Nie wiem czy glebogryzarka to odpowiedni sprzęt, ale sugeruję Ci mechaniczne rozprawienie się z zielskiem, szkoda czasu i nerwów krzaków nie żałuj, w perspektywie Waszego długoletniego mieszkania w domu to pikuś, nad drzewkami bym się zastanowiła
@monika5, kupiłam tunel taki jak Twój tylko 0,5m węższy. Ale widzę sporo krytycznych komentarzy co do wysyłki - ponoć niektórzy tygodniami czekają Kiedy kupowałaś i ile czekałaś?
@Bea, Twój tunel mial fartuchy przysypane ziemią i mimo to fruwał? Miejsce mam dość osłonięte, może jednak ocaleje?
Chcę kupić obrzeża trawnikowe, jest kilka rodzajów, czy zastosowaliście u siebie i polecacie coś konkretnego? Na razie potrzebuję na około 60mb, muszę oddzielić część z kamieniami od trawnika.
Chce przed domem posadzić jakies ozdobne pnącze. Chodzi o coś, co ma i ladne kwiatki i liście i do tego nie jest szczególnie trudne. Wieloletnie. Mamy konstrukcję , z jednej strony mam jezyny, mini kiwi i kiwi, czyli jadalne, z drugiej tez jezyny, tylko kolczaste + w zeszłym roku wsadziłam winogorno i kolejne mini kiwi, które jakoby ma byc zapylaczem do tego starego, no z trzeciej maja być kwiatki. Do tej pory co roku cos tam siałam, w końcu ładnie rosł jakiś groszek ozdobny, który teraz sam sie wysiewa, ale chciałabym cos jeszcze.
Dość łatwe są powojniki, ale nie te wielkokwiatowe, tylko te o drobniejszych kwiatach, tzw. botaniczne np. z Grupy Atragene, Grupy Tangutica i Grupy Vitalba. Tylko dla mnie ich masa liściowa nie jest jakoś szczególnie atrakcyjna, ale może to kwestia gustu. Łatwe i mało wymagające są wiciokrzewy, ale lubiane przez mszyce (zwłaszcza, gdy rosną na pełnym słońcu) - niektóre są pachnące! Milin też jest raczej mało wymagający, ale wymaga cierpliwości, bo nie kwitnie od razu, tylko po kilku latach i do tego późno rozpoczyna wegetację, więc długo jest łysy wiosną.
@Bambidu zamówilam w piątek po południu a miałam w środę. Idzie InPostem, koło mnie jeździ codziennie to długo nie czekałam. Fartuch do obsypania jest dłuższy niż w opisie, na razie jest ok. Ps. Obsypuj na zamkniętym bo ja popełniłam błąd i trzeba było ziemię z fartucha ściągać, folię do zamknięcia naciągać i sypać ziemię od nowa. I widziałam w necie fartuch okładają cegłą i dopiero ziemia.
Czy jest jakis powód, że moja malutka forsycja nie wydała tej wiosny żadnego kwiatka, tylko od razu liście? W cudzych ogródkach żółto.... W zeszłym miała juz sporo kwiatków.
@Hania, a kiedy przyciać forsycje? Moje w tym roku pierwszy raz zakwitły tak pięknie. W ubiegłych latach jakieś takie marne były.
Jak najszybciej po kwitnieniu. Ale też forsycja nie wymaga corocznego radykalnego cięcia, żeby ładnie kwitła. Wystarczy co roku usuwać część najstarszych pędów nisko przy ziemi - wtedy krzew zachowa cały czas ładny pokroj.
@Hania Forsycję zeszłej wiosny obgryzł zając, zanim cokolwiek wyrosło. Został pojedynczy kikut, który się ładnie rozkrzewił latem. Nic potem z nim nie robiłam. Moze zbiera siły po tym rozkrzewianiu....?
Komentarz
krzaków nie żałuj, w perspektywie Waszego długoletniego mieszkania w domu to pikuś, nad drzewkami bym się zastanowiła
@monika5, kupiłam tunel taki jak Twój tylko 0,5m węższy. Ale widzę sporo krytycznych komentarzy co do wysyłki - ponoć niektórzy tygodniami czekają Kiedy kupowałaś i ile czekałaś?
@Bea, Twój tunel mial fartuchy przysypane ziemią i mimo to fruwał? Miejsce mam dość osłonięte, może jednak ocaleje?
http://www.ekobord.pl/produkty-eko-bord-uni
Nie musi być dokładnie ta firma - swego czasu miała dość wysoką cenę (byli wtedy pionierami na rynku).
Na pewno odradzam tego typu:
https://www.rabatka.pl/i1275_Obrzeze_trawnikowe_faliste_zielone_15_cm_x_9_m.html
Nie da się przy nim wykosić trawy kosiarką i bardzo szybko zaczyna się kruszyć/łamać.
Czasem stosujemy w pracy jeszcze tego typu:
http://www.ogrodniczy-sklep.pl/tasma-dylatacyjna-ogrodowa-uka-15mb-wys-12-5cm/obrzeze-ogrodnicze-tasma-dylatacyjna-uka-rolka-dl-15mb-wys-12-5cm-kolor-czarny-cena-za-komplet-5-rolek-75mb_p_271.html
Rozwiązanie budżetowe, ale o wiele bardziej uciążliwe w montażu niż to pierwsze linkowane.
Są jeszcze taśmy stalowe lub aluminiowe, ale to już są kosmiczne koszty...
Łatwe i mało wymagające są wiciokrzewy, ale lubiane przez mszyce (zwłaszcza, gdy rosną na pełnym słońcu) - niektóre są pachnące!
Milin też jest raczej mało wymagający, ale wymaga cierpliwości, bo nie kwitnie od razu, tylko po kilku latach i do tego późno rozpoczyna wegetację, więc długo jest łysy wiosną.
Fartuch do obsypania jest dłuższy niż w opisie, na razie jest ok.
Ps. Obsypuj na zamkniętym bo ja popełniłam błąd i trzeba było ziemię z fartucha ściągać, folię do zamknięcia naciągać i sypać ziemię od nowa. I widziałam w necie fartuch okładają cegłą i dopiero ziemia.
Próbowałam wkleić zdjęcie ale nic z tego
Idę szukać instrukcji @Rejczel
Forsycję zeszłej wiosny obgryzł zając, zanim cokolwiek wyrosło. Został pojedynczy kikut, który się ładnie rozkrzewił latem. Nic potem z nim nie robiłam. Moze zbiera siły po tym rozkrzewianiu....?