Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Homeschoolersi są the best! (2)

1515254565792

Komentarz

• @Aneczka08, jak się Wam podobała makieta kolejowa? Tak żałuję, drugi termin nam nie pasuje, chyba sami pójdziemy, tylko nie wiem, czy się załapiemy na pokaz makiety. Co do fb, to się zalogowałam tylko dla lekcji muzealnych. Niektórzy korzystają z pseudonimów.
  • makieta super, człowiek, który ja zbudował opowiadał, że 30 lat !!! zbierał materiały i 8 lat to budował
  • @Aneczka08
    Tak, ma młodsze. I tak, jak córka Eleonory, ciągle tęskni do przedszkola. Nie potrafię tego pragnienia uznać za nieistotne. Żeby było jasne: chęć kontaktu z dziećmi jest JEDYNYM argumentem za szkołą. Gorzej, że jest przeważającym.
  • @Agnieszka82 mi sie udało CUDEM dodzwonić do PPP w zielonce. Jak dzwoniłam w lutym to mówili ze zapisy na kwiecień od 3 marca. Zadzwoniłam 3 marca o 11 i jedyny wolny termin został na 29kwietnia. Zapisałam.

Ale sie okazało ze nas nie bedzie :(
    Mogłabym Ci odstąpić termin, ale kurcze nie wiem czy Cię przyjmą z Wołomina...
  • @annabe - niestety nie przyjmą nas w zielonce :-(
    a wołominie pierwsze wolne terminy są w czerwcu przy czym kobita i tak nie ma pojęcia co to ED, więc musiałaby się dowiedzieć i w ogóle....to ja wolę iść do prywatnej ;-)
  • @Dawid
    Spokojnie. My najpierw uczyliśmy dzieci w domu- od tego roku wróciliśmy do szkoły, właśnie z powodów o których piszesz. Naszym synom też nie wystarczyły kontakty z grupą ministrantów, skautów i drużyną piłkarską. Spotykaliśmy się oprócz tego  ze świetnymi  rodzinami uczącymi dzieci w domu. Były to spotkania częste i regularne. Dodatkowo wymienialiśmy się dziećmi na kilka dni. 
    Od tego roku  chłopcy wrócili do szkoły,. Nie żałujemy decyzji.  Doszła im jeszcze szkoła muzyczna. Ogromne wsparcie maja nadal w starych grupach przyjacielskich (ministranci, skauci, treningi) Szkoła to tylko kilka godzin - zawsze kończą przed 13.  Moim chłopcom dobrze robi taka regularność.  Też zastanawialiśmy  się, co zrobić z tą ich tęsknotą za dziećmi. Na razie jesteśmy bardzo zadowoleni z decyzji - choć do końca nie wiedzieliśmy, co zrobić. 
  • Właśnie regularność - nasza lokalna podstawówka nie zapewnia jej zupełnie, bo dzieci uczą się od 7-13 i od 13-18 (2/3 dni w tyg.), może dlatego są takie zmęczone. Jakby była sensowna szkoła w okolicy, to może byśmy nasze dzieci posłali do niej. I moja G. ma jeszcze starszego brata, który jej zapewnia mnóstwo towarzystwa. I dwoje młodszych.  Bardziej bym już posłała 9-latka, żeby się dyscypliny pouczył.

• Żeby nie było - ED nam się bardzo podobało i nie żałujemy tego czasu spędzonego z dziećmi.
  • U nas częściowo szkoła - ale tylko ze względu na angielski. Młodszy 3 razy o 2.5 godziny, starszy 3 razy po rawie 4h. Mało, żeby angielski przyswoić na poziomie na jakim chcemy. Do tego klub pływacki, skauci. Chcą do dzieci, ale niestety widzę, jakie to są dzieci i nie żałuję, że nie mają z nimi więcej kontaktu. 

