Proszę rozmroziłam indora teoche na gybil trafił i są takie kawałki.. na kotlety by się nadało ale chciałabym cośmiekiniecznie z panierka dla chorążych trojaczków.. No wiem ze karkówka wychodzi dobrze pieczona takie plastry na cebuli np. Ale czy z drobiu wyjdzie tez? Czy raczej skazana na smażenie jestem żeby miało smak i mąż żeby jadl.. ostatecznie chlopacy zjedzą mam nadzieje zupę dyniowa by @elunia wiec mogę zrobić dorosła wersje dla reszty rodziny.. nie lubię smażyć lubię piec :-)
Ja czasami pierś (kurczak, indyk) kroję w paseczki albo niewielkie kotleciki, przyprawiam salą, pieprzem, papryką i piekę. W połowie pieczenia dolewam do tego trochę śmietanki 1/2 - 1 szklanki, w zależności od ilosci mięsa i ze dwie , trzy podsmażone cebule w kostkę. Albo podsmażam cebulę, pieczarki, doprawiam i dodaje do mięcha.
Mięso jest bardziej soczyste, jak się je najpierw jednak obsmaży na patelni, krótko na rozgrzanym oleju lub maśle.
Chcialam przypomniec ze najwyzszy czas wstawic ciasto na pierniki aby dojrzewalo
A, idź! Pierniki robi się w Adwencie
Zeby robic je w Adwencie nalezy wstawic ciasto juz
E tam Jakieś pogańskie przepisy macie I ciasto, i pierniki zaczynam w pierwszą niedzielę Adwentu. W sumie jedyne, co muszę zrobić przed, to... miejsce w kuchni
Mi się przeważnie tez nie udaje tego lezakujacego wcześniej.. może w tym roku.. zależy mi żeby je piec wcześniej jak chcemy mieć na wigilie coś poza nimi
A jak robisz?Siekasz czy kulasz w rękach czy ścierasz na tarce?
Kulam. Ciasto robię bez jajka, mocno twarde. Na moją ulubioną zupe z dziecinstwa-tylko ziemniaki i te zaciery oraz okrasa. Do zjedzenia od razu. Potem robi sie budyń
Zostało mi pieczarek pilnie wymagajacych obróbki. Może podsuniecie jakiś pomysł, mi przychozi na myśl pizza ale nie chcę bo ciezkostrawna i sery mi nie służą. Mam różne warzywa min cukinie, dynie, mam mieso mielone i brak pomysłu
Drożdże często mrożę. Kroję świeże na kawałki, kostkę np. na 8 części. Potem jeden kawałek mam na jeden raz. Wkładam potem taki zamrożony kawałek do naczynia i zalewam ciepłym płynem. szybko jest gotowe.
Cierpimy właśnie na nadmiar dobrobytu w sensie suchych produktów.. zostaliśmy obdarowani..No i się zastanawiam czy jest sens przechowywania tego np . Maki cukru makaronu kasz w piwnicy suchej w kartonach. Bardzo się boje plagi mączniaków np. Czy rozdać to lepiej..
Cierpimy właśnie na nadmiar dobrobytu w sensie suchych produktów.. zostaliśmy obdarowani..No i się zastanawiam czy jest sens przechowywania tego np . Maki cukru makaronu kasz w piwnicy suchej w kartonach. Bardzo się boje plagi mączniaków np. Czy rozdać to lepiej..
Na razie poslladalam w składziku. Widzę sens tylko się martwię ze jak zeżrą to wszystko. Od miesiąca cisza w temacie ale wiadomo czy nie przyszły właśnie?
No w piwnicy. Strychu nie mamy. Domek gospodarczy ale tam ujemna może być i może nie być tak sucho jak w piwnicy. Tam tez chemia jest i nią pachnie mocno.. w tej spiżarni. To może nie wejdzie nikt
@jukaa. @Bridget. Poratujcie przepisem. Jedlismy na kaszubach taki kotlety znkrojonej piersi kurczaka z jakimis dodatkami, sprzedawane to bylo jako potrawa regionalna. Jest cos takiego? Znacie? Gotujecie?
Wydaje mi sie ze wiem o co chodzi. Kroisz piers w kawalki kostkę i takie ciasto 2jajka sol i pieprz i 2lyzkimąki ziemniaczanej. Rozmieszac to ciasto i do tego wrzucasz kawalki piersi. Potem na gorący tłuszcz i takie placuszki. Medaliony .
To są kotleciki, które u nas zjadają błyskawicznie. Robię też np z dodatkiem suszonych pomidorów. A i u nas w przepisie (ja nie z Kaszub) stoie łyżka majonezu, bez majonezu zresztą też robiłam i są twardsze.
Komentarz
Jakieś pogańskie przepisy macie I ciasto, i pierniki zaczynam w pierwszą niedzielę Adwentu. W sumie jedyne, co muszę zrobić przed, to... miejsce w kuchni
Do zjedzenia od razu. Potem robi sie budyń
To mięso się obsmaża najpierw?
Kroisz piers w kawalki kostkę i takie ciasto 2jajka sol i pieprz i 2lyzkimąki ziemniaczanej.
Rozmieszac to ciasto i do tego wrzucasz kawalki piersi.
Potem na gorący tłuszcz i takie placuszki.
Medaliony .