Ja kupowałam boby i...... nie widziałam różnicy. No dobra, karmazyn był czerwony. Od tamtej pory kupuję w sklepie z ziarnem i mam obfite plony, a ziarna taniocha.
Marzec - bez obaw można posiać pietruszkę liściową i korzeniową, marchew (która dobrze znosi także listopadowy siew), cebulę, groch, bób, pory, a także koper i rzodkiewkę. Warzywa te doskonale znoszą wczesnowiosenne chłody, a niektóre nawet wymagają chłodu do prawidłowego rozwoju.
Przełom kwietnia i maja – w tym terminie sieje się rośliny kiełkujące przy nieco wyższej temperaturze podłoża. Do tych roślin należą burak ćwikłowy, burak liściowy, sałata, rzepa, słonecznik, rzodkiew i szczypiorek.
Maj – najcieplejszych warunków do prawidłowego rozwoju potrzebują warzywa dyniowate, czyli dynie, ogórki, cukinie, patisony i kabaczki, oraz fasola. Maj to najodpowiedniejsza dla nich pora wysiewu.
Czerwiec – w tym terminie można posadzić brokuły, kalafiory, paprykę.
Lipiec – jest to termin w którym zbiera się większość warzyw, których siew miał miejsce wczesną wiosną. Można wtedy jeszcze wysiać koper oraz pietruszkę korzeniową. To drugie warzywo bez problemu można sadzić jeszcze w sierpniu i wrześniu.
Jakie warzywa sadzić z rozsady, a które bezpośrednio do gruntu?
Bezpośrednio do gruntu sieje się marchew, pietruszkę, buraki ćwikłowe, rzodkiewkę, rzepę, groch, fasolę i bób.
Wysiew do gruntu lub uprawa z rozsady dotyczy dyni, cukinii, kabaczków, patisonów, ogórków, cebuli i sałaty.
Tylko z rozsady uprawia się pomidory, kapustę, kalafiory, paprykę i selery.
Na rabarbar czekać sie ze 3lata by cokolwiek było. Problem polega na tym, ze z nasion część siewek jest mało wybarwionych, więc trzeba dokonywać selekcji.
Wyczytałam, że w marcu trzeba podziemny kłąk (karpę) rabarbaru podzielić (żeby jakies korzonki były). Jakby kto miał i dzielił akurat, to ja chętna jestem
@jukaa lubczyka zwłoki leżą już pod koniec sezonu, jeszcze przed zimą. Co roku tak mam. A potem wiosną szaleje jakby rzeczywiście na jakimś trupie rósł :P
rabarbaru nie należy wykopywać by podzielić karpę. Wystarczy odgarnąć ziemię z jednej strony i kawałek odciąć, byle z korzeniami.
Piszę do sprzedawcy: - Witam serdecznie, czy będa Państwo prowadzić sprzedaż marchewki, pietruszki, cebuli na taśmie? Jeśli tak to kiedy mogę spodziewać sie oferty? - Mamy w sprzedaży nasiona na taśmie. Zapraszamy na stronę xxx. [szukam i nie widzę] - A czy mogą mnie Państwo uświadomić gdzie one są, bo wrzucam w wyszukiwarkę "na taśmie", "taśma" i wyskakuje, ze nie znaleziono produktu. - Proszę wpisać 6m.
)
Jak widać trzeba być przy okazji hackerem, a nie tylko ogrodnikiem
@Jadwiga jak widać trzeba dostosować do swoich warunków. Mnie na dość świeżym oborniku korzeniowe: - bardzo się rozwidlają i są kudłate czego panicznie nie znoszę (nie da się wtedy obrać marchewki mega szybko) - mają więcej robactwa - bardziej idą w nać niż w korzeń
Teraz sobie przeliczylam w glowie - w zeszlym roku mialam 30
tyle, ze kupowalam po 5 szt. róznych rodzajów
Ale za to bede miala ze 60-100 sadzonek dyń, jesli tym razem udadza mi sie lepiej niz poprzednio )
Z ogórkami mam takie sobie doswiadczenia - tzn. jak wyzej - co sobie zrobilam jakas sadzonke, to i tak mi marniala w ziemi i dosiewalam nasionka, a bardziej oplacalne bylo by wysianie od razu.
