Piekłam chleb bezglutenowy gryczany z bloga Olga smile. Zamiast wody dodawałam ostudzony kleik z mielonego siemienia lnianego. Bardzo smaczny ale tylko przez jeden dzień. Później się kruszy.
W swojej i syna diecie bezglutenowej prawie wyeliminowałam chleb. Awaryjnie mam kupny w zamrażarce. Zamiast chleba jemy naleśniki gryczane na słono i słodko oraz płatki ryżowe, owsiane, jaglane, lane kluski z mąki schar na mlekach roślinnych, gofry. Często na śniadanie jadam resztki z obiadu z poprzedniego dnia.
Dla mnie wlana butelka kadarki na gar dziesięciolitrowy nie do zjedzenia jest, tak czuć. Pani G.była inspiracją dolania bo nigdy nie podlewałam. A chciałam mieć wyjątkowo smaczny.
Mało wiarygodna smakowo jestem bo akurat wina nie lubię ...
Dla mnie wlana butelka kadarki na gar dziesięciolitrowy nie do zjedzenia jest, tak czuć. Pani G.była inspiracją dolania bo nigdy nie podlewałam. A chciałam mieć wyjątkowo smaczny.
Mało wiarygodna smakowo jestem bo akurat wina nie lubię ...
Podam. Dodałam kapusty, śliwek, pieprzu, cebuli i wody i gotuję od czwartku w trybie zagotować- ostygnie - zagotować. Teraz już tego wina nie tylko mąż ale i ja nie czuję
@Mader, jarmuż robię tak: lekko blanszuję listki, potem jarmuż dodaję na patelnię, gdzie jest podduszona cebulka (spora ilość), zalewam pomidorami i duszę do preferowanej miękkości. Doprawiam: kurkumą, gałką muszkatołową, słodką i ostrą papryką i zmieloną kolendrą.
Ja pokrojone w słupki -marchewke, pietruszkę seler oraz cebulę ,natkę i jarmuż podsmażam I na to wrzucam ugotowane wczesniej lane lane k i podsmażam . Możnai dać pomidorów trochę lub nie
O widzicie. Dzieki za inspirację. No ja właśnie też @MonikaN surowiznę tonami wciągam z milosci a tutaj nawet brak zauroczenia...
Moze kotleciki z jarmużu? Nigdy nie robilam,ale jadlam w jakiejs vege knajpie i bardzo mi smakowaly.
Moje największe rozczarowanie to...chipsy z jarmużu...zupełnie nie rozumiem,czemu sie spidziwalam,że zielsko z przyprawami będzie smakowac jak Chrunchipsy albo Laysy
W zeszłym tygodniu robiłam z potrójnej to dobre na duza blachę. Dzis z podwójnej na mała się piecze. Mysi być dzem dobry ( mam lowicz dzis i rapsodię) i mysi być tyle ile podają. Kiedyś miałam za mało i wyszło suche. Polewę robię po swojemu ( pół palmy, szklanka cykru,2 -3 łyżki mleka, 2-3 łyżki kakao)
Czy ktoś z was może polecić stronę z herbatami sypanymi ? Poszukuję roiboos, owocowe , czarne . Pijemy dużo herbaty a te sklepowe w saszetkach to drogie , starczają na dwa dni a wolałabym jednak sypkie bez tych saszetek
Komentarz
Zrobiłabym z 5: z malinami, kokosowa, tatin, z musem czekoladowym i truskawkowa z kruszonka.
Na szczęście nie mam w domu składników a żadna tarte. Ale znalazłam w zamrażarce brownies, sernik oraz ciastka z ciasta filo z czekoladą
W Kauflandzie i Intermarche też jest.
Mało wiarygodna smakowo jestem bo akurat wina nie lubię ...
Druga tarta wyszła, krem ubity: mascarpone i śmietanka na to maliny.
Moje największe rozczarowanie to...chipsy z jarmużu...zupełnie nie rozumiem,czemu sie spidziwalam,że zielsko z przyprawami będzie smakowac jak Chrunchipsy albo Laysy