ja te pierwsze rzodkiewki zeszłoroczne (z doniczek) wyparłam ze świadomości, żeby traumy sobie nie nabijać. Nic do zjedzenia z nich nie było. Nic. No! Pod ziemią miały jedynie włochate korzenie, góra w porzadku. Ale po co mi góra?
U mnie w oszklonej altanie (ogrzewanej) rośnie już sałata i pomidory,na sałatę już koryto mój mąż i syn do pomocy szykują,wiosna wcześniej w tym roku.Fajnie.
Kalinę można próbować ukorzenić - jeśli te naderwane gałązki nie są suche - jak utniesz, powinny mieć wilgotne koncówki o jasnozielonym kolorze. Tylko kup ukorzeniacz do roślin zdrewniałych. A winobluszczowi nic nie szkodzi, jak pisała Jadwiga - można ciąć o każdej porze roku.
Gałązki w przekroju są jasnozielone, póki co włożyłam je do wody, w pn kupię ukorzeniacz i będę działać dalej. Winobluszcz rozrósł sie jak szalony, część przytnę a część posadzę
Do mnie doszło. Wielkie dzięki Karolinko, napisz proszę krótka instrukcję dalszego postępowania - dziś po rozpakowaniu włożyłam do garnka z wodą. Co dalej i kiedy? :-/
przekopaliśmy ogródek nawieźliśmy nowej ziemi, wszystko wyrównane i piękne i będę mieć do was mnóstwo pytań
1. czy znacie się na sianiu trawnika? jaką trawę kupić? kiedy można ją posiać? 2. chcę posiać/posadzić jakiś pnący żywopłot, coś co po zwykłej siatce będzie się pięło i skutecznie zasłoni widok, a przy tym będzie rosło na byle jakiej ziemi będzie ładne i nie będzie miało kolców i trujących owoców jest coś takiego? ewentualnie może to coś rosnąć obok tego płotu, ale szkoda mi trochę miejsca, bo chciałam tam sznurek na pranie zrobić
Thuja Brabant jest świetną odmianą na cięty żywopłot-wtedy nie będzie problemu z zasłanianiem sąsiadom światła. I jak się ją przycina to ładna, gęsta rośnie.
A ja mam pytanie w temacie róże Kupiłam dziś w Mrówce dwie pnące i jedną rabatową i sęk w tym,ze one już mają zielone mini pędy-czy jest duże ryzyka zmarznięcia? Okryłam na noc,bo ma być przymrozek,ale nie wiem, czy jest sens?
mogę całkiem przesłonić sąsiadom widok, za płotem tylko ścieżka i stara szopa, ale chciałam coś pnącego po siatce bo 40 cm od siatki mam grządkę, i w tej przestrzeni chciałam sznurek na pranie, a jak posadzę jakiegoś iglaka to on mi zajmie całą tą przestrzeń, a coś pnącego nie
a ten ligustr wygooglałam że ma takie czarne kulki nie będą trujące?
Komentarz
Nic do zjedzenia z nich nie było. Nic. No!
Pod ziemią miały jedynie włochate korzenie, góra w porzadku. Ale po co mi góra?
dzieci połamały mi kalinę, zaledwie 2- letnią,
Czy naderwane gałązki można ukorzenić? Szkoda tych gałazek
Z kaliny zostały dwa kikuty
Jesienią zaniedbałam, a teraz łodygi leżą na działce?
A winobluszczowi nic nie szkodzi, jak pisała Jadwiga - można ciąć o każdej porze roku.
zeszłej wiosny mąż przekopal świeżo posadzony
mam plan dziś ciachać te winobluszcze, z chęcią się podzielę,
pod jaki adres słać?
pnącze ciachnięte,
adresik daj jutro gada wyślę,
A jutro rodzice przyjeżdżają, to się znowu wyrwę do łopaty
1. czy znacie się na sianiu trawnika? jaką trawę kupić? kiedy można ją posiać?
2. chcę posiać/posadzić jakiś pnący żywopłot, coś co po zwykłej siatce będzie się pięło i skutecznie zasłoni widok, a przy tym będzie rosło na byle jakiej ziemi będzie ładne i nie będzie miało kolców i trujących owoców jest coś takiego?
ewentualnie może to coś rosnąć obok tego płotu, ale szkoda mi trochę miejsca, bo chciałam tam sznurek na pranie zrobić
poradzicie coś?
ja posadziłam w zeszłym roku grab jako żywopłot,
wydaje się, że będzie ok
nad tujami nie zastanawiałam się, bo nie lubię iglaków
:P
ligustr rośnie szybko, mam wrażenie, że im słabsza gleba tym ten lepiej rośnie
ja nie lubię żywopłotów z żywotników po prostu
Kupiłam dziś w Mrówce dwie pnące i jedną rabatową i sęk w tym,ze one już mają zielone mini pędy-czy jest duże ryzyka zmarznięcia? Okryłam na noc,bo ma być przymrozek,ale nie wiem, czy jest sens?
mogę całkiem przesłonić sąsiadom widok, za płotem tylko ścieżka i stara szopa,
ale chciałam coś pnącego po siatce bo 40 cm od siatki mam grządkę, i w tej przestrzeni chciałam sznurek na pranie, a jak posadzę jakiegoś iglaka to on mi zajmie całą tą przestrzeń, a coś pnącego nie
a ten ligustr wygooglałam że ma takie czarne kulki nie będą trujące?
oglądajcie szybko bo potem muszę usunąć