troche potrzymac.
Puszka kukurydzy
Puszka ananas kawalki.
Zielenina
Majonez.
Wszystko z puszek odsączyc, wymieszac z majonezem, doprawic...
Poza zieleniną nic nie trzeba kroic ani gotowac.
Fakt, pycha