Kto ma tunel foliowy/foliarnię? Warto kupować takie gotowce składane na stelażu i z okienkami? Jeśli tak, to jaki konkretnie? I czy taka mała 2x3m ma sens? Chciałabym spróbować np. pomidory posadzić, ale nie mam za dużo miejsca ani doświadczenia więc nie chcialabym pieniędzy w błoto (dosłownie ) wyrzucać.
@katarzynamarta ty chociaż masz elegancką rabatkę - a ja to powsadzałam w ziemie cebulki trochę na opak, i na dodatek nie które opakowania zgubiłam (albo ich nie było bo na wyprzedażach jesienią kupowałam) i teraz zgaduję co to mi z ziemi powyrastało o takie tam:
A ja się cieszę z mojego barwinka. Jest taki cudny jak zakwitnie! Zrobię zdjęcia i się pochwale potem. A tulipany to u mnie zawsze najpóźniej kwitną.. u innych już są a u mnie zawsze na końcu.
@Agax4 pod tym linkiem jest duzo informacji o odmianach tulipanow:http://www.forumkwiatowe.pl/gatunki-i-odmiany-tulipanow/ . Pod numerem 6 sa te lilioksztaltne( ale okres kwitnienia sie nie zgadza, bo White Triumphator zakwita w pierwszej polowie maja) a pod 15-tka taka skalniakowa, niska odmiana tulipanow. Te Twoje sa raczej niskie czy takiej normalnej wielkosci?
@Bambidu kupiłam gotową folię ze stelazem w tym roku i jestem zadowolona. Folia mocna z wtopioną siatką, stelaz metalowy, skręcany na śruby. Wydaje się bardzo stabilna i mocna, zobaczymy w praktyce . Cena też była ok.
najlepiej sprawdzała się agrotkaninana na duży teren wysypany kamykami o wiele gorzej kiedy robimy te dziury na krzaki, po roku góra dwóch korzenie w znajdują się tuz pod agro, tak gdzie się dało szmatę wywaliłam
Folia absolutnie nie, zwolennikiem agrowlokniny też nie jestem - przed chwastami chroni tylko trochę, a jak się ją ponacinać, żeby coś posadzić, to już w ogóle nie chroni, jak chwast przez nią przerośnie to ciężko go wyplenić. A do tego zakłóca obieg materii w przyrodzie. I wędrówkę mikroorganizmów. Najlepiej wysciolkowac kora bądź zrębkami (zmielonymi gałęziami) - kamienie, żwir, choć estetyczne ma początku, z biegiem czasu się zasmiecaja, zapiaszczaja, usuwanie z nich liści i chwastów jest trudne.
@monika5 a pokażesz jaką kupiłaś? Ma wejście tylko z jednej strony? Bo wydaje mi się, że lepiej by było z obu, żeby w razie upałów dalo się wietrzyć i by wszystko środku się nie zaparzyło. Ale takiej małej nie znalazłam w tej opcji. Może źle kombinuję?
Zależałoby mi też na opinii kogoś, kto takiej używa kolejny sezon, bo mam wątpliwości czy ona rzeczywiście kilka sezonów przetrwa i czy za rok nie wywalę jej z obrzydzeniem jak większość folii, które np. okrywały mi coś tam na budowie. Wtedy szkoda mi kilku stów.
@Bambidu ja kupiłam tunel foliowy metalowy ze strony focusgarden.pl taki 4,5m na 3m i 2m wysoki. Nie umiem wstawić tutaj zdjęcia mimo instrukcji @Rejczel Zdjęcie mogę przesłać na priv.
Mam przed domem, przy murze grządkę ok 1.5 x 5 m , strona północna, ale latem późnym popołudniem ostro świeci tam słońce. Co posadzić? Myślałam o brberysie i jalowcu , ale może coś innego będzie lepsze? Ma być ładnie i łatwa pielęgnacja, bo mam dwie lewe ręce do ogrodowych spraw
Przesadziłam brzozę ok 2 metrową, która rosła przy murze. Tak ze 2 tygodnie temu. Ewidentnie jej to nie posłużyło. Marnieje w oczach. Liście przesuszone choć jeszcze zielone. Czy mogę ją jakoś podratować? Podlewam intensywnie.
Mam przed domem, przy murze grządkę ok 1.5 x 5 m , strona północna, ale latem późnym popołudniem ostro świeci tam słońce. Co posadzić? Myślałam o brberysie i jalowcu , ale może coś innego będzie lepsze? Ma być ładnie i łatwa pielęgnacja, bo mam dwie lewe ręce do ogrodowych spraw
jak dużo słońca to może lawenda? kłopotliwa ona nie jest, a słońce uwielbia.
