Ale przypomniał mi się świetny film, mam na płycie, "Pogorzelisko" chyba. Akcja dzieje się w Kanadzie i chyba w Syrii, gdzie główna bohaterka wraca w poszukiwaniu wspomnień matki (wojna, więzienia, Chrześcijanie/Muzułmanie etc.) - tragiczny, bardzo głęboki, pięknie opowiedziany, zaskakujący.
Nabyłam go w jakiejś serii w Leclercu - wydali książeczki z różnymi filmami (klasyczne zazwyczaj), tanie to było - a mnie się okładka bardzo spodobała. A wiesz @Elunia, ja za drugim razem dopiero tak lepiej załapałam i w sumie głębiej zrozumiałam. On ma piękne niedopowiedzenia.
Chciwość z Kevinem Spacey, Geremy Iroms, Demi Moor. Mocny film. Zwłaszcza jak przez ich protoplastów straciło sie firmę, kasę i trzeba było zwolnić troche ludzi.
Paddington ma jedną, jedyną wadę: ojciec rodziny to taka ofiara straszna i upierdliwy na wskroś przez co dzieci i żona robią go nieco w balona. Na koniec odzywa się w nim macho.
Oglądałam Troyę. Dla dzieci na pewno nie...dla młodzieży starszej ewentualnie, by skonfrontować dane z historii i mitologii. Film chyba po to, by Brad Pitt mógł muskuły prężyć. Choć chyba komputerowo podrasowany. Ale podobały mi się szczegóły. Walka jak na jakiś wazach greckich. I Orlando Bloom jako Parys. Koń trojański wyglądał jak z wikliny. Ale pod koniec jak palili tę Troję, to już przysnęłam.
Oglądałam "Nietykalni" i dość w porządku. A i kawałki MagdyM Te z Zakopanem. Czyli czwarta seria.
Źródło nadziei. filmweb.pl/film/%C5%B9r%C3%B3d%C5%82o+nadziei-2014-692469 Dobry. Bardzo w sumie powolny, trochę klimatem przypomina "Malowany welon". Rzecz dzieje się po I wojnie światowej. Film o prawdziwej miłości rodzicielskiej, odwadze i przyjaźni. Russel Crowe bardzo przekonujący. Ujął mnie tą rolą.
Dla dzieci też polecam najnowszego "Kopciuszka" - tzn. jeszcze moje dzieci nie oglądały, ale ja już tak spokojna bajkowa bajka, tylko początki trochę smutne jak mama i tata umierają...
Familijny lub tylko dla dzieci "Robaczki z zaginionej doliny" - miodzio bez głupich dialogów i bez zbytniej złośliwości
@Joanna w oryginale w "robaczki z zaginionej doliny" nie ma żadnych dialogów. Tu polski dystrybutor okazał być się "mądrzejszy" od reżyserów i podłożył głos, tam gdzie go nie ma.
@Gregorius, to ja chyba oryginał oglądałam, bo też dialogów nie było Podkreśliłam że nie było głupich, bo jakoś tak mi ostatnio leży na sercu warstwa językowa w filmach dla dzieci.
@Joanna, a gdzie mozna obejrzec te Robaczki? Szukalam na YT, ale nie ma calego filmu, tylko w opisie podano link,ktory z kolei wymaga podania nr telefonu, a ja raczej jestem niechetna. Czy na FilmWeb konieczne jest zalozenie konta? Tam niestety tez wymagaja mase danych osobistych.
Pamiętam z dzieciństwa, w tv leciały w niedzielne popoludnie piękne filmy przyrodniczo fabularne, gdzie pod postacie zwierząt byly podlozone glosy. O człowieku co przygarnal male niedzwiadki taki byl, do dzis pamiętam obrazy. :-) Niestety, nijak nie potrafię namierzyć tego rodzaju kina. Ktos pomoże?
Komentarz
A wiesz @Elunia, ja za drugim razem dopiero tak lepiej załapałam i w sumie głębiej zrozumiałam. On ma piękne niedopowiedzenia.
tyttułu też oczywiście nie pamiętałam, a pisząc pierwszy post zawołałam córkę - dzieci to jednak mają pamięć.
a my dopiero wczoraj ,, Niebo istnieje na prawdę"
na you tube Mój przyjaciel Hachiko
Dla dorosłych - Podróż na sto stóp
Mocny film. Zwłaszcza jak przez ich protoplastów straciło sie firmę, kasę i trzeba było zwolnić troche ludzi.
Film chyba po to, by Brad Pitt mógł muskuły prężyć. Choć chyba komputerowo podrasowany. Ale podobały mi się szczegóły. Walka jak na jakiś wazach greckich. I Orlando Bloom jako Parys. Koń trojański wyglądał jak z wikliny. Ale pod koniec jak palili tę Troję, to już przysnęłam.
Oglądałam "Nietykalni" i dość w porządku.
A i kawałki MagdyM
Te z Zakopanem. Czyli czwarta seria.
filmweb.pl/film/%C5%B9r%C3%B3d%C5%82o+nadziei-2014-692469
Dobry. Bardzo w sumie powolny, trochę klimatem przypomina "Malowany welon". Rzecz dzieje się po I wojnie światowej. Film o prawdziwej miłości rodzicielskiej, odwadze i przyjaźni. Russel Crowe bardzo przekonujący. Ujął mnie tą rolą.
Familijny lub tylko dla dzieci "Robaczki z zaginionej doliny" - miodzio bez głupich dialogów i bez zbytniej złośliwości
oba dostępne na cda
to ja chyba oryginał oglądałam, bo też dialogów nie było
Podkreśliłam że nie było głupich, bo jakoś tak mi ostatnio leży na sercu warstwa językowa w filmach dla dzieci.
ja w sumie lubię oglądać filmy dla dzieci
ale też czuję się w obowiązku obejrzeć zanim pokażę dzieciom
Szukalam na YT, ale nie ma calego filmu, tylko w opisie podano link,ktory z kolei wymaga podania nr telefonu, a ja raczej jestem niechetna.
Czy na FilmWeb konieczne jest zalozenie konta? Tam niestety tez wymagaja mase danych osobistych.
Dzieciaki konczyly ogladac z purpura na policzkach!