Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Homeschoolersi są the best! (2)

1454648505192

Komentarz

• @AB ;
    zawsze z podstawy, ale egzamin dostosowany,
    mowa o egzaminie gimnazjalnym i spr klas szóstych
    to przy lekkiej niepełnosprawności,

przecież w nauczaniu podstawa ta sama, program generalnie też, tylko dostosowany

Jednak nie wiem czy mówicie o egzaminie semestralnym i końcoworocznym przy ED czy o spr i egzaminie w ramach OKE, uprzedzam cały czas mówię o lekkiej niepełnosprawności
    :)
  • @Karolinka - dzieci z ED nie obowiązuje egzamin semestralny.
  • edytowano stycznia 2014
    @AB
     ale, że jak nie ma?
    :-?
    lekki
    umiarkowany
    znaczny
    głeboki

:-?

• edytowano lutego 2016
    .
  • edytowano lutego 2016
    .
  • Dzieci z UU w st, lekkim obowiązuje taka sama podstawa jak dzieci zdrowe. Chyba, że coś się zmieniło w ciągu ostatnich 2 lat...
  • edytowano lutego 2016
    .
  • @Annana
    Nic się nie zmieniło
  • Myślę, że jednak takie dziecko łatwiej jest ocenić nauczycielowi, który dziecko zna. On ma dostosować metody i formy pracy z dzieckiem, ale również - moim zdaniem - sposoby sprawdzania wiedzy.
    Taki n-l co to dziecka nie zna... miałby chyba spory problem z dostosowaniem się do Niego.
    A i dziecko mogłoby mieć problem  z otwarciem się przed takim obcym.
  • edytowano lutego 2016
    .
    Brzmi znajomo :)
    Nie zrozumiałam tylko - Wstajemy kiedy chcemy, zaczynamy się uczyć o 9 ;)
  • Nic nie robią, a dzieci znają biegle parę języków...jakoś trudno uwierzyć, choć rodzina robi fajne wrażenie
  • Dzieci znają biegle kilka języków, bo są bardzo zdolne i rodzice muszą z nimi w tych językach rozmawiać bardzo często - no chyba nie w ramach tych 1,5- 2 godzin dziennie?

Tamta Mama powiedziała, że jak dzieci będą chciały wrócić do szkoły to wrócą. Nie rozumiem tego. Tu wychwalają ED, że to najlepsze dla ich dzieci, a tam posłaliby te dzieci do szkoły, jeśli dzieci by tylko tego chciały.

Rodzina sympatyczna, ale jednocześnie ich przykład nie dla mnie.
  • Czytałam w innej części tego materiału, że dzieciaki mogą rozmawiać z mamą po polsku tylko w weekendy.
  • No to mają "efekty", he, he.
  • a tu niby taki luzik...
  • obejrzałam, lekko się załamałam...

• Ale fajni!!! Bardzo mi sie spodobali, prawdziwa reklama ED. Brawo!
  • ATSD uwazam, ze nauka jezykow obcych jest bardzo rozwijajaca, kazdy nowy jezyk, to "nowe zycie". Czlowiek wchodzi w kulture, sposob myslenia, postrzegania swiata. Moze pisze zawilo, ale moze ktos zrozumie ;) No i nie ma chyba lepszego sposobu (sama praktykuje) jak codzienne, zwykle rozmowy, czytanie ksiazek itp w danym jezyku. Dlatego jakos metoda mnie nie szokuje, raczej podziwiam rodziciow, ze im sie chce, bo nawet perfekcyjnie poznany jezyk obcy zawsze jest obcy, szybciej wyraza sie mysli w jezyku ojczystym.
  • nie to , że nie podoba, po prostu jak czytam że trzylatka czyta i pisze, albo, że super mówią w tylu językach, to myślę sobie, że to nie jest dla mnie do osiągnięcia.
  • @Aneczka08 się pewnie załamała, że jej dzieci nie grają na garach i nie znają 3 języków ;)

• O za długo mi się zamieszczało - ale prawie zgadłam:)
  • Aneczka, no pewnie zdolne dzieci maja, a moze zdolne tylko w jezykach i pisaniu, a slabe z biologii ;) , a ED fajnie to z nich "wyciagnela".
    Co tam języki - u mnie zawsze są poszukiania długopisów - to już gorzej niż ze skarpetkami.
  • Jeden mówi biegle w językach, drugi jest artystą, trzeci ma rozwinięte myślenie techniczne- nie wszyscy są równi. Ja już naszym języki odpuściłam, koncentruje się na tym do czego mamy zdolności. Języki tyle, żeby zdali. Chociaż nasz ksiądz na kolędzie namawiał nas na Salomona, a oni tam mają ciekawe warsztaty językowe, a ode mnie to rzut beretem - i zagwozdkę mam. A do PPP zapisaliśmy się .....termin na marzec.

@Eleonora taki termin to w rejonowej poradni? czy w poradnii w Salomonie?
  • @Aneczka08 się pewnie załamała, że jej dzieci nie grają na garach i nie znają 3 języków

@agga na garach to moi świetnie grają, i nie tylko na garach ale na czym popadnie

• Termin w PPP mojej szkoły u piusowców, mamy tam darmową poradnię prywatną.

• A tak przy okazji zapytam: czy przy nauce pisania przechodziliscie etap szlaczkow, czy mozna sobie odpuscic?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.