Przecie pytam poprawiam itp żeby chociaż moje własne dzieci załapały ale ciagle.. mama mogę lakierki ubrać ?!!! Nie!! Ale mamo dlaczeeeego ? ;-) dobra wróćmy do kuchni :-)
Nigella lowson. 6 białek 300 g drobnego cukru łyżeczka octu. Ubić (cukier powoli na ubite)dołożyć 3 łyżki kakao i 50 g drobno pociętej gorzkiej czekolady, upiec (180 a jak włożysz to na 150, ja nawet do 120 zjechałam) i 1,15 min piec ja piekłam 2.
Wszystkie ciasta mi sie udają, tylko beza nie. Wychoodzi mi pieczona słodka jajecznica zamiast bezy chrupiącej.
Bezę trzeba dluuugo piec, wlasciwie nawet suszyć, a nie piec. W niskiej temperaturze, ale długo. Ja mam taki przepis, chyba tej samej autorki, że piecze się w 120 stopniach 3h. I jeszcze wcześniej 0.5h w nieco wyższej. Zaraz spróbuję znaleźć.
Mi pierwszy raz wyszła chrupiąca. Ale dałam właśnie niższa temperaturę i dłużej jak przy daguasie. Bo beza teoretycznie ma się suszyć bardziej niż piec.. natomiast ta jajecznica w czekoladowej bezie to delicja
Łosoś bałtycki pewnie. Wcale nie jest różowy. Ale jest pyszny. Wspaniały i zdrowy. Co możesz zrobić. Hmmmmm. Yerte z wędzonym łososiem. Zjeść na chlebie. Pastę z łososia. Nadziać jajka. Zamrozić możesz. Zazdroszczę.
Aja mam usmażone mieso z pieczarkami i cebulka i ząbkiem czosnku i troszku oregano jak na spaghetti . Jednak wstrzymałam się z pomidorami gdyż mój M ma długie zeby ostatnio na spaghetti .Gotuje kasze jęczmienna. Jaka najlepsza zapiekankę z tego zrobić.. mam śmietanę, ser, nawet trochę jakiegoś tartego parmezanu i sałatkowego typu feta tez.. mam tez pomidorowy przecier i koncentrat ale nie wiem czy se nie darować. Właśnie. Co radzicie?
Ciasto na chleb bezglutenowy jest nieco lejkie. Tak ma być, nie frustruj się, że nie wychodzi kula ciasta tylko jakiś płyn prawie. I nie wyrasta tak samo, jak zwykły chleb choć ma drożdże. Wrzucam do pieca, jak ma trochę bąbelków, rośnie już w piecu. Ponoć można w ogóle bez wyrastania też piec, ale się nie odważyłam.
Komentarz
Mnie też to strasznie razi. A nawet w książkach zdarza mi się zobaczyć.
Wszystkie ciasta mi sie udają, tylko beza nie. Wychoodzi mi pieczona słodka jajecznica zamiast bezy chrupiącej.
WHY?
To jest mój przepis, wychodzi obłędna po prostu. Robiłam ostatnio z podwójnej ilości.
Pomyliłam autorkę i temperaturę, ale suszy się jednak te 3,5h.
https://www.mojewypieki.com/przepis/biala-pavlova
A tu jest sporo wskazowek w temacie bezy, moze cos Ci sie przyda
https://www.mojewypieki.com/post/beza---to-sie-musi-udac
osobiście próbowałam te dwa przepisy:
http://www.mojewypieki.com/przepis/chleb-bezglutenowy,-najprostszy
http://www.jamieoliver.com/recipes/bread-recipes/super-food-protein-loaf/
Jak nie znasz ang. wrzuć ten drugi w google translate. Gram flour to po prostu mąka z ciecierzycy.
Oba dobre.
Jest jeszcze jakiś z kaszy gryczanej ponoć świetny, ale nie próbowałam.