Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Homeschoolersi są the best! (2)

1535456585992

Komentarz

• dla piątej kupiłam jakąś książkę z testami typu szóstoklasisty, ale z materiałem dla do piątej, w necie nic sensownego nie znalazłam
  • edytowano maja 2014
    Też kupiłam - ale chyba też malo sensowne.
    Albo taka ich specyfika 
  • specyfika, muszą trzaskać :(|)
  • Po co Wam te durne testy, czyżbym coś przeoczyła?
  • Tydzień przed egzaminami - pokazuję moim dzieciom w jaki sposób zweryfikują ich wiedzę.
  • no tak
  • Uwaga warszawiacy!!!
    Można się jeszcze zapisać na warsztaty w centrum Warszawy!

http://www.naszdziennik.pl/polska-kraj/76390.html
  • Powiem tylko, ze inteligentnego człowieka te testy mogą wprawić w zakłopotanie. pytania do tekstu.
    Ala ma kota. Co ma ala? Psa? Rybki? Kota?
    Uproscilam,, ale niewiele.
  • @agga - pytania do tzw. czytania ze zrozumieniem, rzeczywiście bywają mało wyrafinowane ;-) ale nimi się nie przejmuję, bo jakoś moje dzieci nie mają z tym trudności. Mnie bardziej martwią pytania, co to są zaczepione ściśle w materiale przewidzianym na dany etap edukacyjny (tudzież, w szkole na daną klasę). Np. na egzaminie z j. polskiego po IV klasie mój syn dostał za zadanie wskazać środki artystycznego wyrazu w wierszu. Nadął się szukać różnych anafor, metafor, onomatopei czy innych elips, a okazało się, że po czwartej klasie obowiązują go tylko epitety i porównania i tylko to miał wskazać...
  • Znalezione na FB. Niedawno jakieś dzieci pisały próbny test z Operona, w którym trzeba było odpowiedzieć na pytanie o obwód. Zobaczcie, jak działa sprawdzanie z klucza.
  • @WdRW - tak... Znam problem. Moim do głów już wbijam, że muszą uważnie czytać polecenia i stosować się do nich z upierdliwą restrykcyjnością :-(  Smutne, ale taka jest rzeczywistość polskiej edukacji, więc musimy się do niej trochę dostosować skoro nasze dzieci mają obowiązek zdawać egzaminy.
  • Że czytać, to jedno, ale za taki błąd można tylko pochwalić.
  • @WdRW - w pełni się zgadzam. Ale odczuwam bezsilność wobec tego systemu. Co gorsza, moje doświadczenie jest takie, że jak się dziecko w takim przypadku zapyta, co wpisać, to nie uzyska konstruktywnej odpowiedzi, bo wyszłoby na to, że nauczyciel podpowiada :-(
  • No to 31 maja przestał obowiązywać - dziś prezydą podpisał.
    Dwa tygodnie się uleży i już.
  • Dziewczyny, zgłaszałyście się na Seminarium dla edukatorów domowych w CN Kopernik (ogłaszane kilkanaście dni temu na fb)? Dostałam dziś e-maila zwrotnego, dwie grupy są: 28 maja i chyba 4 czerwca o godz. 15, pan Łukasz przyjmuje zgłoszenia e-mailowo. Poczta mi się zawiesiła i nie pamiętam adresu, decyduje kolejność zgłoszeń  (2x40 miejsc).
  • Jakby mnie ktoś na 4 czerwca wpisał byłabym wdzięczna - fb mi się zaciął.
  • ja nivc nie dostałam, mimo, żze w komentarzach pisałam, że jestem zainteresowana

• może ktoś linka podrzucić, nie mogę tego znaleźć:(
  • Zapisy zbiera CN Kopernik. Ja napisałam e-maila, myślę, że ta dyskusja to nie było tworzenie listy.  lukasz.badowski@kopernik.org.pl 

Szanowni Państwo!

0. Zajęło nam to sporo czasu -- ale to wynik Państwa ogromnego
    zainteresowania. Musieliśmy jak się okazało zorganizować więcej niż jeden
    termin, a co za tym idzie, więcej niż jeden raz zarezerwować salę, etc... ;)

1. W efekcie przygotowaliśmy dla Państwa dwa spotkania:

* 28.05.2014 roku, godz 15:00
    * 04.06.2014 roku, godz 15:00

Na jednym warsztacie jest około 35-40 miejsc. Dlatego o włączeniu na listę
    uczestników zadecyduje kolejność zgłoszeń.
    2. Bardzo proszę o zgłoszenia drogą mailową. Dla ułatwienia proszę o wpisanie
    daty w temacie maila.
    3. W miarę rozwoju sytuacji -- jeśli zainteresowani wypełnią dostępne terminy
    -- będziemy uruchamiać kolejne.
    Pozdrawiam!

• Ale to sa zajęcia dla rodziców?
  • Dla rodziców. 

• Napisałam, będąc niepewną :P
    A o czym te zajęcia, bo mi net w domu śpi, a z tel kiepsko też...
  • Zadzwonię do Cię, bo mnie krew zaleje z tym netem - tylko org mi działa.
  • Czy ktoś mógłby mnie podratować linkiem do wątku o pomocach do ED?
    Była taki wątek z linkami do ciekawych stron... Nie mogę znaleźć.

Mam ostatnio ed na pełnym etacie. Dziecko w 1 klasie w szkole. Fajną ma wychowawczynię, młodą bardzo, ale z rodziny wielodzietnej, katolickiej - dobrze uformowana.
    No i w ciążę zaszła, na zwolnienie poszła.
    I zastępstwa są - na każdej godzinie inna pani. Z zeznań syna wynika, że siedzą na placu zabaw albo robią co chcą, a na ostatniej lekcji pani każe otworzyć ćwiczenia i pisze na tablicy co mają wpisywać w wolne miejsca
    8-X w matematyce też.
    Masakra jakaś.
    Czy ja w takiej sytuacji mogę nie posyłać dziecka do szkoły?
    O prawną podstawę mi chodzi...
  • @Annana
    Pewnie, że nie posyłaj, bo po co posyłac dziecko do przechowalni. Rodzice piszą usprawiedliwienie dziecku, jeżeli frekwencja nie jest niższa niż 50% to niczym sie nie przejmuj, promocje do nastepnej klasy dostanie, przeciez ostatecznie dziecko może byc niedysponowane, nikt nie powinien sie czepiac, a nawet pani nauczycielka bedzie wdzięczna,bo o jedno dziecko mniej w przechowalni. ;)
  • O właśnie o to mi chodziło - dziękuję @Aniela
  • @AB, spróbuj w jakiejs prywatnej u siebie na miejscu. My jestesmy zapisani do takiej szkoły, gdzie terminy sa elastyczne, ale w Krk.
  • Ci co zwykle, AB. Albo szkoły polecane przez Budajczaków, albo Sawiccy, albo Inspiracje (Krk).
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.