Jutro robię mrożony tort cytrynowy izamarynuje udka . Do tego ta szpinakowa sałatka , zrobię tez grecką i kiełbaski na ognisku . Sernik i śliwki z czekoladą pod kruszonką i lody i tyle . Nic więcej nie robię
ale chyba zrobię bez kaszy . Szpinak , buraki , ser , orzechy to już całkiem fajna kombinacja . Tylko chyba nie można tej sałatki dzień wcześniej zrobić
A ja w taki upał bezy susze w piekarniku bo tez obiecałam swoim że na ich urodziny będzie tort mrożony bezowy z cytrynową wkładką . I cóż ... nie ma zmiłuj się .
Bezy kupne mają mąkę pszenną wiec odpada bo goście bezglutenowi .
Fajnie, że ktoś tu przytoczył galaretkę z lodami i bezami plus owoce . Super pomysł na gorące urodziny .
Ja kiedys suszyłam. Ale sporo zachodu. Tzn. troche to suszenie trwalo, bo pomidor ma sporo wody. Pomidory muszą byc miesiste. Kroję i wydłubuję gniazda nasienne.
Susze w piekarniku. Ale chyba mozna w suszarce do warzyw
Moze macie jakies super chłodne domy. U mnie dzis, przy zaciagnietych zaslonach bylo na dole 26 'C, na piętrze oczywiscie stopien czy dwa wiecej. Tak czy siak - jakby mi przyszlo otwarty piekarnik jeszcze uskuteczniac to sorry Winetou, bylyby pomidory w zalewie albo keczup a jak suszone to na sloncu na tarasie, inaczej chyba bym umarla z goraca.
@mamlu zamiast plastiku nakupic mozesz zaserwowac gosciom desery w miseczkach waflowych. Wyglada to fajnie i jest eko, bo mozna na koncu zjesc nakrycie W kazdym dobrze zaopatrzonym sklepie spozywczym je znajdziesz, ze o hipermarketach nie wspomne.
@mamlu mielismy na przyjeciu pierwszokomunijnym corki takie wlasnie pucharki waflowe i powiem Ci, ze fajnie wyszlo, po skonczeniu deseru goscie schrupali te wafelki, nic nie rozmokło, nic nie przeciekło a wydaje mi sie, ze podanie np.lodow z przybraniem jest w takiej formie przyjemne w jedzeniu i wykwintniejsze niz plastikowa miseczka. Nawet na dzialce, przy grillu nie ma z tym problemu: ciach, otwierasz opakowanie chrupiacych miseczek cukrowych( sa rowniez dostepne w formie bezglutenowej) i jest. Co innego, jesli chcesz przyrzadzic galaretke no to wiadomo, ze wafle sie do tego nie nadaja ale czytam, ze 30 sztuk planujesz wiec podejrzewam, ze to jednak nie bedzie galaretka?
Najlepsze i najbardziej eleganckie do panna cotty bylyby pucharki szklane czy jakies delikatne miseczki ceramiczne...ale 30 sztuk na jedna impreze nie ma sensu kupowac, chyba, ze masz duza rodzine i stale sie spotykacie w takim gronie, to wtedy warto miec odpowiednia ilosc zastawy, rowniez deserowej. A masz mozliwosc pozyczyc troche takiej zastawy np od najblizszej sasiadki, kumpelki czy od kogos z rodziny? Panna cotta w plastiku to taki troche zgrzyt, no nie wiem...
@mamlu nie żałuj kosztów dostawy, pomyśl ile wydasz na szukanie po sklepach stacjonarnych i na pewno w wyższej cenie niż byś miała to zamówić. Oszczędź swój czas i wysiłek. Może oprócz tych pucharków przyda się coś jeszcze serwetki? Obrus jednorazowy dla dzieci? może świeczki? Zawsze to kw rozbiją się na większą ilość rzeczy i nie będą tak bolały.
Duzo ladnych pucharkow mozna znalezc na sieci, rzeczywiscie. I te plastiki nawet ladne mozna wyszukac i pomysl na eleganckie zaserwowanie:) Przyszedl mi do glowy jeszcze jeden trop: stacjonarny sklep z opakowaniami przeroznymi. Tam na pewno znajdziesz taki asortyment, jakiego szukasz.
takie jak na zdjęciu mogę Ci kupić i wysłać, zgadamy się na priv ja tam uważam że są eleganckie i praktyczne, zjedzone i w kosz do tego fajne są jednorazowe drewniane łyżeczki
Komentarz
Sernik i śliwki z czekoladą pod kruszonką i lody i tyle . Nic więcej nie robię
Bezy kupne mają mąkę pszenną wiec odpada bo goście bezglutenowi .
Fajnie, że ktoś tu przytoczył galaretkę z lodami i bezami plus owoce . Super pomysł na gorące urodziny .
Pomidory muszą byc miesiste. Kroję i wydłubuję gniazda nasienne.
Susze w piekarniku.
Ale chyba mozna w suszarce do warzyw
Wiatrak i dodatkowo pojemnik na lód/zimna wodę ma