ja to nie tylko dynie cukinie ale wszystkie warzywa muszę szukać w miarę nie drogich i dobrych czyli smaczne które rodzą się na nie najlepszej ziemi odmiany
No to gleba powinna się robić próchniczna, bo przecież nawóz zazwyczaj ze słomą. Warto na wiosnę lekko sypnąć azofoski lub czegoś podobnego, na rozruch dla roślin.
Ola_g, tak, kilka mamy, ale to zależy, co dla Ciebie ważne. Jak po prostu cukinia, to bardzo polecam cukinię Lajkonik, w wielu ogrodniczych do nabycia. Plenna, bardzo fajna, nie drewnieje jej skórka (dla mnie to ważne, bo wolę jeść cukinie ze skórą). My mamy o jasnej skórce, ze dwie zielone, kulistą i starą odmianę Costata Romanesco. Ta ostatnia mało plenna, ma tylko jeden owoc na raz, następne pojawiają się, gdy wcześniejszy jest zerwany, ale w smaku i konsystencji jest wg mnie najlepsza.
@Bea ja dla swoich panien to na pierwszy rzut posadziłam różności co która znajoma z ogródka przy pieleniu wywalała a nie było chwastem ,nie jest to jakieś wybitne rozwiązanie ale badylsko nie rosło było tanio ,i łatwo o wymianę a jak ktoś trochę zna kwiatki to może ładny kwietnik z takiej zbieraniny zrobić ,truskawek bym wsadziła lub czegoś podobnego
Komentarz
każdą da się uprawić by mieć efekt
szczególnie przy warzywach mało wymagających
edit: koper i sałata jeszcze
wystarczy przekopywać z nawozem
systematycznie, kawałek po kawałku
Warto na wiosnę lekko sypnąć azofoski lub czegoś podobnego, na rozruch dla roślin.