I jeszcze jedno. Macie sposób na kreta? Mój trawnik wygląda fatalnie
paliki najlepiej metalowe, a na to butelki plastikowe duże do góry dnem, mogą być w nich ponacinane okienka ( takie pootwierane. Wiatr wprawia je w wibracje, a to odstrasza kreciki
Ziemia średnia, ale mogę dosypac co trzeba. W ziemi drenaż. To jest grządka od frontu, trochę wyżej od poziomu kostki. Też myślałam nad iglakami na przemian z berberysem. Z brzegu ewentualnie, od zachodniej strony coś kwitnącego. Od wschodniej jest ganek, to może jakieś pnącze? @sylwia1974 słońce jest tam tylko po 16-17. Poza tym cień. Na skraju posadzilam tulipany i narcyzy. A co do kreta, to się boję, że dzieci nadzieją się na te paliki.
@Gosia5 krety i nornice boja sie halasu. Sasiad nam doradzil taki sposob i moj maz tak robi: raz na czas wsadza do tego kreciego tunelu karbid i harat! Jak im tak huknie raz a dobrze to sie kret wynosi na jakis czas. Jak tylko pojawi sie jakis swiezy kopiec - karbid i czesc.
Co polecacie... Mamy działkę zarośnięte takim drobnym liściem z długimi korzeniami bardzo które trzeba kopać, dziś w godzinę z pół metra zrobiłam a jest do roboty ze 60 pewnie... Inaczej trawy nie ma co... Wykopujr łopatka u wybieram te korzenie z ziemi... Jest jakiś prosty sposób? Czas nagli chcemy chłopaków wypuszczać nie ma jak...
Na szybko to nie wiem gdybym miała ciut czasu to przykryłbym czarną szmatą, folią, starym gumolitem i zaparzyłabym dziada, do wybierania szybciej
@MAFJa a czymś mechanicznym to wzruszyć, żeby potem już tylko wygrabić i wybrać inaczej szans nie widzę, a wynajem sprzętu super drogi nie jest, dla przykładu u nas glebogryzarka 120 zł za dobę
z Twoją ciążą nie wyrwywałabym zielska tylko o czymś mechanicznym pomyślała
Komentarz
- a ja to powsadzałam w ziemie cebulki trochę na opak, i na dodatek nie które opakowania zgubiłam (albo ich nie było bo na wyprzedażach jesienią kupowałam) i teraz zgaduję co to mi z ziemi powyrastało
o takie tam:
Cena też była ok.
Pod korą mam folię czarną, taką ażurową
@monika5 a pokażesz jaką kupiłaś? Ma wejście tylko z jednej strony? Bo wydaje mi się, że lepiej by było z obu, żeby w razie upałów dalo się wietrzyć i by wszystko środku się nie zaparzyło. Ale takiej małej nie znalazłam w tej opcji. Może źle kombinuję?
Zależałoby mi też na opinii kogoś, kto takiej używa kolejny sezon, bo mam wątpliwości czy ona rzeczywiście kilka sezonów przetrwa i czy za rok nie wywalę jej z obrzydzeniem jak większość folii, które np. okrywały mi coś tam na budowie. Wtedy szkoda mi kilku stów.
@bea chodzi o to, że wiatr Ci tunel zrywa, czy, że przeciąg w środku? Napisz proszę recenzję krytyczną produktu
Jeszcze zastanawiam się czy lepsza biała czy z zieloną /niebieską siatką. Wtedy chyba jest mniej światła, ale czy to dobrze?
Nie umiem wstawić tutaj zdjęcia mimo instrukcji @Rejczel
Zdjęcie mogę przesłać na priv.
warto mieć tez donice przy oknie, drzwiach tarasowych
a ziemia jaka ? sucho tam?
z wiekiem robię się praktyczna
iglaki kulki
z boku hortensja bukietowa Limelight
brzeg rabaty tożurawki, albo trawy
idealnym pnączem wydaje się klematis
gdybym miała ciut czasu to przykryłbym czarną szmatą, folią, starym gumolitem i zaparzyłabym dziada, do wybierania szybciej
@MAFJa a czymś mechanicznym to wzruszyć, żeby potem już tylko wygrabić i wybrać
inaczej szans nie widzę,
a wynajem sprzętu super drogi nie jest, dla przykładu u nas glebogryzarka 120 zł za dobę
z Twoją ciążą nie wyrwywałabym zielska tylko o czymś mechanicznym pomyślała