a w ogóle to wiecie, że jest już młoda kapusta (no dobra, nie nasza, światowa) no i mieliśmy już łazanki, uwielbiam ten obiad (choć wiem, że niektórzy znają łazanki z kiszoną brrr )
Podobny przepis do tradycyjnego dania ang. Tylko tam jagnięcina jest, a to robi ogromną różnicę w smaku. Ja najpierw podsmażam mięso, wyjmuję już zrumienione i na tej bazie podduszam krótko warzywa z przyprawami, kładę na nie mięso,zalewam winem i wkładam do piekarnika. Agatak ma rację- KONIECZNY ROZMARYN! @elunia smak selera naciowego gubi się w całej potrawie, używaj śmiało!
Taa... mąż wczoraj wstawił wielki wok młodej kapusty i pojechał do kościoła. Zastanawiałam się, czy uwierzy, że aż tak się zmniejszyła ilość na skutek duszenia.
Ja go znienawidziłam 20 lat temu, modna wtedy była tzw. dieta kapuściana. Gotowało sie gar specjalnej zupy z kapusty i innych warzyw, w tym dużo tego selera, i można jej było jeść, ile tylko się chce, za to prawie nic innego.
Podobno ten naciowy jest kluczowy! Ileś tam schudłam, ale byłam młodziutką nastolatką, więc się nie liczy Ed. I szczupła byłam, a chciałam być chuda. To taka raczej krótkoterminowa dieta, może ze 3-4 kg w 2 tygodnie.
Ale ta wołowina po burgundzku to danie francuskie, ja bym buraczków do tego nie podawała. Po francusku to najlepiej bez dodatków, sałata jest osobnym daniem. Już najlepiej bagietkę albo ziemniaka, ale symbolicznie, i sałatę zieloną z sosem vinegrette, chociaż wiem, że nie sezon.
i od razu pytanie. Mam gości za 3 h a jeszcze obiad do zrobienia, śmietanę do ubicia.. czy mogę przerwać w jakimś momencie? Np zamrozić zaraz po zarobieniu, albo po klejeniu ewentualnie.. ?
jak mi ostatnio zostały żółtka to ugotowałam z nich domowy budyń, włożyłam do mini kubeczków na to plasterk banana, bita smietana i solony karmel, powstał wykwintny deser
Komentarz
Ja najpierw podsmażam mięso, wyjmuję już zrumienione i na tej bazie podduszam krótko warzywa z przyprawami, kładę na nie mięso,zalewam winem i wkładam do piekarnika.
Agatak ma rację- KONIECZNY ROZMARYN!
@elunia smak selera naciowego gubi się w całej potrawie, używaj śmiało!
Ileś tam schudłam, ale byłam młodziutką nastolatką, więc się nie liczy
Ed. I szczupła byłam, a chciałam być chuda. To taka raczej krótkoterminowa dieta, może ze 3-4 kg w 2 tygodnie.
Proszę o więcej- jaka surówka, czy co innego pasuje do wołowiny?
Leżą w zamrażarce i czekają. A ja szukam inspiracji na pyszne nadzienie do nich.
http://napiecyku.pl/2015/06/ciasto-drozdzowe-bez-wyrabiania-wg-ewy-wachowicz/
Mogę dac, jak myślicie?