A u mnie śnieg i zaspy,posiałam pod folią z 1,5 tygodnia temu trochę ziół,sałatę i rzodkiewki,pewnie wszystko wymarzło,nawet nie mam ochoty tam zajrzeć Tęsknię do wiosny,słońca i ciepłego deszczu,do zapachu ziemi po burzy... Nawet tulipanów się jeszcze nie doczekałam. A tak uwielbiam pracę w ogrodzie :-( Namawiam męża ba szklarnię,ale musiałaby być z ogrzewaniem pewnie.
Pochwalę się: rzodkiewka wysiana do gruntu poczatkiem marca już jest piękna i zjadamy. Wystarczyło przykrycie folią na jakieś 2 tyg aby przyspieszyć wzrost. A ile radości.
No a mi teść wczoraj zrobił niespodziankę i przyniósł trochę sadzonek pomidorów i ogórka, więc nie mam wyboru,muszę wsadzić do szklarni,bo one duże są. Swoje malutkie jeszcze potrzymam na parapecie.
Zależy gdzie mieszkasz Ja zaryzyowałam i posiałam pod domem nasturcję pnącą, ale liczę się z tym,że może wyjść za szybko i podmarznąć, ewentualnie przykryję na zimnych ogrodników. Z całą resztą, aksamitkami na przykład, jeszcze czekam. No i słonecznik jeszcze czeka,bo szkoda by mi było,gdyby zmarzł.
No to mnie uspokoiłaś Savia, w takim razie posieję jeszcze w inne miejsca,bo mam jeszcze nasionka. Słuchajcie, czy poziomki mogą rosnąć razem z truskawkami,na wspólnej grządce?
Z kwiatów co się same wysiewają najłatwiejsze w uprawie są: jednoroczne nagietki, maki pojedyncze różne kolory i pełne, kosmosy ( u nas mówiło się na nie warszawianki) dwuetnie: niezapominajki, naparstnice. Lubię jak wędrują po ogrodzie tam gdzie chcą.
A sloneczniki ozdobne w zeszłym roku się same wysialy, nie znarzly, wiedziały kiedy wyjść. Myślę ze już można je siać. Ja zasialam w kwietniu, już wyszły z ziemi.
@agnieszkamama nasturcje i wiele innych mam w gratisie co roku ;-) Zbieram nasiona, wiec kosztów nie liczę. Poza tym przemrozenie zdarza mi sie raz na kilka lat, wiec bilans jest in plus.
@$%^))* ten cały warzywnik! Obtrąbione fanfarami rzodkiewki cos zezarło. Część pierwszych listków ma wyjedzone dziurki, a reszta wcale juz nie ma liścieni! Miałam dzis poprzerywać, a tu same kikutki sterczą.... Ze szczypiorkiem podobnie.... Najlepiej rośnie trawa i pokrzywy.
Na pociechę: kwitnie świdosliwa (pierwszy raz) i borówki ameryk. Mam nadzieję, że jakieś pszczoły wylezą pomimo chłodu... I rabarbar odbił w tym roku, a ja go juz na straty spisałam
Bea ja tez z niczym się nie wyrabiam. Nie wiem czy siać, czy sprzatac, czy remontować, czy poprawić klatki królików itp. Wszystko potrzebne na cito. :-(
Po zimie Nie wiem czemu, bo jak była mniejsza tez zimy były przecież ostrzejsze i nic jej nie było W tym samym czasie znajomemu padło tez kilka magnolii, rododendronów Jako ze jego "ogródek" przydomowy to park 4h nad ktorym łapę trzyma konserwator to wziął jakiegoś speca, o ten ów spec powiedział, zeby zostawić, nie wykopywać, moze sie otrząśnie Tośmy sie z nasza zastosowali do tej rady Nasza sie nie otrząsnęła, u znajomego tylko dwie ruszyły Szkoda bo to było już spore drzewko
Pod starym szpitalem (budynek na sprzedaż) rosły piękne, ogromne, ponad stuletnie magnolie No cud! Nigdy większych nie widziałam I baran który kupił to, wziął i jedna wyciął Ubić takiego to mało Zwłaszcza, ze tulko odremontował cześć (i to z drugiej strony) Tam gdzie magnolie nadal nic nie robione Nie wiem co mu one przeszkadzały
Komentarz
Nawet tulipanów się jeszcze nie doczekałam.
A tak uwielbiam pracę w ogrodzie :-(
Namawiam męża ba szklarnię,ale musiałaby być z ogrzewaniem pewnie.
Ja zaryzyowałam i posiałam pod domem nasturcję pnącą, ale liczę się z tym,że może wyjść za szybko i podmarznąć, ewentualnie przykryję na zimnych ogrodników.
Z całą resztą, aksamitkami na przykład, jeszcze czekam. No i słonecznik jeszcze czeka,bo szkoda by mi było,gdyby zmarzł.
Moja nasturcja ma juz po 4-5 liści i żadne przymrozki jej nie straszne. :-) Nie okrywam, pięknie rośnie.
Słuchajcie, czy poziomki mogą rosnąć razem z truskawkami,na wspólnej grządce?
Tylko wiesz @agnieszkamama ja mam dystans do roślin i jakby cos się stało to nie placze ;-)
A zysk zazwyczaj olbrzymi. :-)
Ja lubię hazard
A jeśli chodzi o nasionka, to czas to jedno, a one też kosztują,mi kasa z nieba nie spada....
No, ale każdy robi co mu się podoba. :-)
i nie ma, a taka już wielka była
Obtrąbione fanfarami rzodkiewki cos zezarło. Część pierwszych listków ma wyjedzone dziurki, a reszta wcale juz nie ma liścieni! Miałam dzis poprzerywać, a tu same kikutki sterczą....
Ze szczypiorkiem podobnie....
Najlepiej rośnie trawa i pokrzywy.
Na pociechę: kwitnie świdosliwa (pierwszy raz) i borówki ameryk. Mam nadzieję, że jakieś pszczoły wylezą pomimo chłodu...
I rabarbar odbił w tym roku, a ja go juz na straty spisałam
One są na jakieś choroby podatne, czy jak?Widać było,że coś się dzieje, czy po prostu po zimie nie odbiła?
Po zimie
Nie wiem czemu, bo jak była mniejsza tez zimy były przecież ostrzejsze i nic jej nie było
W tym samym czasie znajomemu padło tez kilka magnolii, rododendronów
Jako ze jego "ogródek" przydomowy to park 4h nad ktorym łapę trzyma konserwator to wziął jakiegoś speca, o ten ów spec powiedział, zeby zostawić, nie wykopywać, moze sie otrząśnie
Tośmy sie z nasza zastosowali do tej rady
Nasza sie nie otrząsnęła, u znajomego tylko dwie ruszyły
Szkoda bo to było już spore drzewko
Pod starym szpitalem (budynek na sprzedaż) rosły piękne, ogromne, ponad stuletnie magnolie
No cud! Nigdy większych nie widziałam
I baran który kupił to, wziął i jedna wyciął
Ubić takiego to mało
Zwłaszcza, ze tulko odremontował cześć (i to z drugiej strony)
Tam gdzie magnolie nadal nic nie robione
Nie wiem co mu one przeszkadzały