Encyklopedie dla dzieci, są dobre jak jeszcze nie umieją czytać. Obrazki nie szkodzą. Jak już się naumieją, lepiej encyklopedie dziecięce spalić w kominku
Miałam jedną tzw encyklopedię przyrody, która była ok, ale została w ogródku i się zasymilowała z tematem...
A z czego się przygotowuje? To są narzucone materiały, czy tylko temat? Która klasa? A czy Mąż Cię @Skatarzyna pozdrowił ode mnie z dworca centralnego?
Tosia bierze udział w konkursach matematycznych, trzaska dużo zadań z różnych zbiorów, a też rozwiązuje z poprzednich konkursów, teraz będzie w szóstej klasie, ale materiał z szóstej klasy zrobiła już w ubiegłym roku.
@Dorunia - z tego, co mi wiadomo: * język polski * język obcy I * język obcy II * matematyka * historia * biologia * geografia * fizyka * chemia * informatyka (chyba nie w każdej klasie - zależy od programu w danej szkole)
Dzięki za odpowiedź. Syna obecnie w VI klasie i tak mnie dopytuje co będzie usiał zdawać w gimnazjum, gdzieś usłyszał, że 12 przedmiotów, dlatego pytam by mieć ścisłość. Z tego co wiem od następnego roku będzie można wybrać rozszerzony angielski i nie dobierać drugiego języka. Czy tak w istocie ma być??
Mnie dochodzą słuchy, że szykuje się kiedyś tam egzamin z drugiego języka, zatem mało prawdopodobne, aby w ogóle można było zrezygnować z drugiego języka.
Mnie by się widziało, pana od angielskiego mamy świetnego, a na drugiego nie bardzo nas stać. Jeden język na bardzo dobry, a drugi na dopa/dosta? A może jednak lepiej jeden na celująco?
tak przebiegłam po wątku - i chciałam powiedzieć, że znam rodzinę, która prowadziła ED w Sterniku , więc to, że placówka z danego miasta nie prowadzi, nie znaczy, że nie ma jej/ lub nie może być/ w ogóle. Sternik (który by nie był, bo to już nie jest macierz z odnogami) podejrzewam, że badań o ED nie prowadzi (bo 1. nie jest ośrodkiem badawczym, 2. w pierwszej kolejności inne, "własne" badania by się przydały), ale też w ogóle takich badan jest mało - w Polsce ED jest świeżynką. Dlatego warto i wziąć się za nie (badania) - zarówno jako badacz, jak i podmiot badań. (czyli, np., zgłosić się do studentki od @Katarzyna ) Warto też, co przecież robicie, mówić o tym szerzej. Ja zawsze chętnie o znajomych "hołmskulersach" opowiadam i badam reakcje. A potem tłumaczę, dlaczego taka forma jest dobra, skuteczna i rozwijająca dla tych, co chcą. Pozdrawiam, k. Pozdrawiam,
Moje dziś wstały o 8, pościeliły łóżka, poszły trochę pobiegać - żeby się rozruszać i zaczerpnąć trochę tlenu, teraz we czworo jedzą śniadanie i rechoczą jak głupki ;-)
U nas w Warszawie w tym roku jest dużo nowych właśnie ze starszymi dziećmi. Wspólnie szukamy zajęć, które w domu trudno przeprowadzić, np. doświadczenia chemiczne, zajęcia z mikroskopem, też myśleliśmy o zajęciach z formowania cnót dla dzieci, a spotkania z osobami zajmującymi się zawodowo i profesjonalnie jakimś zagadnieniem są bezcenne jako motywacja i popularyzacja wiedzy. Zniżki dla grup też są duże (czasem bezpłatne) i na niektóre zajęcia nie można się zgłosić indywidualnie.
Fajnie macie w ED, że dzieci mogą się wyspać, zjeść śniadanie bez pośpiechu, nie wychodzić zimą na wielki mróz z samego rana.. --------------- Nie miałabym nic przeciwko temu, aby mój J. wyszedł sobie rano na wielki mróz
Komentarz
Jak już się naumieją, lepiej encyklopedie dziecięce spalić w kominku
Miałam jedną tzw encyklopedię przyrody, która była ok, ale została w ogródku i się zasymilowała z tematem...
Bierzecie udział w konkursach kuratoryjnych?
A czy Mąż Cię @Skatarzyna pozdrowił ode mnie z dworca centralnego?
* język polski
* język obcy I
* język obcy II
* matematyka
* historia
* biologia
* geografia
* fizyka
* chemia
* informatyka (chyba nie w każdej klasie - zależy od programu w danej szkole)
* edukacja dla bezpieczeństwa (tylko raz na całe gimnazjum)
* WOS ( dwa razy na całe gimnazjum)
Z tego co wiem od następnego roku będzie można wybrać rozszerzony angielski i nie dobierać drugiego języka. Czy tak w istocie ma być??
tak przebiegłam po wątku - i chciałam powiedzieć, że znam rodzinę, która prowadziła ED w Sterniku , więc to, że placówka z danego miasta nie prowadzi, nie znaczy, że nie ma jej/ lub nie może być/ w ogóle.
Sternik (który by nie był, bo to już nie jest macierz z odnogami) podejrzewam, że badań o ED nie prowadzi (bo 1. nie jest ośrodkiem badawczym, 2. w pierwszej kolejności inne, "własne" badania by się przydały), ale też w ogóle takich badan jest mało - w Polsce ED jest świeżynką.
Dlatego warto i wziąć się za nie (badania) - zarówno jako badacz, jak i podmiot badań. (czyli, np., zgłosić się do studentki od @Katarzyna )
Warto też, co przecież robicie, mówić o tym szerzej. Ja zawsze chętnie o znajomych "hołmskulersach" opowiadam i badam reakcje. A potem tłumaczę, dlaczego taka forma jest dobra, skuteczna i rozwijająca dla tych, co chcą.
Pozdrawiam,
k.
Pozdrawiam,
może nudne lekcje?
----------------------
---------------
Nie miałabym nic przeciwko temu, aby mój J. wyszedł sobie rano na wielki mróz