Mam już w doniczkach większość odnóżek pelargonii od @Jadwiga :x pomidory wysiane, pierwsze aksamitki kiełkują, posiałam na próbę w domu sałatę, bo już nie mogłam wytrzymać, chyba niedługo też posieję w szklarni, ogólnie- jest radość
Załamka, pies mi rozkopał jedno miejsce, gdzie miałam kwiatki cebulowe-z cebul zostały wióry (((((((((((((((( Czy jak kupię takie gotowe cebulki w sklepie, np. żonkile,hiacynty i tam wsadzę, to się przyjmą? Kiedy bezpiecznie to zrobić,żeby nie zmarzły???
Problem ze wczesnym siewem jest trafienie: świeże kiełki+mróz, bo niewielki mróz nie szkodzi nasionom i nie szkodzi młodym roślinkom rzodkiewki, sałaty, kapustnych (co najwyżej spowalnia wzrost)
Mój tata co roku sieje różne, tzn zostawia jakąś na kwiaty/nasiona i ona się wysiewa. :-) Po prostu dobrze wiedzieć... Z tego wyjadają wczesną wiosną przerywając, a rozsadę robi i tak albo ode mnie dostaje.
W domu juz mam parę paletek i nawet pierwsze porażki Doniczki torfowe ślicznie porosły pleśnią.... Na szczęście nasionka kwiatów jednorocznych tam były, wiec jakoś przeboleję.
Juz zauważyłam wyższość ogródka przy domu nad tym na odległość....ech...
@balum stresuję się, bo kody pocztowe z sieci brałam. Jak wysłałaś sms to paczka już poszła. Nie wiem tylko gdzie mój M pokwitowanie wsadził bym mogła sprawdzić. On też nie wie. No ale wybaczam mu bo ma w pracy zawrót głowy.
No mam szlarnię, ale najpierw robię flance w domu. Te na parapecie mi wschodzą, potem je wkładam do większych pudełek, a dopiero w kwietniu/maju,do szklarni.
@Bea w zeszłym roku gdzieś z trawnika kilka wyszło. To za mało by coś zdziałać. Szczególnie, że dopiero na jesieni z tego trawnika może coś wydobędę. Teraz nie wiem gdzie jest. Muszę go odrodzić. A może kupię? Będzie szybciej i skuteczniej.
No mam szlarnię, ale najpierw robię flance w domu. Te na parapecie mi wschodzą, potem je wkładam do większych pudełek, a dopiero w kwietniu/maju,do szklarni.
---------
No tak, ale wcześniej możesz wysadzić. Wydaje mi się, że w szklarni o tydzień lub nawet dwa tyg wcześniej niż w tunelu.
Bea, krzaki jakies fajnie i bezproblemowo rosna. U mnie w takim miejscu np. lawenda, albo ziola jakes (szalwia np. ladnie wyglada i jest nieklopotliwa).
Ja jakoś tak w drugiej połowie kwietnia wysadzam do szklarni, zależy jeszcze od pogody. JA jest obawa dużych przymrozków, to zapalamy świece(te duże wkłady do zniczy), taki działkowy helołin :O)
Komentarz
:x
pomidory wysiane, pierwsze aksamitki kiełkują, posiałam na próbę w domu sałatę, bo już nie mogłam wytrzymać, chyba niedługo też posieję w szklarni, ogólnie- jest radość
Czy jak kupię takie gotowe cebulki w sklepie, np. żonkile,hiacynty i tam wsadzę, to się przyjmą? Kiedy bezpiecznie to zrobić,żeby nie zmarzły???
:-S
Jutro i w sobotę planuję na dworze zrobić rozsady kalarepy, sałaty. Posiać trochę rzodkiewki, kopru, bobu i grochu. ;;)
Jak ja to lubię!
Nie odrobiłaś lekcji i nie zrobiłaś notatek z całego wątku. [-X
Na św. Józefa to ostatni termin siania rozsady pomidorów. (1-19marca)
Różnica między folią, a gruntem jest minimalna 1-2stopnie tylko, więc to bez znaczenia. Jak nie miałam folii to siałam w gruncie + włóknina.
-----------
albo odwrotnie: czasem nie urośnie
W październiku posiałam sałatę zimową i czekam, czy coś mi z tego urośnie
----------------
a czym to się różni od wysiania sałtaty teraz? Hę? L-)
bo "sałata zimowa" to mit, bo nasiona każdej sałaty zimują w gruncie.
Po prostu dobrze wiedzieć...
Z tego wyjadają wczesną wiosną przerywając, a rozsadę robi i tak albo ode mnie dostaje.
:-))
@agnieszkamama sałatę z doniczki zahartuj i na dwór, może szybciej będzie
a Ty! pomidory już siałaś?
wschodzą, potem je wkładam do większych pudełek, a dopiero w
kwietniu/maju,do szklarni.
---------
No tak, ale wcześniej możesz wysadzić. Wydaje mi się, że w szklarni o tydzień lub nawet dwa tyg wcześniej niż w tunelu.
:O)