Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

bardziej i mniej banalne problemy kuchenne :)

16667697172148

Komentarz

  • Jutro robię mrożony tort cytrynowy izamarynuje udka . Do tego ta szpinakowa sałatka , zrobię tez grecką i kiełbaski na ognisku . 
    Sernik i śliwki z czekoladą pod kruszonką i lody i tyle . Nic więcej nie robię 
  • To daj jakaś kaszę bezglutenowa (chyba takie są?!?)
  • Jaglana ..... ha ha 
  • edytowano sierpnia 2018
    ale chyba zrobię bez kaszy . Szpinak , buraki , ser , orzechy to  już całkiem fajna kombinacja . Tylko chyba nie można tej sałatki dzień wcześniej zrobić 
  • Można, poza szpinakiem. Cała reszta nie więdnie.
    Podziękowali 1Quintana
  • Idźcie z tymi salatami, ledwo zjadlam obiad,  juz bym zjadla sałatę ;), naklepiej tą kozio-buraczkowa.
  • Atelier smaku - śliwki pod kruszonką . Będę robić pierwszy raz bo mam dużo swoich śliwek 
  • edytowano sierpnia 2018
    A ja w taki upał bezy susze w piekarniku bo tez obiecałam swoim że na ich urodziny będzie tort mrożony bezowy z cytrynową wkładką . I cóż ... nie ma zmiłuj się . 

    Bezy kupne mają mąkę pszenną wiec odpada bo goście bezglutenowi . 

    Fajnie, że ktoś tu przytoczył galaretkę z lodami i bezami plus owoce .  Super pomysł na gorące urodziny . 
  • Czy ktoś z Was suszyl kiedyś pomidory? Mam kilka dań , do których je daje, więc może sama bym spróbowała ?
  • Ja kiedys suszyłam. Ale sporo zachodu. Tzn. troche to suszenie trwalo, bo pomidor ma sporo wody.
    Pomidory muszą byc miesiste. Kroję i wydłubuję gniazda nasienne.

    Susze w piekarniku.
    Ale chyba mozna w suszarce do warzyw
    Podziękowali 1blaekie
  • Lima to odmiana takich wlasnie 'mięsistych' pomidorow, ktora zawiera mniej wody niz inne.
  • Dzieki. Sprobuje.
  • Suszę duże ilości. Najpierw, po rozdrobnieniu, układam na blasze, w słońcu, fajnie wtedy wiedną i krócej muszą się suszyć w piekarniku.   
    Podziękowali 2blaekie Basja
  • A też usuwasz gniazda? Ja to leniwa jestem i tak sobie myślę,  że może je zostawić? 
  • A na jaka temp w piekarniku i czy przy otwartych drzwiczkach?
  • Suszenie pomidorow w tych dniach przy otwartym piekarniku jest wylacznie dla masochistow albo dla osob, ktore maja klimatyzacje w kuchni.
    Podziękowali 2Małgorzata32 MAFJa
  • Przy otwartym. Najczęściej zostawiam na noc, jak się przebudzę to odwracam blachy.
  • Np to przyznawać się- kto napisał,  że suszy pomidory w tych dniach? 
    Podziękowali 1uJa
  • Moze macie jakies super chłodne domy. U mnie dzis, przy zaciagnietych zaslonach bylo na dole 26 'C, na piętrze oczywiscie stopien czy dwa wiecej. Tak czy siak - jakby mi przyszlo otwarty piekarnik jeszcze uskuteczniac to sorry Winetou, bylyby pomidory w zalewie albo keczup a jak suszone to na sloncu na tarasie, inaczej chyba bym umarla z goraca.
  • @Rejczel ; - ja sobie po prostu ustawiam klimator w kuchni. Nie jest to klimatyzacja Ale przynosi ulgę jak trzeba coś ugotować.
     
  • Klimator? Czy to podobne do wiatraka idę szukać jak to wygląda 
  • nowa powiedział(a):
    Klimator? Czy to podobne do wiatraka idę szukać jak to wygląda 
    Tak. Taka kolumna
    Wiatrak i dodatkowo pojemnik na lód/zimna wodę ma
  • @mamlu zamiast plastiku nakupic mozesz zaserwowac gosciom desery w miseczkach waflowych. Wyglada to fajnie i jest eko, bo mozna na koncu zjesc nakrycie ;) W kazdym dobrze zaopatrzonym sklepie spozywczym je znajdziesz, ze o hipermarketach nie wspomne.
    Podziękowali 1stephanos
  • Ja chyba widziałam w dużym carefourze na dziale w takimi plastikowymi artykułami. 
  • @mamlu mielismy na przyjeciu pierwszokomunijnym corki takie wlasnie pucharki waflowe i powiem Ci, ze fajnie wyszlo, po skonczeniu deseru goscie schrupali te wafelki, nic nie rozmokło, nic nie przeciekło a wydaje mi sie, ze podanie np.lodow z przybraniem jest w takiej formie przyjemne w jedzeniu i wykwintniejsze niz plastikowa miseczka. Nawet na dzialce, przy grillu nie ma z tym problemu: ciach, otwierasz opakowanie chrupiacych miseczek cukrowych( sa rowniez dostepne w formie bezglutenowej) i jest. Co innego, jesli chcesz przyrzadzic galaretke no to wiadomo, ze wafle sie do tego nie nadaja ale czytam, ze 30 sztuk planujesz wiec podejrzewam, ze to jednak nie bedzie galaretka? ;)
    Podziękowali 1Katia
  • Najlepsze i najbardziej eleganckie do panna cotty bylyby pucharki szklane czy jakies delikatne miseczki ceramiczne...ale 30 sztuk na jedna impreze nie ma sensu kupowac, chyba, ze masz duza rodzine i stale sie spotykacie w takim gronie, to wtedy warto miec odpowiednia ilosc zastawy, rowniez deserowej. A masz mozliwosc pozyczyc troche takiej zastawy np od najblizszej sasiadki, kumpelki czy od kogos z rodziny? Panna cotta w plastiku to taki troche zgrzyt, no nie wiem...
  • @mamlu nie żałuj kosztów dostawy, pomyśl ile wydasz na szukanie po sklepach stacjonarnych i na pewno w wyższej cenie niż byś miała to zamówić. Oszczędź swój czas i wysiłek. Może oprócz tych pucharków przyda się coś jeszcze serwetki? Obrus jednorazowy dla dzieci? może świeczki? Zawsze to kw rozbiją się na większą ilość rzeczy i nie będą tak bolały. 
  • Duzo ladnych pucharkow mozna znalezc na sieci, rzeczywiscie. I te plastiki nawet ladne mozna wyszukac i pomysl na eleganckie zaserwowanie:) Przyszedl mi do glowy jeszcze jeden trop: stacjonarny sklep z opakowaniami przeroznymi. Tam na pewno znajdziesz taki asortyment, jakiego szukasz.
  • uJauJa
    edytowano sierpnia 2018
    takie jak na zdjęciu mogę Ci kupić i wysłać, zgadamy się na priv :) ja tam uważam że są eleganckie i praktyczne, zjedzone i w kosz :D do tego fajne są jednorazowe drewniane łyżeczki

    edit: usunelam zdjęcie, nie będę zagracać

    Podziękowali 1Bridget
  • Ale bym zjadła cała zawartość tych pucharów co Rejczel zdjecie późną nocą wystawiła :) 
    Podziękowali 1MAFJa
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.