Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Homeschoolersi są the best! (2)

1575860626392

Komentarz

• U nas mróz jest obowiązkowy.
    nie trzeba się nawet ubierać ;)
  • Nam tez najbardziej brakuje tego wyjscia rano, tak na orzeźwienie. Pomaga wygnanie dzieci (starszych) na targ...a potem do lekcji!
  • U nas w parafii to nawet roraty są wieczorkiem, żeby dzieci się wyspały i nie zmarzły, he, he.
  • Można wstać rano, jakby było po co. Nie o fakt szkoły chodzi, ale o to, co w szkole jest. I czy idzie się na 7.00 czy na 9.00, nie ma znaczenia. Jak jest po co iść, to i -30 nie przeszkadza.
  • Ja chyba dzieci zabiore na ED Pô tym, czego sie dzisiaj nasluchalam na wywiadowce. Pani ma trzy poziomy w klasie, z kazda grupa omawia cos innego, pozostali sie w tym czasie dobrze bawia. Na lekcji panuje Halas, brak dyscypliny i pani otwarcie mowi, ze ciezko jej bedzie wytrwac do konca roku.
  • Sarcella, a która to klasa, że aż trzy poziomy? 
  • Druga, trzecia i czwarta. W sumie, pani wymaga, aby dzieci byly samodzielne, wiec nauka polega na wypelnianiu cwiczen i niezliczonej ilosci kserowek. Sama juz nie wiem, co o tym myslec.
  • Mam pytanie, czy gdzieś na necie znajduje się podręcznik metodyczny, jakaś pomoc dla nauczyciela do Tropicieli dla 4 latków?
    szukam z tel ale średnio mi idzie:-(
  • @Dorotak: zajrzę czy ktoś ma. Dam znać jak znajdę. Od tego roku jest spory problem z metodykami, bo dodawanie materiałów darmowych dla nauczyciela do podręczników jest karalne.
    Czekam aż będzie trzeba zapłacić za wafelek przy zakupie loda, bo inaczej to korupcja.
  • @Namor, dzięki, zupełnie tego nie wiedziałam :O żyję w czasach, w których nauczyciele mieli wolny dostęp do takich materiałów...

apropos, w cukierni naprzeciw płaci się 2zl za gałkę loda +15gr za wafelek ;-)
  • Mam pytanko, co poradzić 15latkowi, który siedzi nad książkami a nic nie wchodzi do głowy...Szkoda czasu i myślę że chłopaka też, chyba mu zależy ale zniechęca się pewnie łatwo. Są jakieś metody które mogłabym podpowiedzieć jego mamie zatroskanej?
  • No i najgłupsze pytanie świata, czy do tropicieli zerówkowych korzystaliście z jakiejś instrukcji obsługi co po kolei?Jest jakaś czy lecieć na spontana?
  • Mam pytanko, co poradzić 15latkowi, który siedzi nad książkami a nic nie
    wchodzi do głowy...Szkoda czasu i myślę że chłopaka też, chyba mu
    zależy ale zniechęca się pewnie łatwo. Są jakieś metody które mogłabym
    podpowiedzieć jego mamie zatroskanej?
    ------------------
    Jeżeli mamie zależy, to może pouczyć się wspólnie z synem, nie ma lepszej metody. Sama przy okazji się czegoś nauczy, to sama przyjemność.
  • A czy ten chłopak umie porządnie czytać?
  • Jego mama jest super z matmy i czasem uczy inne dzieci. Tu jest raczej problem z czymś w stylu historia, gdzie ona oczekuje że on poczyta i zapamięta i będzie mógł potem zająć się swoimi sprawami. Obiecał że w tym roku się "weźmie" a tymczasem mama zobaczyła oceny i awantura. 
    Mam wrażenie że młody jakoś celowo nie lekceważy matki tylko nie umie się uczyć skutecznie. Doradziłam robienie ściąg bo to mój sposób był, lubiłam przepisywać./Ale moze to przestarzałe metody? Może ktoś miał podobne problemy>?
  • Nu, mamie zależy, bardzo. Samotnie wychowuje syna, bardzo go kocha.
  • Dobrze jest z historii sięgnąć do jakiejś popularnej lektury związanej z tematem. My np. w związku w rewolucją francuską przeczytaliśmy "Kościół a rewolucja francuska" JR Nowaka, wtedy treści z podręcznika nie sa takie suche, pomijając fakt, że odnośnie rewolucji francuskiej są bardzo spłycone. Można obejrzeć jakiś film w temacie.
    Aby lepiej zapamiętać temat z historii mój syn odpowiada na sensowne pytania z podręcznika, wtedy co trzeba ma utrwalone.
  • A jakie polecacie podręczniki do historii ? Milcarek dla Gimnazjum jest trochę za trudny (za dużo wiedzy), bym wolała coś łatwiejszego. Wsip trochę za dziecinny (do kl.4, nie wiem, jak wyższe poziomy), szkoła wybrała Operona, ale w księgarni nie mogłam obejrzeć, bo zafoliowany.
  • edytowano września 2014
    My mamy wsip bazowo - a poprowadzić można wedle uznania.
    Mam ciekawą pozycję przy okazji - przystępnie napisaną myślę:
  • edytowano września 2014
    Korzystamy z WSiP Nowa Era  "A to historia" i Nowa Era "dzień dobry historio", do tej ostatniej dołączone są płyty CD
  • @Aniela - w ramach omawania rewolucji francuskiej warto przeczytać "Szaniec Boży".
  • tak, to już mamy przeczytane :)
  • http://audycje.tokfm.pl/audycja/7
    posłuchajcie audycji Czy ED to dobry pomysł?

słucham i ręce opadają.. ale co się dziwić wszak to Tok FM
  • A tu inna błyskotliwa pani psycholog. Odzywam się pod koniec audycji na dwie minuty.

http://player.polskieradio.pl/41
  • na koniec pani sama się podłożyła mówiąc, że o efekty pedagogiczne ed nie można się absolutnie martwić bo pojdejmują się tego jedynie wyjątkowi rodzice.

a na początku powiedziała, że odbiera się dzieciom bycie jednym z wielu w klasie, padłam...

• Nie no, fajne:-)
    Już wiem, że nie jestem menelem :-) :-) :-)
  • Ja jestem, póki ciepło, od rana do wieczora mają w-f ;)
  • @Marcelina a można tego posłuchać jeszcze gdzieś? Bo ten link od Ciebie to wskakuje radio na żywo.
  • Dla takich chwil warto być psychologiem hehe.

słuchając tokfm zapewniasz sobie wyjątkowe doznania - audycja 11 minut - a tak jakby się zjadło lody z kapustą
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.