Ja bym na brzegu zrobiła dookoła obwódkę z niskiej irgi (np. 'Major' - ona prawie płasko przy ziemi rośnie), albo z trzmieliny japońskiej albo z barwinka. Ten pas będzie zimozielony, więc przez cały rok atrakcyjny Wszystkie trzy łatwo sie rozrastają i można od kogoś ukopać trochę i to podzielić i prosto w ziemię powsadzać. Potem obwódka z funkii -też można od kogoś ukopać i łatwo podzielić - może by się udało znaleźć biało-zielone, to by ładnie kontrastowały z ciemnozieloną irgą, czy barwinkiem. a w środku posadziłabym coś wyższego - może właśnie tę piwonię i irysy - jeśli to wysokie irysy?
Sylwunia - gdy mówimy o konkretnej roślinie - tak.
Możemy też mówić szerzej, o okresie wegetacyjnym jakiegoś obszaru. W Polsce to jest od kwitnienia leszczyny, podbiału lub np. kaczeńca do opadania liści kasztanowca czy brzozy.
Że tak zapytam, ocet na pokrzywy..jak to zapodać? Opryskać rosnące czy podlać gdzie mają pędy i rokrocznie mam z nimi problem, a i jaki to roztwór octu @Bea poinstruuj
Przebisniegi od dwóch tyg mi kwitną w ogródku, di roboty biorą się krokusy, na miejskich klombach już kwitną, no ale ja na zachodzie mieszkam, dziś 9 st ciepła, niebieskie wakacyjne niebo i mnóstwo słońca:) wiosną!
taki z lidla mamy, dzięki, teraz już konkretną szklarnię w docelowym miejscu chcemy postawić, jej, jak ja nie lubię robót ziemnych, gdzie mój ogrodnik???
Tymianek, oregano, cząber górski, lubczyk, miętę (te dwa ostatnie ograniczyć czymś, bo ekspansywne bardzo) - to z wieloletnich. Z jednorocznych to bardzo warto bazylię, ja jeszcze lubię majeranek. I rozmaryn można posadzić w donicy - on wieloletni, ale kiepsko u nas zimuje, więc lepiej na zimę schować.
Komentarz
Możemy też mówić szerzej, o okresie wegetacyjnym jakiegoś obszaru. W Polsce to jest od kwitnienia leszczyny, podbiału lub np. kaczeńca do opadania liści kasztanowca czy brzozy.
Ja się zastanawiam,czy sałatę już siać w szklarni.....?
Agnieszko, szklarnię gotową składaną z elementów chcemy nabyć.
Wczoraj opieliłam z deczka truskawki.
Macie może jakąś dobry sklep ogrodniczy on line?
Chodzi mi o ziemię, narzędzia, płachty te z dziurami na sadzonki, żeby nie trzeba było pielić
Mam bogate plany na ten sezon, które zapewne nie wyjdą