Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Homeschoolersi są the best! (2)

1585961636492

Komentarz

• edytowano października 2014
    Zaczęłam pisać pracę o ED - uff - mam już marginesy ustawione ;)

No i od rana sobie szukam podkładek - 3 strony superlatyw, naście gromów na szkolnictwo - a na końcu - i tak nie zdecydowałabym się na ed dla własnych dzieci - bo życie to nie tylko przyjemności.... aaaaa ratunku.
    Co oni wiedzą o życiu - chce się zapytać?
    Z drugiej strony to budujące - tak się wszystkim dom dobrze kojarzy :)

taa
  • @Marcelina ten Twój link nie działa, coś innego się włącza, podrzucisz prawidłowy?
  • Mój syn trenuje piłkę nożną, 3 razy w tygodniu po 1,5 godz. i tam dwóch chłopców mu dokucza, bo ośmielił się ich poprosić, żeby nie przeklinali. Czy w takim razie ma zaliczony rozwój i bogactwo wrażeń edukacji w grupie rówieśniczej? ;)
    No a z córką? Na tańcach nikt nie bluzga, pani jest miła, w skautach też dobrze... A do tego ani ja ani mąż nie jestesmy menelami :(  Nie rozwinie mi się dziecko, biedactwo... ;)
    A tak na marginesie, to mnie na baczność postawiła nie tylko nazwa stacji, ale to, że pani psycholog jest z ZNP. Uwierzcie, nikt tak nie skrytykował mojego pomysłu na ed, jak koledzy z pracy (nauczycielem jestem). Na szczęście nie wszyscy.
  • Ktoś ma doświadczenie z ED we Francji?
    Uwierzcie, nikt tak nie skrytykował mojego pomysłu na ed, jak koledzy z pracy.
    ---------------------------
    Wierzę. Kikanaście lat temu, gdy pracowałam na 1/2 etatu w szkole i ubiegałąm się o zgodę na ED dla dziecka, to w pokoju nauczycielskim zapanowało "święte" oburzenie.

E: jasne, że wtedy w rejonie zgody nie dostałam.
  • Z ciekawostek - w 2007 na Węgrzech w ED było 6800 dzieciaków w tym ok 2000 ze specjalnymi potrzebami.
  • @agga, a co chcesz wiedziec o ED we Francji?
  • @Sarcella - z moich informacji wynika, że jest tam mocny nadzór nad ED kuratoriów, organów oświaty i wladz państwowych. Zezwolenia przyznawane są rzadko, raczej w wyniku złego stanu zdrowia dziecka, migrujących rodziców, przemieszczania się za pracą i wydawane są na jeden rok. Chcialam się czegoś dowiedzieć od mieszkańców - a jeszcze lepiej praktykujących - czy mogą to potwirdzić. Spotkałaś się może z zagadnieniem?
  • @agga, wlasnie doczytalam, co oficjalnie stanowi we Francji o ED. Otoz, zawiadomic trzeba mera ze dziecko bedzie uczone w domu 8 dni przed rozpoczeciem edukacji. Nie prosi sie wiec nikogo o pozwolenie. Natomiast, moze pracownik socjalny przyjsc do domu i skontrolowac, jakie warunki ma dziecko. Kontroluje sie wiedze dziecka raz do roku. Jak to wyglada w praktyce, to nie wiem. Kolezanka uczaca swoje dzieci ani razu nie byla kontrolowana przed dwa lata. Moze brakuje urzedasow?
    Mam nadzieje, ze Troche pomoglam.
  • prozaiczne pytanie - jak odpowiadacie jak się np lekarka w przychodni pyta (z przekonaniem, że jest tak jak mówi) - Do przedszkola/szkoły chodzi?

jak powiedziałam - nie, to się spytała - aha, pójdzie za rok?
  • Nie byliśmy w przychodni od bardzo dawna.
    Obcym odpowiadam "Druga klasa i zerówka". Nie tłumacząc gdzie i jak, nie chce mi się.
    25% dzieci amerykańskich uczy się w domu [dla mnie to szok!] - powiedział ks. Śniadoch (1:09:36)

• Była przekonana, że 2,5 %, chyba przecinek się przesunął?
  • Ja byłam przekonana o 13%.
    Nie 2,5%, ale 25% - dwa razy powtarzał.
  • pierwsze słyszę i nie wierzę

• W źródłach podana jest liczna 2 milionów dzieci czyli ok 10 procent w całych Stanach więc nie wiem skad powyzsze informacje..
  • W źródłach z którego roku?
  • Approximately 1,770,000 students are homeschooled in the United States—3.4% of the school-age population.

http://nextgenhomeschool.com/2014/01/20/state-homeschooling-three-decades-later/
  • No właśnie! Skąd ks. wziął te 25%, pojęcia nie mam.
  • Zasłyszałam, że ks. Grzegorz chce organizować zloty dla rodzin ED. A w Stanach przy parafiach personalnych tradycyjnych tworzą się Kooperatywy rodzin ED (np. tych pod opieką Bractwa św. Piotra). Link do biuletynu parafii personalnej https://drive.google.com/file/d/0B4_xHxezC4PzTjZXS2loTHVhdEhjX0sxSWRDa2dsd2FhblZj/view?pli=1

Tak myślę, jak by tu przejść na zdawanie egzaminu z katechezy do Duszpasterstwa Tradycji, a nie zdawać jej w szkole.

• A Katechezę w szkole zdajecie? 
  • My też nie.
  • Konkurs kuratoryjny z historii dla SP - już się rozpoczął? Zakończył?
    Ja jak zwykle...
  • No tak, to nie konkurs, a olimpiada. Ale terminarz/papierkologia i inne napięte... to chyba nie dla ed ;)
  • z fizyki dla gim. za 10 dni etap szkolny w Krk, sprawdź na stronie swojego kuratorium.
  • Z matematyki w podstawowej już po pierwszym etapie. 
  •  @Gosia5 - Do tej pory mieliśmy świadectwa ze szkoły FSSPX, tylko ostatni rok katechizm był na wspólnym świadectwie szkolnym, wcześniej oddzielnie - nie wiem czemu, w każdym razie słowo "religia" jest przekreślone i dopisany przedmiot dodatkowy: "katechizm". Spróbujemy poprosić o wystawienie tam zaświadczenia o ukończeniu kursu danej klasy, na który jesteśmy zapisani i uczymy się z niego (i egzamin jak dotychczas, dzieci uczą się na pamięć około 100 odpowiedzi katechetycznych). Może namówimy dyrektora nowej szkoły, by nam wpisał na świadectwie dodatkowy przedmiot i ocenę z Bractwa. Nasz ksiądz z parafii terytorialnej zwracał nam uwagę, żebyśmy mieli ocenę na świadectwie, myślę, że to może okazać się ważne, gdy będziemy prosić o  zgodę na Sakramenty poza parafią terytorialną, a zawsze prosimy o delegację do Duszpasterstwa Tradycji. Papierologia, ale jakoś mamy poczucie, że dopóki tak się da, to trzeba.
  • Tu są terminy konkursów kuratoryjnych na Mazowszu: http://www.konkursy.mscdn.eu/
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.