@jukaa ale co za wcześnie? Bo np marchew to można siać i jesienią, tylko nie za wcześnie. Nie wszystko da się wcześniej, ale niektóre można. A @Elunia, zapomniałam o czosnku, też można wsadzać jak najwcześniej.
Można, na balkonie (w domu nie) i posiać nie za gęsto, bo będą tylko zielone ogonki do jedzenia. Polecam bardzo zioła, szybko wschodzą (ja jeszcze ich nie sieję), korzysta się z nich długo, więc to bardzo satysfakcjonujące.
Ja nie sieję wszystkiego, ale niektóre tak. A marchewki naprawdę nie siejecie wcześniej? Pamiętam, że jak moi rodzice uprawiali działkę, to siana była na początku maja. W lipcu to były jeszcze ogonki. Ja siałam w marcu, oczywiście jak się dało, i miałam wczesną, własną, dużą marchew.
@balum zerknij na tę stronę - tam są opisy różnych starych odmian (nie tylko wiśni zresztą). Mają tam też link do sklepu internetowego szkółki, która stare odmiany sprzedaje.
Rozumiem. Może u mnie inna gleba, ja mam lekką. Nie sieję wtedy, gdy jest jeszcze gdzieś śnieg, wiadomo. No i musi dać się wejść, nogi nie mogą się zapadać w mokrym. Ja siałam wtedy, gdy dało się już kopać i grabić. U mnie zawsze to było gdzieś od połowy marca do kwietnia. A mój tata kilka razy siał jesienią marchew, tylko ona nie może skiełkować przed zimą.
Posiałam już bób, różne sałaty, szpinak, roszponke i inne xieleniny, cebule częściowo, groszek, rzodkwie, rzodkiewki i pewnie coś jeszcze, alr zspomnialsm W poniedxiałek jak pogoda pozwoli marchew i pietruszka.
Czy uprawiacie w ogóle jakies kapustne? Ja kiedyś probowałam - i niestety była to porażka (mikre głowki + robale) i sie zniechęciłam, ale moze tak naprawde nie jest to tak skomplikowane, jak mi sie wydaje?
To mi na laurowisnie wygląda. Z tą niezniszczalnoscia bym polemizowała, w zimniejszych regionach potrafi solidnie przemarznac. Ale poza tym, to bardzo wdzięczna i elegancka roślina.
Komentarz
http://stareodmiany.pl/winie
.
W poniedxiałek jak pogoda pozwoli marchew i pietruszka.
A w moim ogródku przy moim domu rosną moje kwiatki
Mega uczucie
Moje pierwsze tulipany wschodzą
może komuś się przyda , ładnie opracowane gatunki