cytuję: W nowych publikacjach naukowych spotkałem się z informacjami takimi jak: "ze względu na obecność w zielu szkodliwych dla zdrowia związków nie stosuje się wyciągów z niego w leczeniu wewnętrznym" a obok: "olej tłoczony z nasion nie zawiera szkodliwych substancji"
Źródło "Zioła z Apteki Natury" wyd. 2007 r. str. 122.
Jukaa, owoce będzie z kwiatu żeńskiego. Kwiat żeński łatwo poznać, pod płatkami ma malutki owocek. Męski ma dłuższą łodyżkę, bez kuleczki. Zwykle na początku są kwiaty męskie, potem zaczynają się pojawiać żeńskie. Ilośc owoców na roślinie jest różna, w zależności od odmiany i od żyzności głeby. Jak gleba żyzna, nie zmęczona, dynie nie rosną jedna na drugiej, to owoców na niedużej odmianie może być 6-8. Przy gorszych warunkach owoców będzie mniej. Duże odmiany mają mniej owoców.
gnojówką z pokrzyw rośliny można podlewać co 7 dni. Więc tu pozostaje kwestia odpowiedniego dawkowania takiej mieszanki, żeby nie spalić roślin. to z forum ogrodniczego
Hipolit, ja bym oberwała owoce, namoczyła sadzonkę, wsadziła do przepuszczalnej, lekko wilgotnej ziemi i przykryła słoikiem. Postawić gdzieś w widnym, ale nie słonecznym miejscu i zostawić.
U nas też jedzą już jabłka. Dobrze, że mało w tym roku. Zaniedbałam cięcie pewnie dlatego.
Lubię tą moją działkę. Mam małe krzaczki czarnej porzeczki do wydania. Nie byłam pewna w tamtym roku czy się udało rozmnożyć. Ktoś chciał we wcześniejszych postach krzaczki porzeczki, chyba Piotr i Kasia.
huba mi śliwkę węgierkę wcina:( sporo suchych gałązek, ale owoc też ma, w sierpniu będę ją ogladać
Komentarz
Swego czasu czytałam o szkodliwości ogórecznika, że niestety spadł z piedestału. :-(
cytuję:
W nowych publikacjach naukowych spotkałem się z informacjami takimi jak:
"ze względu na obecność w zielu szkodliwych dla zdrowia związków nie stosuje się wyciągów z niego w leczeniu wewnętrznym"
a obok: "olej tłoczony z nasion nie zawiera szkodliwych substancji"
Źródło "Zioła z Apteki Natury" wyd. 2007 r. str. 122.
Zewnętrznie można stosować zawsze.
tu terz ciekawe przepisy na gnojówki:)
http://www.winogrona.dbv.pl/print.php?type=A&item_id=4
gnojówką z pokrzyw rośliny można podlewać co 7 dni. Więc tu pozostaje
kwestia odpowiedniego dawkowania takiej mieszanki, żeby nie spalić
roślin.
to z forum ogrodniczego
8-}
A jakie dłonie śliczne mam
Hipolit AniaD pisała byś właśnie ta gałązkę wsadziła do ziemi by ja ukorzenic.
Ja bym tylko dodała by oderwać listki, tylko na szczytach pozostawić ze dwa.
U nas też jedzą już jabłka. Dobrze, że mało w tym roku. Zaniedbałam cięcie pewnie dlatego.
Lubię tą moją działkę. Mam małe krzaczki czarnej porzeczki do wydania. Nie byłam pewna w tamtym roku czy się udało rozmnożyć. Ktoś chciał we wcześniejszych postach krzaczki porzeczki, chyba Piotr i Kasia.
huba mi śliwkę węgierkę wcina:( sporo suchych gałązek, ale owoc też ma, w sierpniu będę ją ogladać