U nas jest coś jakby dzikie pszczoły w kwietniu i maju pod dachem , a potem samoczynnie znika. Za pierwszym razem wystraszyłam się, że im jakoś zaszkodziliśmy, ale zjawisko jest cykliczne.
A nam wyrosly grzybki posadzone na wiosne - kupilismy zestaw startowy i naprawde w koncu urosly
mamy jeszcze pieniek teoretycznie z grzybkami, ale on chyba musi jeszcze poczekac, bo nic nie widac.
A tak obok tematu dzialki - jecie grzyby blaszkowe z lasu? Mysmy w sobote znaleźli ladne kanie, wg naszego atlasu i internetu naprawde byly to kanie, ale jednak poszly do kosza, w sumie po telefonie tesciowej. Ale purchawki, które wg. powyzszych źródel sa jadalne i smaczne jednak zjedlismy ) W lesie byly tez gołabki, ale te sobie jednak zupelnie darowalismy, ale zebralismy tez maslaki i prawdziwki, kilka zajaczków - te sa przynajmniej bezpieczne
Kora, kamienie są, owocowe raczej też, tylko trzeba zwracać uwagę, czy nie przesuszone. Niestety marketowe rośliny (zwłaszcza te kupowane z gołym korzeniem) są często kiepskiej jakości.
Hania, też tak sądziłam. Kupiłam różę w Mrówce. Posadziłam na cmentarzu i.............. jestem w szoku, rozrosła się, pięknie kwitnie, a naprawdę nic, tylko suche badyle obłamuję. Ale może to był taki szczęśliwy traf...
Czy drzewka i krzewy owocowe nalezy sadzic po kilka na działce? Taka świdosliwa jest samowystarczalna, ale jak jest z jabłonią, gruszą , czy śliwami? (nie wiem, co rosnie w okolicy i jak daleko ta okolica)
W Caen, w północnej Francji, mieści się uniwersytet, gdzie badano wpływ tego najbardziej powszechnego hericydu na zdrowie.
- Podczas badań stwierdziliśmy, że Roundup należy do głównych substancji skażających wodę i żywność. Badamy minimalne dawki Roundupu. Dokładnie takie, jak w produktach spożywczych, zawierających GMO. W badaniach okazało się, że Roundup, w bardzo małym stężeniu – takim jak występuje w GMO – a nawet 800 razy mniejszym, zabija komórki człowieka w krótkim czasie: 2-3 dni. W jeszcze mniejszym stężeniu Roundup zaburzał system hormonalny, blokując wydzielanie hormonów płciowych w komórkach, jak też samo działanie tych hormonów w komórkach. To bardzo ważne, bo hormony te mają kluczowe znaczenie dla płodu ludzkiego. Bez nich nie jest możliwe ukształtowanie się narządów płciowych noworodka. Roundup zaburza przebieg ciąży i powoduje poronienia - mówi Gilles-Eric Seralini, biolog molekularny, Uniwersytet w Caen.
- Roundup stosuję do desykacji (osuszania) rzepaku, pszenicy. Rocznie zużywam go ok. 500 litrów – mówi Dariusz Matuszek, polski rolnik. Roundup nie jest biodegradowalny i może pozostawać nawet rok w glebie i w wodzie. W USA od lat nie można określać Roundupu jako biodegradowalnego, ponieważ Monsanto przegrało w tej kwestii sprawę sądową. Następnie Monsanto przegrało sprawę przed sądem francuskim, który stwierdził, że Roundup jest toksyczny – mówi Gilles-Eric Seralini, biolog molekularny, Uniwersytet w Caen.
Znalazłam na szafce cebule hiacyntów z zeszłego sezonu. Wszystkie mają żywy pąk Czy mam je mrozić w zamrażarce, czy chłodzić, czy zaciemniać, czy po prostu są gotowe do kwitnienia?
Zdjęłam je z szafy celem wychłodzenia w lodówce, zeby na wiosnę zakwitły, ale jak zobaczyłam te pąki, to wystraszyłam się, że je przeziębię w tej lodówce...
Wapnem warto pomalować wg mnie teraz - zabezpieczy przed pękaniem mrozowym przez zimę - pękanie pni na skutek różnicy temperatur w dzień (nagrzewanie od słońca) i w nocy (mróz) grozi przez całą zimę - nie tylko wczesną wiosną, jak się powszechnie uważa.
Skorzystałam dziś z pięknej pogody i zabrałam M. do ogródka. Uprzątnęłam trochę szklarnię, pograbiłam trochę liści, stare badyle z płotu zdjęlam i już nie mogę się doczekać wiosny
Komentarz
8-X giń krecie !
Ja uwielbiam gołąbki, szczególnie te:
i gąsówkę nagą:
Nie ma lepszych grzybów :P
przy gołąbku i gąsówce
Gdzieś wcześniej linkowałam artykuł o zapylaniu drzew owocowych
- Podczas badań stwierdziliśmy, że Roundup należy do głównych substancji
skażających wodę i żywność. Badamy minimalne dawki Roundupu. Dokładnie
takie, jak w produktach spożywczych, zawierających GMO. W badaniach
okazało się, że Roundup, w bardzo małym stężeniu – takim jak występuje w
GMO – a nawet 800 razy mniejszym, zabija komórki człowieka w krótkim
czasie: 2-3 dni. W jeszcze mniejszym stężeniu Roundup zaburzał system
hormonalny, blokując wydzielanie hormonów płciowych w komórkach, jak też
samo działanie tych hormonów w komórkach. To bardzo ważne, bo hormony
te mają kluczowe znaczenie dla płodu ludzkiego. Bez nich nie jest
możliwe ukształtowanie się narządów płciowych noworodka. Roundup zaburza
przebieg ciąży i powoduje poronienia - mówi Gilles-Eric Seralini,
biolog molekularny, Uniwersytet w Caen.
- Roundup stosuję do desykacji (osuszania) rzepaku, pszenicy. Rocznie
zużywam go ok. 500 litrów – mówi Dariusz Matuszek, polski rolnik.
Roundup nie jest biodegradowalny i może pozostawać nawet rok w glebie i w
wodzie. W USA od lat nie można określać Roundupu jako
biodegradowalnego, ponieważ Monsanto przegrało w tej kwestii sprawę
sądową. Następnie Monsanto przegrało sprawę przed sądem francuskim,
który stwierdził, że Roundup jest toksyczny – mówi Gilles-Eric
Seralini, biolog molekularny, Uniwersytet w Caen.
Dlaczego Departament Hodowli Roślin i Środków Ochrony pozwala, by firma
wmawiała ludziom, że ten herbicyd jest bezpieczny dla środowiska?
http://www.wykop.pl/ramka/510583/roundup-niebezpieczny-herbicyd-stosowany-na-masowa-skale-w-uprawach-gmo/
Choć marchew i pietruszkę mogłabyś.