Proszę o instrukcje dla ogrodowego głąba - mamy ladne maliny, dwukrotnie owocujące, ale rosną nie tam, gdzie chcemy, żeby rosły - jak i kiedy je przesadzić?
@Jadwiga - we fragmencie, który zacytowałam jest o przycinaniu na wysokość - pewnie właśnie dlatego, żeby lepiej owocowały. Ja tylko napisałam, żeby nie przycinać na wysokość teraz, tylko wiosną, bo wtedy i tak część pędów pewnie będzie trzeba przyciąć, bo przemarzną.
Jak nic nie wypuściło (winogrono chyba jest poprawniej niż winogron - a najpoprawniej to winorośl ) przez cały sezon, to martwe. Wypuszczenie liści na wiosnę należałoby traktować w kategorii cudu
Narobiłam gnojówki z pokrzyw i teraz nie wiem, co podlac przed zimą. Mam jeszcze jarmuż i roszponke - to czeka na przymrozki, kapustę pak choi, która ladnie mi wyrosła, ale jakies wstretne gasiennice ja objadły A moze wylac po prostu na pole pod truskawki, lub tam, gdzie zwykle mam pole na dynie i niech sobie bedzie do przyszłego roku?
Przekopując grządkę trafiłam na czosnek. Wykopałam go. Mam zamiar nawieźć kawałek i znów go zasadzić, rozdzielając główki na ząbki-ma to szanse powodzenia???
A skad Wy to wiecie, że fasola po św. Józefie, czosnek po Zaduszkach , a na Jerzego dokoncz siewu swego.... Macie jakieś ściągi ludowe? Poważnie pytam, bo tez bym chciała mieć wiedzę ogrodniczą uporzadkowana wg świąt Łatwiej spamiętać.
Komentarz
A ja mam pytanko:chcę przesadzić swoje truskawki. Czy mogę bezpośrednio przed przesadzaniem to nowe miejsce nawieźć obornikiem granulowanym???
@JAdwiga, Ty kupowałaś gdzieś u nas ten obornik granulowany,no nie?
Jadę do sklepu po ten obornik dzisiaj.
Jadwiga,drogi był ten obornik w Mrówce?
http://pinkcake.blox.pl/2014/10/Horiatiki-z-liscmi-pomidora.html
Nawieźć je jakoś przed zimą, czy już bez sensu?
Otulać czymś za jakiś czas?
:-SS
Aaaa!!!!! KIlka dyni mi obmarzło, w sensie owoców! Nie miałam kiedy zebrać (
@balum :-*
to i się czepiłam :-*
a to wszystko przez te dynie
na kimś musiałam odreagować
:-B
Korzeniowe sieje jak tylko ziemia na to pozwala. Tak samo groch i bob.
Pomidory w domu na swJozefa, papryki i baklazany nieco wczesniej.