Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Homeschoolersi są the best! (2)

1383941434492

Komentarz

• My prace wysyłamy zeskanowane mejlem.
    @AnkaAso polecam bardzo katechezy z linka Anieli!
  • Ani chybi, to ta sama!
    Ale Pani jest jak najbardziej za.... tylko nie chciała być stronnicza, w pracy jest ;)
  • A mi nie kazali odsyłać katechez...
    Ale Brat, który mi je przysyłał, jest bardziej zakręcony ode mnie - bardzo sympatyczny :)
  • Mi tez nie kazali odsylac.
  • edytowano września 2013
    A, to mnie zastanowiłyście...
    Ja przeczytałam uważnie list załączony do katechez przygotowujących do I Komunii i tam stało, żeby odsyłać ale nie po jednym, tylko zebrać więcej, np. z całego miesiąca.
    EDIT: Nawet stosowny fragment wyszukałam, to Wam wkleję:

Utrzymujemy korespondencję z każdym dzieckiem, by zachęcać je i pomagać mu w nauce katechizmu. Czynimy to poprzez poprawianie zadań, które powinno się nam odsyłać. By uniknąć niepotrzebnych kosztów wysyłki, można nam odsyłać po 4 lub 5 zadań (np. raz w miesiącu) co odpowiada pracy na czas około jednego miesiąca. Polecamy nie przekraczać tego terminu, by dziecko pamiętało o swoich obowiązkach, póki nie otrzyma sprawdzonej pracy.
  • Mają wyczucie ;)
    Moja systematyczność jest ... na szczęście M jest tu odpowiedzialny.
    Klara Pani z radia powiedziła tak - Nigdy nie wiadomo co będzie... =))
  • @Katarzyna - rzeczywiście - chyba kazali przesłać, a może nie właśnie ;)
  • @AB - już wycięłam śmieci.
  • To się musimy przypomnieć. My nie odsyłamy prac domowych, bo i tak mamy z tego egzamin. Brat Maksymilian przeniósł się do Gdańska, to może zapomniał o nas.
  • Ja to mam problem nie z przerobieniem materiału - ale z pozbieraniem i odesłaniem - i w ogóle nie czuje potrzeby wysyłać, jak nie trzeba.
    A katechezy są świetne!
  • Jak to moj J powiedzial "zupelnie inaczej niz w szkole, tam to tylko kolorowaliśmy".
  • my mamy odsylac co mc.
    a czy ktos w bractwie przygotowuje w tym rioku dzieci do wczesnej Komunii Świetej? niewiem kto teraz prowadzi tam przygotowania, b.Maksymilian juz nie ale niewiem czy ktos nowy prowadzi przygotowania?
  • Słyszałam, że br. Maksymilian będzie przyjeżdżał 1x w miesiącu na Rycerstwo, w tamtym roku były też niedzielne katechezy. My w sumie korzystaliśmy tylko z katechezy koresp. oraz rekolekcji adwentowych i wielkopostnych szkolnych i wystarczyło. Tylko jeszcze mały zaliczył szkolenie techniczne, jak podchodzić, jak klękać, jak wysuwać język, żeby nie gryźć Hostii - raz od brata, drugi raz w parafii, gdzie był u I Komunii. 

Moi są teraz w sanatorium, i tam wielkie oczy panie zrobiły, że można być zwolnionym z lekcji. Prosiły, żeby się choć trochę dzieci socjalizowały. A lekcje są tam od godz.14 do 18 - "wymarzona" pora na naukę.

• żeby nie gryźć Hostii

O. Zawsze mi się tak właśnie wydawało i zdziwiłam się, kiedy (u xTrese) dowiedziałam się, że jak najbardziej można. A "The Faith Explained" pisana przed Soborem ;)
  • Ja mam teraz problem, co z I Komunią dla celiaczki, muszę się wywiedzieć, co sądzi Bractwo w tej kwestii. 
  • Matko właśnie doszłam do tego, że kobieta, która prowadziła audycję jest jedną z autorek Żołnierzy Lasu...

złoty medal mam w orientacji medialnej...
  • Posłuchałam:) To Wy konie macie?!:)
  • I nawet ciężkie życie z nami mają ;)
  • Kurczę, to jak dojdzie do odwiedzin to nasza Łucja zostanie u Was na zawsze:)
  • Tak sobie dziś wymyśliłam, że jak im się spodoba, to nawet autobusem do nas prosta droga od Was - jak ich będziesz chciala samodzielności uczyć ;)
  • edytowano października 2013

W starej szkole mieliśmy egzaminy 4 razy w roku

teraz.....

co miesiąc 

:D
  • A my co dwa lata :)
  • Słucham właśnie wykładów p. Zalewskiego "5 sposobów na młodzieńczy bunt" - o pilności, o posłuszeństwie, o panowaniu nad gniewem. Naprawdę przede wszystkim wymaga on od rodzica, by był przykładem i autorytetem.
  • Czyli oprócz przykładu ma być autorytetem, czyli to rodzic ma rządzić, a nie dzieciątko :)
  • My mamy egzaminy raz w roku, dyrekcja widocznie miała już dość tych semestralnych. W sumie to i dobrze!
  • W starej szkole mieliśmy egzaminy 4 razy w roku

teraz.....

co miesiąc  :D
    My z czwartoklasistą również. Głównie język polski i matematyka.
    Nasza ED w Jego przypadku to szkoła w domu.
     Niby to ma być dla nas lepsze.
    A już widzimy, ze nasze dziecko z problemami potrzebuje wprowadzenia nowości a potem ćwiczenia bez końca. A tu matematyka same nowości i sprawdzenie wiedzy, dlatego On nie ogarnia tego wszystkiego.Potrzebuje wiecznego czasu.

• U nas jest na przełomie listopada i grudnia historia i informatyka (całoroczny), w marcu matma i przyroda (całoroczny) i na koniec polski i angielski. Taki blokowy układ mi odpowiada. 
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.