Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Homeschoolersi są the best! (2)

1565759616292

Komentarz

• Encyklopedie dla dzieci, są dobre jak jeszcze nie umieją czytać. Obrazki nie szkodzą.
    Jak już się naumieją, lepiej encyklopedie dziecięce spalić w kominku ;)

Miałam jedną tzw encyklopedię przyrody, która była ok, ale została w ogródku i się zasymilowała z tematem...
  • A to źle zrozumiałm. My mamy stare wielotomowe kupowane dawno temu i się nie orientuję.
  • To ja też mam pytanie:
    Bierzecie udział w konkursach kuratoryjnych?
  • Tak, Tosia bierze. 
  • A z czego się przygotowuje? To są narzucone materiały, czy tylko temat? Która klasa?
    A czy Mąż Cię @Skatarzyna pozdrowił ode mnie z dworca centralnego? ;)
  • Tak, pozdrowił. :)
    Tosia bierze udział w konkursach matematycznych, trzaska dużo zadań z różnych zbiorów, a też rozwiązuje z poprzednich konkursów, teraz będzie w szóstej klasie, ale materiał z szóstej klasy zrobiła już w ubiegłym roku.
  • A czy masz jakiś link do strony organizatorów tych konkursów? Czy to szkoła koordynuje?
  • A jak znalazłam jedną stronę kuratoryjną, to nie ma tam konkursu z historii :-/
  • Z czego zdaje się egzaminy w gimnazjum?? 
  • @Dorunia - z tego, co mi wiadomo:
    * język polski
    * język obcy I
    * język obcy II
    * matematyka
    * historia
    * biologia
    * geografia
    * fizyka
    * chemia
    * informatyka (chyba nie w każdej klasie - zależy od programu w danej szkole)

• Jeszcze
    * edukacja dla bezpieczeństwa (tylko raz na całe gimnazjum)
    * WOS ( dwa razy na całe gimnazjum)
  • Dzięki za odpowiedź. Syna obecnie w VI klasie i tak mnie dopytuje co będzie usiał zdawać w gimnazjum, gdzieś usłyszał, że 12 przedmiotów, dlatego pytam by mieć ścisłość.
    Z tego co wiem od następnego roku będzie można wybrać rozszerzony angielski i nie dobierać drugiego języka. Czy tak w istocie ma być??
  • Rozszerzony angielski zamiast drugiego języka to chyba mało prawdopodobne. Popytam, poczytam, dam znać.
  • Mnie dochodzą słuchy, że szykuje się kiedyś tam egzamin z drugiego języka, zatem mało prawdopodobne, aby w ogóle można było zrezygnować z drugiego języka.
  • Mnie by się widziało, pana od angielskiego mamy świetnego, a na drugiego nie bardzo nas stać. Jeden język na bardzo dobry, a drugi na dopa/dosta? A może jednak lepiej jeden na celująco? 
  • Podpowiedzcie rodzice pierwszoklasistów u Sawickich czy jakiś język obcy będzie obowiązywał?Bo nie dostaliśmy jeszcze żadnych wytycznych.
  • Angielski. Na poziomie słówek, bez gramatyki. Dostaniecie wytyczne na pewno.
  • A można sobie wybrać ten język np zamiast angielskiego - niemiecki?
  • @joanna_91 u mnie to samo... 6 lat i nic... ale jak tu się uczyć jak każde nawet najbardziej pieszczotliwe zdanie brzmi jak komenda wojskowa. brrr.... ;)
  • J. zawsze zasypia na lekcji jęz. rosyjskiego, niezależnie od pory dnia. Nie wiem czemu.
  • lubi, lubi i nawet jest przekonany do zasadności uczenia się tego właśnie języka, ale zasypia :)
  • [ja tak na marginesie marginesu-

tak przebiegłam po wątku - i chciałam powiedzieć, że znam rodzinę, która prowadziła ED w Sterniku , więc to, że placówka z danego miasta nie prowadzi, nie znaczy, że nie ma jej/ lub nie może być/ w ogóle.
    Sternik (który by nie był, bo to już nie jest macierz z odnogami) podejrzewam, że badań o ED nie prowadzi (bo 1. nie jest ośrodkiem badawczym, 2. w pierwszej kolejności inne, "własne" badania by się przydały), ale też w ogóle takich badan jest mało - w Polsce ED jest świeżynką.
    Dlatego warto i wziąć się za nie (badania) - zarówno jako badacz, jak i podmiot badań. (czyli, np., zgłosić się do studentki od @Katarzyna :) )
    Warto też, co przecież robicie, mówić o tym szerzej. Ja zawsze chętnie o znajomych "hołmskulersach" opowiadam i badam reakcje. A potem tłumaczę, dlaczego taka forma jest dobra, skuteczna i rozwijająca dla tych, co chcą.
    Pozdrawiam,
    k.
    Pozdrawiam,
  • edytowano września 2014

może nudne lekcje?
    ----------------------
    chyba tak

• musimy spróbować :D

• Aniela, info o spotkaniu na barce widzisz?
    :)
  • edytowano września 2014
    Da, da...na abied bydjet sup, kartoszka z mjasam, patom kampot, frukty, tort.... ;)

Pierworodna chce za rok zacząć. Juz się cieszę, lubiałam ruski :) 
  • Widzę info, dzięki. Ale to nie dla nas. Jesteśmy już duzi i my uczymy się bardzo nieatrakcyjnymi metodami.
  • Moje dziś wstały o 8, pościeliły łóżka, poszły trochę pobiegać - żeby się rozruszać i zaczerpnąć trochę tlenu, teraz we czworo jedzą śniadanie i rechoczą jak głupki ;-)
  • U nas w Warszawie w tym roku jest dużo nowych właśnie ze starszymi dziećmi. Wspólnie szukamy zajęć, które w domu trudno przeprowadzić, np. doświadczenia chemiczne, zajęcia z mikroskopem, też myśleliśmy o zajęciach z formowania cnót dla dzieci, a spotkania z osobami zajmującymi się zawodowo i profesjonalnie jakimś zagadnieniem są bezcenne jako motywacja i popularyzacja wiedzy. Zniżki dla grup też są duże (czasem bezpłatne) i na niektóre zajęcia nie można się zgłosić indywidualnie. 
  • Fajnie macie w ED, że dzieci mogą się wyspać, zjeść śniadanie bez pośpiechu, nie wychodzić zimą na wielki mróz z samego rana..
    ---------------
    Nie miałabym nic przeciwko temu, aby mój J. wyszedł sobie rano na wielki mróz :)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.