Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Kącik działkowca

15152545657193

Komentarz

• ja te pierwsze rzodkiewki zeszłoroczne (z doniczek) wyparłam ze świadomości, żeby traumy sobie nie nabijać.
    Nic do zjedzenia z nich nie było. Nic. No!
    Pod ziemią miały jedynie włochate korzenie, góra w porzadku. Ale po co mi góra?
    :D
  • Po zimie wyszło,
    dzieci połamały mi kalinę, zaledwie 2- letnią,
    Czy naderwane gałązki można ukorzenić? Szkoda tych gałazek
    :(
    Z kaliny zostały dwa kikuty
    :(
  • Czy winobluszcz  pięciolistkowy mogę teraz ciachnąć?
    Jesienią zaniedbałam, a teraz łodygi leżą na działce?
  • U mnie w oszklonej altanie (ogrzewanej) rośnie już sałata i pomidory,na sałatę już koryto mój mąż i syn do pomocy szykują,wiosna wcześniej w tym roku.Fajnie.
    :)
  • Jadwigo dziekuję, tak zrobię
  • Kalinę można próbować ukorzenić - jeśli te naderwane gałązki nie są suche - jak utniesz, powinny mieć wilgotne koncówki o jasnozielonym kolorze. Tylko kup ukorzeniacz do roślin zdrewniałych.
    A winobluszczowi nic nie szkodzi, jak pisała Jadwiga - można ciąć o każdej porze roku.
  • edytowano marca 2014
    Gałązki w przekroju są jasnozielone, póki co włożyłam je do wody, w pn kupię ukorzeniacz i będę działać dalej. Winobluszcz rozrósł sie jak szalony, część przytnę a część posadzę

zeszłej wiosny mąż przekopal świeżo posadzony
  • Rzodkiewka mi skiełkowała. :D
  • A ja już dziś pierwszą turę pomidorów musiałam do pojedynczych pojemników przesadzić, bo już spore były jak na rozsadnik.
  • Ja jeszcze nie wysiałam pomidorów :P
  • edytowano marca 2014
    @Bea
    mam plan dziś ciachać te winobluszcze, z chęcią się podzielę,
    pod jaki adres słać?
  • @Karolinka, jak masz dużo, to ja tez bardzo proszę!
  • edytowano marca 2014
    Przyjmę bluszcz zimozielony. Każdą ilość, gdyby ktoś cięcie planował....Potrzebuję zasłonić szpetny słup.... :>

image
  • @Skatarzyna
    pnącze ciachnięte,
    adresik daj jutro gada wyślę,
  • Dziewczyny wysłałam wczoraj, napiszcie czy doszły
  • Do mnie doszło. Wielkie dzięki Karolinko, napisz proszę krótka instrukcję dalszego postępowania - dziś po rozpakowaniu włożyłam do garnka z wodą. Co dalej i kiedy? :-/
  • Ja swoje włożyłam do wiadra z ziemią i podlałam, teraz czekam trochę i do gruntu, pewno można też ukorzeniacz zastosować ;)
  • ech..........pokopałam dziś troszkę ,popieliłam truskawki i od razu lżej na duszy ;)
    A jutro rodzice przyjeżdżają, to się znowu wyrwę do łopaty :D
  • A potem wyrosną Ci marki na polu :))
  • przekopaliśmy ogródek :) nawieźliśmy nowej ziemi, wszystko wyrównane i piękne i będę mieć do was mnóstwo pytań :)

1. czy znacie się na sianiu trawnika? jaką trawę kupić? kiedy można ją posiać?
    2. chcę posiać/posadzić jakiś pnący żywopłot, coś co po zwykłej siatce będzie się pięło i skutecznie zasłoni widok, a przy tym będzie rosło na byle jakiej ziemi ;) będzie ładne i nie będzie miało kolców i trujących owoców jest coś takiego?
    ewentualnie może to coś rosnąć obok tego płotu, ale szkoda mi trochę miejsca, bo chciałam tam sznurek na pranie zrobić

poradzicie coś?

• Thuja Brabant jest świetną odmianą na cięty żywopłot-wtedy nie będzie problemu z zasłanianiem sąsiadom światła. I jak się ją przycina to ładna, gęsta rośnie.
  • edytowano marca 2014
    @uJa
    ja posadziłam w zeszłym roku grab jako  żywopłot,
    wydaje się, że będzie ok
    nad tujami nie zastanawiałam się,  bo nie lubię iglaków
    :P

ligustr rośnie szybko, mam wrażenie, że im słabsza gleba tym ten lepiej rośnie
  • Jadwiga, pełna zgoda, co kto lubi,

ja nie lubię żywopłotów z żywotników po prostu
  • Ja tam sama wysiałam swoje koktajlowe. Już raz tak mi się udały,dwa lata temu, z domowej rozsady, miałam je potem i w doniczkach, i w gruncie.
  • A ja mam pytanie w temacie róże
    Kupiłam dziś w Mrówce dwie pnące i jedną rabatową i sęk w tym,ze one już mają zielone mini pędy-czy jest duże ryzyka zmarznięcia? Okryłam na noc,bo ma być przymrozek,ale nie wiem, czy jest sens?
  • dzięki za propopozycje

mogę całkiem przesłonić sąsiadom widok, za płotem tylko ścieżka i stara szopa,
    ale chciałam coś pnącego po siatce bo 40 cm od siatki mam grządkę, i w tej przestrzeni chciałam sznurek na pranie, a jak posadzę jakiegoś iglaka to on mi zajmie całą tą przestrzeń, a coś pnącego nie :)

a ten ligustr wygooglałam że ma takie czarne kulki nie będą trujące?

• AniaD -najlepsze, najszybciej rosnące, największe i najsmaczniejsze cukienie jakie jadłam
  • Jukaa, piszę priv.
  • nasz ogródek i moi ogrodnicy :D
    oglądajcie szybko bo potem muszę usunąć
    image
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.