@joachm1 a moze to: Genialny jest batat posmarowany zielonym pesto i posypany pokruszoną fetą . Batat wczesniej zblanszowany czy podpieczony w piekarniku
Cukinia, wydrążona( trochę zabawy z tym jest,bo musi byc w całości, nieprzecięta wzdłuż), w wydrążenie ciasno upychamy mieszaninę posiekanych warzyw z fetą,lub tylko fetą z suszonymi pimidorami,posiekanymi). Warzywa dowolne, podduszone. Fajnie tez jest to wymieszac nie tylko z fetą,ale tez i z mozzarellą pokrojoną Trzeba zrobić to dzien wczesniej,a potem kroic ostrym nożem plastry ok 1cm i na grilla. Ewentualnie po prostu łodeczki z cukini zrobic.
Ziemniaki marynowane Plastry ziemniaka,nie grubsze niz ok pół cm wrzucic do marynaty z oleju,czosnku i ulubionych przypraw plus łyżka,dwie octu. Na noc a najlepiej dłużej do sloika,zamkniętego pojemnika itp. Co jakis czas przemieszac. Inna wersja ziemniaka,ale z bajerem. Przed grillowaniem lekko otrzec z marynaty,pod kiniec grilowania posypac trochę drobno startym serem parmezanowatym
@uJa mieso posiekaj, dodaj jakies warzywa,, pieczarki, etc... dopraw do smaku, zawin w ciasto francuskie, ponacinaj i zapiecz. Podaj z domowym sosem czosnkowym. U nas zawsze takie danie znika błyskawicznie.
Z jednej części zrobiłam suchy sos do makaronu: cebula, oliwki, pomidory, mięso, natka pietruszki- pyszne. A. Drugiej coś od was, może to nadzienie albo kotlety? Pomyślę dzięki!
Uja trochę za późno ale można jeszcze pokroić na kawalki i wymieszać z sałatą lodową i jeszcze jakaś jaką lubisz i sosem czosnkowym na jogurcie do tego pomidory oliwki cebula ogórek i wszystko zawinąć w tortille
Jako spaghetti chyba też takie mięso drobiowe rosołowe wejdzie. Najpierw poddusić warzywa: papryka, marchewka, cukinia i cebula. Dodać mięso drobno pokrojone i trochę sera (opcjonalnie), wrzucić ugotowany wcześniej makaron i zalać sosem pomidorowym (korzystam z gotowca).
W dużej patelni dużo truskawek i cukru ile chcesz I gotujesz to po kilka minut kilka, kilkanaście razy przez dzień lub dwa, zależy jaką chcesz konsystencję @Elunia
Gotuję buraczki w małej ilości wody, doprawiam i studzę Kroje ogórka, rzodkiewki, szczypiorek, koperek i łącze z zimnymi burakami Doprawiam i jogurt naturalny daję
Można dać pomidora, ale to chyba się gryzie z ogórkiem
jakie mąki bezglutenowe użyć do ciasta drożdżowego? czy da się coś takiego upiec?
@Iwonaanna, piekłam drożdżowe na mące owsianej - wyszło bardzo smaczne i wyrosło ładnie. Ale dałam mu sporo czasu na to wyrastanie dodając mąkę w kilku etapach. Z tym, że owsiana jest naturalnie bezglutenowa ale najczęściej zanieczyszczona glutenem. Moja nie była ze znaczkiem bezgluta. Może było go w niej sporo skoro ciasto wyszło?
Chciałbym upiec spody do pizzy, najlepiej drożdżowe,, często robiłam że zwykłej mąki i zamrażałam. W słoiki sos do pizzy i dzieciaki miały coś na kolację albo obiad, od kiedy wiemy że nie wolno nam jeść glutenu zaczyna się wymyślanie . Dziś zrobiłam kotlety serowe na jutrzejszy obiad w piekarniku. Bez bułki tartej jako spoiwa trudno się przewraca na patelni. Zamiast bułki tartej dałam kaszę jaglaną.
Komentarz
Genialny jest batat posmarowany zielonym pesto i posypany pokruszoną fetą . Batat wczesniej zblanszowany czy podpieczony w piekarniku
Cukinia, wydrążona( trochę zabawy z tym jest,bo musi byc w całości, nieprzecięta wzdłuż), w wydrążenie ciasno upychamy mieszaninę posiekanych warzyw z fetą,lub tylko fetą z suszonymi pimidorami,posiekanymi).
Warzywa dowolne, podduszone. Fajnie tez jest to wymieszac nie tylko z fetą,ale tez i z mozzarellą pokrojoną
Trzeba zrobić to dzien wczesniej,a potem kroic ostrym nożem plastry ok 1cm i na grilla. Ewentualnie po prostu łodeczki z cukini zrobic.
Ziemniaki marynowane
Plastry ziemniaka,nie grubsze niz ok pół cm wrzucic do marynaty z oleju,czosnku i ulubionych przypraw plus łyżka,dwie octu. Na noc a najlepiej dłużej do sloika,zamkniętego pojemnika itp. Co jakis czas przemieszac.
Inna wersja ziemniaka,ale z bajerem. Przed grillowaniem lekko otrzec z marynaty,pod kiniec grilowania posypac trochę drobno startym serem parmezanowatym
Najpierw poddusić warzywa: papryka, marchewka, cukinia i cebula. Dodać mięso drobno pokrojone i trochę sera (opcjonalnie), wrzucić ugotowany wcześniej makaron i zalać sosem pomidorowym (korzystam z gotowca).
I gotujesz to po kilka minut kilka, kilkanaście razy przez dzień lub dwa, zależy jaką chcesz konsystencję @Elunia
Szkoda ze tylko ja bym u nas to jadla.
Nasi wszyscy tylko polskie dania
Kroje ogórka, rzodkiewki, szczypiorek, koperek i łącze z zimnymi burakami
Doprawiam i jogurt naturalny daję
Można dać pomidora, ale to chyba się gryzie z ogórkiem
I jajka gotowane dać
Pizza z łososiem i pietruszka
Na kolację poddusilam bakłażana z cukinią
Jak lubisz puszyste w srodku i chrupiące z zewnątrz-min 1.5 cm
Jesli całe chrupiące-ok 1 cm