• U nas częściowo szkoła - ale tylko ze względu na angielski. Młodszy 3 razy o 2.5 godziny, starszy 3 razy po rawie 4h. Mało, żeby angielski przyswoić na poziomie na jakim chcemy. Do tego klub pływacki, skauci. Chcą do dzieci, ale niestety widz
  • Czy może ktoś z Was jest w stanie polecić jakieś ciekawe materiały do słuchania z zakresu historii dla szkoły podstawowej? Mój czwartoklasista przeżywa fascynację historią obecnie i coś bym mu podrzuciła. Czyta i tak dużo, więc wolałabym coś audio dla odmiany.
  • Czasami korzystaliśmy z tego:

jest mnóstwo świetnych filmów historycznych na youtubie 
    Moi przez dwa lata studiowali starożytność 
  • May za sobą 4 egzaminy w 5 klasie. Przyzna, że bardzo bałam się naszego debiutu w ED, ale dajemy rade i jest co raz lepiej. Przed nami jeszcze 2 egzaminy w klasie 5 i egzamin w 2 klasie podstawówki. Uff. 
  • Rozmawiałam dziś z prywatna poradnia w Wołominie... Krzyknęli sobie 280zl za opinie!!

Takie ceny sa??
  • Takie są.
  • w Wwie w jednej poradni mi 400 powiedzieli
  • O kurcze to ja spodziewałam sie ceny jak za wizytę prywatna u lekarza..

To będę uderzać osobiście do państwowej zeby na pocz.maja sie dostać..
  • @annabe - my zapisaliśmy się tam gdzie @tebacha nam polecała, w wawie na strumykową - 200 zł krzykli tylko.
  • Uderze tam jak mi sie nie uda tu umówić w Zielonce. Juz wiem czemu 2 h po otwarciu w dniu zapisów rano został ostatni tydzien kwietnia.. Bo wszyscy przyjeżdżają osobiście zeby sie zapisać.. :(
    I ja spróbuje 1 kwietnia..
  • Ja w Łodzi rok temu płaciłam za dwoje 400 zł w prywatnej poradni. 
  • Dziś analiza postaci z Czasu honoru.

Jesteśmy w trakcie II sezonu.

• edytowano kwietnia 2014

CHciałam się pochwalić że udało nam się zdobyć termin na początek maja w państwowej poradni :)

Ale chciałam zapytać Warszawianki o szkołę Zakrzewskich. Co prawda byłam już zdecydowana żeby zapisać W do szkoły Montessori którą prowadzą Ci sami od przedszkola W, ale jak się ostatnio dowiedziałam od Predi że są szkoły które zwracają subwencję...

No i dziś rozmawiałam ze znajomą o Zakrzewskich. Nie wiedziałam, że to ten sam Salomon o który @Mańka gdzieś pytała. Możecie powiedzieć w skrócie czy polecacie tą szkołę, plusy minusy największe?

edit: albo może pamiętacie w którym wątku o ED Mańka o to pytała?

• @LacertaViridis - jet projekt, ale w tym roku jeszcze obowiązują stare przepisy - do 31 maja trzeba kwity złożyć. Też miałam nadzieję, że przegłosują tę zmianę, bo słychać było o tym już na jesieni, ale na razie nic z tego :-(
  • MleMle
    edytowano kwietnia 2014
    @annabe ;
    Naszych w piątek zapisaliśmy do Salomona, ale nie pytaliśmy o subwencję i na razie zbyt małe mamy doświadczenie, żeby coś oceniać. Ogólnie ludzie są mili i wszystko odbywa się na dużym luzie (co może komuś odpowiadać lub nie). Jeśli byś się zdecydowała tam zapisać dzieci to odpuść państwową poradnię - oni załatwiają tę kwestię - trzeba powiedzieć, że potrzebujecie opinii.

Jeśli będziesz tam dzwoniła, to może zapytaj przy okazji o tę subwencję i podziel się info na forum :)
  • Jest statut S. dostępny na stronie szkoły i jest tam zapis o stypendiach, bo to nie jest zwrot sub. raczej. Na lekcje muzealne przychodzą ludzie tam zapisani i można z nimi pogadać, bo z forum to nikt chyba jeszcze tam nie jest.

;)
    Są jeszcze inne możliwości,szukaj dalej.
    Tak, potwierdzam,polecam p.Budajczakow :-)  my juz po badaniu u nich, bylismy puerwotnie na strumykowej zapisani ale udalo sie u p.Budajczaka zalatwic opinie.
    edit:kontekst i lit

.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.