Łeee, teraz to mowicie, jak juz podziekowalam grzecznie za hibiskusa? Juz sobie tym nie zaprzatam glowy, moze kiedys bedzie okazja, bo przyznam kwitnie przepieknie.
Klęska urodzaju się zapowiada Moje malusie drzewka owocowe się postarały w tym roku i na każdym jakiś owocek dojrzewa. Pilnie potrzebne sprawdzone patenty przeciwko ptactwu, które zasadza się nawet na niedojrzałe, więc potrzebne na już. Siatka z ogrodniczego (zielona, cieniutkie nitki) odpada. Testowalismy w zeszłym roku i ...niechcący upolowalismy 3 szpaki i wiewiórkę.... Nie chcemy powtórzyć.
Kukłe taka zrobic, cos jak strach na wroble tylko, zeby na drzewie ją przymocowac. Powinna imitowac czlowieka i miec ruchome elementy: najlepiej przy rekawach postrzepic material w dlugie frędzle, żeby powiewało, mozna do jednej ręki stracha przywiesic plyty CD, ktore obracaja sie, kręcą i tez płoszą ptaki.
płyty odstraszają jastrzębie moze mysla ze kto inny zają rewir ale jak nie było płyt to nawet jastrzab potrawil codzienie porwac jedna kure a teraz mamy spokuj a na lisy to pastuch ogrodzenie pod napięciem
Nie wiem na co wiesza się płyty CD, ale sąsiad ma całą czereśnię w płytach jak choinka w bombkach i... ma pełno czereśni, za to, tak jak pisałam, wcale nie ma mszyc. U mnie po drugiej stronie płotu czereśni malutko za to mszyc do wypęku. Czyżby CD mszyce odstraszały?
Polecicie jakiś berberys, co jest czerwony, szybko rośnie i będzie się dało przyciąć go w kulę o średnicy 1,5-2 m? Ottawski się nada? A może goldenring? A może jeszcze inny? Kupiłam red lady, bo miała takie śliczne drobne czerwone listki, ale doczytałam, że to małe jest Wsadzę więc tę lady gdzieś w rogu działki, żeby się dzieci nie pokłuły, ale mam nadal puste miejsce na dominantę na rabacie.
I jeszcze jedno pytanko. Czy mogę zasadzić forsycję pod dębem? Zanim dąb się zazieleni, forsycja dawno przekwitnie, ale czy da sobie potem radę w cieniu? Tak bym chciała coś ładnego wsadzić w rogu działki między dębem a ogrodzeniem betonowym. Jeszcze mi jakiś bluszcz po głowie chodzi, coby się płożył i piął równocześnie, ale nie wiem, jaki...
@Gosia5 polecam Ci winobluszcz pieciolistkowy. Uwielbia sie piąć i szybko rosnie. Wiosna, latem ma piekny, ciemnozielony kolor a jesienia wybarwia sie tak cudnie, no festiwal kolorow: od zoltego po purpurowy. Przepiekny.
Polecicie jakiś berberys, co jest czerwony, szybko rośnie i będzie się dało przyciąć go w kulę o średnicy 1,5-2 m? Ottawski się nada? A może goldenring? A może jeszcze inny? Kupiłam red lady, bo miała takie śliczne drobne czerwone listki, ale doczytałam, że to małe jest Wsadzę więc tę lady gdzieś w rogu działki, żeby się dzieci nie pokłuły, ale mam nadal puste miejsce na dominantę na rabacie.
I jeszcze jedno pytanko. Czy mogę zasadzić forsycję pod dębem? Zanim dąb się zazieleni, forsycja dawno przekwitnie, ale czy da sobie potem radę w cieniu? Tak bym chciała coś ładnego wsadzić w rogu działki między dębem a ogrodzeniem betonowym. Jeszcze mi jakiś bluszcz po głowie chodzi, coby się płożył i piął równocześnie, ale nie wiem, jaki...
Pomóżcie, proszę, doświadczeni działkowcy.
Z berberysów to ottawski się nada i Golden Ring i Atropurpurea też. Forsycja nie nadaje się do cienia, nie będzie kwitła i będzie licho rosła. Winobluszcz się nada, dereń też może być (szczególnie odmiana Sibirica Variegata), trzmielina japońska, jaśminowiec (zwłaszcza odmiana o pstrych liściach 'Innocence'), pęcherznica kalinolistna, laurowiśnia, kaliny.
Z tym hibiskusem to byla sytuacja taka, ze kolezanka miala juz nakopane te sadzonki, a tu upal jak 150, sucho i to nie poczeka, na drugi dzien bylo Boze Cialo. Musialo byc -dzis pytanie dzis odpowiedz.
Te sa tak naprawdę nie do końca wszystkie dojrzałe, ale za to na zdjęciu wygladaja bardzo dobrze ten podeścik zrobił mój maz tydzień temu, kolega pozbywal sie desek, bo wymieniał podłoge w domu Niestety lezały pól roku gdzies na dworzu i niektóre dostały kropek, może troche je podszlifujemy, jesli za bardzo będzie to mi przeszkadzać. Skalniaczkowi musze zrobic nowe zdjęcia, bo teraz dostał jakiś kwiatków i widac, ze sie przyjął.
Mi niby te kropki przeszkadzają, ale z drugiej strony, jak na darmowy podest jest świetnie Najgorzej, ze mamy tyle roboty wokól domu, ze jak juz podeścik powastał, to tak szybko do niego nie wrócimy. Niby tymczasowe rozwiązanie, ale jak wiadomo, prowizorki zwykle trzymaja się świetnie. To chodziło o to, że moja teściowa ma problem z chodzeniem i nie była w stanie wychodzić na zewnątrz po tej stronie domu, bo pod drzwiami balkonowymi byla zbyt duża "dziura", a doprowadziliśmy ta cześć obok domu do jako takiego porządku i zrobiliśmy kącik kawowy
Kącik wygląda na bardzo przytulny Skalniak tez fajny. Ale serio, jak bedziecie nastepnym razem na dzialce pociagnac te deski, bo ich szkoda, deszcz i slonce zniszcza.
Komentarz
a po prostu wysiałam jedną torbeczkę nasionek bez większych nadziei a tu...
O ratunku, ależ koszmarek @Elunia.
Czeresienki
I skalniaczek - dostalismy dodatkowe rozchodniki do trawy
ten podeścik zrobił mój maz tydzień temu, kolega pozbywal sie desek, bo wymieniał podłoge w domu Niestety lezały pól roku gdzies na dworzu i niektóre dostały kropek, może troche je podszlifujemy, jesli za bardzo będzie to mi przeszkadzać.
Skalniaczkowi musze zrobic nowe zdjęcia, bo teraz dostał jakiś kwiatków i widac, ze sie przyjął.
Problem w tym, ze mamy jeszcze trzy strony wokól domu