To jeszcze moze ktos wie kiedy najlepsza pora na sadzenie drzewek owocowych? Teraz, czy jesienia? Bo takie ladne w ogrodniczym mini-wisnie widzialam, ale juz z pakami kwiatow, jakos dziwnie...?
A ja dzis uprzatnelam, przekopalam z kroliczym nawozem kawal warzywniaka. :-) Pomidory i papryki od tygodnia hartuje na dworze. Lada dzien posiejemy dynie - to pasja syna.
Sałata niezahartowana ( nie przyzwyczajona do warunków termicznych panujących poza pomieszczeniami) reaguje zmianą barwy liści. Przy chłodnych warunkach liście czerwienieją, przy nadmiernym nasłonecznieniu liście bieleją.
Najwyrazniej nie miałam z tym stycznosci, bo nigdy nie sieje w domu, tylko w tunelu.
@ola_g - ja wczoraj w naszym małym lokalnym ogrodniczym widziałam rabarbar w doniczkach po bodajże 6,5 za sztukę. Całkiem ładne sadzonki to były. Może popytaj w centrach ogrodniczych. Chyba, że bywacie jakoś na Starołęce to podam Ci namiar
Ja dopiero w zeszlym tygodniu wysiałam groszek, no i mąż podpatrzył, ze jakies ptaszysko wyciaga groszki z grządki i sobie zajada ... Czesc groszku byla kupiona a czesc z zeszłorocznych zbiorów, ciekawa jestem, co wyrosnie. podobnei bylo z bobem, choc tu mam wieksze wątpliowsci co do zeszłorocznych. Mialam zeszłoroczne cebulki no i okazało sie, ze niepotrzebnie je przechowywałam - wszystkie powysychały, ale z wierzchu wygladały ok - dopiero jak je zaczełam wsadzac, to okazało sie, ze sa puste łupinki. Ale za to rzadek takich, które zostały w ziemi tez zaczał odrastac i puscił dymkę
O popiele i iglach tez slyszalam, tylko, ze te slimaki wylaza mi wszedzie, nie mam takich klasycznych grzadek. Nakupowalismy dzis kwiatow, ladne drzewko ozdobne, jeszcze ziol, no i dla uciechy dzieci kilka warzyw- pomidory, mini ogorki meksykanskie, papryke, pietruszke zielona. Na koniec jeszcze wzielam cukinie, ale tak sobie mysle, ze chyba nie przezylaby na ogrodku (dzieci +slimaki) i ja chyba zasadze w wiekszej donicy na balkonie. Chyba mozna? To bardzo sloneczne miejsce, ale wiadomo, wysoko, wiec troche wieje.
Komentarz
Jak kiedys czytałam o namiotach to nie ma mocniejszych od namiotów wojskowych.
Ola rabarbar sieje sie lub odcins kawałek karpy od starego.
Sałata niezahartowana ( nie przyzwyczajona do warunków termicznych panujących poza pomieszczeniami) reaguje zmianą barwy liści. Przy chłodnych warunkach liście czerwienieją, przy nadmiernym nasłonecznieniu liście bieleją.
Najwyrazniej nie miałam z tym stycznosci, bo nigdy nie sieje w domu, tylko w tunelu.
\:D/
Nakupowalismy dzis kwiatow, ladne drzewko ozdobne, jeszcze ziol, no i dla uciechy dzieci kilka warzyw- pomidory, mini ogorki meksykanskie, papryke, pietruszke zielona. Na koniec jeszcze wzielam cukinie, ale tak sobie mysle, ze chyba nie przezylaby na ogrodku (dzieci +slimaki) i ja chyba zasadze w wiekszej donicy na balkonie. Chyba mozna? To bardzo sloneczne miejsce, ale wiadomo, wysoko, wiec troche wieje.