Komentarz
Ja kupowałam boby i...... nie widziałam różnicy. No dobra, karmazyn był czerwony.
Od tamtej pory kupuję w sklepie z ziarnem i mam obfite plony, a ziarna taniocha.
http://www.beta.epnos.pl/sklep/nasiona/warzyw/NSWP1459,kalarepa-gigant-50g
Rośnie olbrzymia i nie parcieje. Od kilku lat sieję.
Kiedy siać warzywa?
Marzec
- bez obaw można posiać pietruszkę liściową i korzeniową, marchew
(która dobrze znosi także listopadowy siew), cebulę, groch, bób, pory, a
także koper i rzodkiewkę. Warzywa te doskonale znoszą wczesnowiosenne
chłody, a niektóre nawet wymagają chłodu do prawidłowego rozwoju.
Przełom kwietnia i maja – w tym
terminie sieje się rośliny kiełkujące przy nieco wyższej temperaturze
podłoża. Do tych roślin należą burak ćwikłowy, burak liściowy, sałata,
rzepa, słonecznik, rzodkiew i szczypiorek.
Maj – najcieplejszych warunków do
prawidłowego rozwoju potrzebują warzywa dyniowate, czyli dynie, ogórki,
cukinie, patisony i kabaczki, oraz fasola. Maj to najodpowiedniejsza dla
nich pora wysiewu.
Czerwiec – w tym terminie można posadzić brokuły, kalafiory, paprykę.
Lipiec – jest to termin w którym
zbiera się większość warzyw, których siew miał miejsce wczesną wiosną.
Można wtedy jeszcze wysiać koper oraz pietruszkę korzeniową. To drugie
warzywo bez problemu można sadzić jeszcze w sierpniu i wrześniu.
Jakie warzywa sadzić z rozsady, a które bezpośrednio do gruntu?
Bezpośrednio do gruntu sieje się marchew, pietruszkę, buraki ćwikłowe, rzodkiewkę, rzepę, groch, fasolę i bób.
Wysiew do gruntu lub uprawa z rozsady dotyczy dyni, cukinii, kabaczków, patisonów, ogórków, cebuli i sałaty.
Tylko z rozsady uprawia się pomidory, kapustę, kalafiory, paprykę i selery.
http://www.projektoskop.pl/a-1683-dni-siewu.html
Na rabarbar czekać sie ze 3lata by cokolwiek było. Problem polega na tym, ze z nasion część siewek jest mało wybarwionych, więc trzeba dokonywać selekcji.
rabarbaru nie należy wykopywać by podzielić karpę. Wystarczy odgarnąć ziemię z jednej strony i kawałek odciąć, byle z korzeniami.
- Witam serdecznie, czy będa Państwo prowadzić sprzedaż marchewki, pietruszki, cebuli na taśmie?
Jeśli tak to kiedy mogę spodziewać sie oferty?
- Mamy w sprzedaży nasiona na taśmie. Zapraszamy na stronę xxx.
[szukam i nie widzę]
- A czy mogą mnie Państwo uświadomić gdzie one są, bo wrzucam w wyszukiwarkę "na taśmie", "taśma" i wyskakuje, ze nie znaleziono produktu.
- Proszę wpisać 6m.
)
Jak widać trzeba być przy okazji hackerem, a nie tylko ogrodnikiem
Toć ja jajko zniosę
8-}
- bardzo się rozwidlają i są kudłate czego panicznie nie znoszę (nie da się wtedy obrać marchewki mega szybko)
- mają więcej robactwa
- bardziej idą w nać niż w korzeń
Najmniej cierpią na tym buraki.
60 pomidorów
20 dyń
30 papryk
10 bakłażanów
10 arbuzów
to o ogórkach nie chce mi się myśleć