Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Homeschoolersi są the best! (2)

1626365676892

Komentarz

• edytowano czerwca 2015
    Wszystko jest lepsze od GOKu...;) Ale my tylko bezłazienkowe wersje testowaliśmy.
  • A my znamy tylko GOK- z łazienką:) a nawet raz studio mieliśmy dwupokojowe. Nie podejrzewałam, że gdzieś może być lepiej. Ale my z psem jeździmy:))) i tylko w GOKu nas przyjmują.
  • Bo poza zbiorową łazienka GOK jest ok. :D
  • Gok z łazienką jest ok, Dobrodaj jest super i Dom gościnny Sawickich jest fantastic.
    W tych miejscach nocowaliśmy :-)
    Gok bez łazienki, nocowanie w dwóch pokojach z marudą w ciąży jest wyzwaniem, szczególnie dla męża tej marudy ;-)
  • Zgadzam się, Krzyżowa jest the best.
  • @AB, a jaki adres tego wątku o podręcznikach w kl.4?
  • @Monira
    U mnie J. zaczyna szkołę średnią w szkole i idzie na II st. muzycznej. Ciekawam jak on sobie biedaczek :D da radę, he, he. Mam nadzieję, że miło będzie wspominał ED.
  • To mnie pocieszyłaś - obserwuje te dzieci w SM od kilku lat i jestem pełna podziwu. Bardzo dużo mają pracy. Widzę, że mój Ignacy musi zacząć więcej ćwiczyć. Na razie ćwiczy do dwa dni - bo nie ma czasu. A i tak wygrywa konkursy. Muszę mu umożliwić ćwiczenie, bo przestanie sie muzycznie rozwijać. Uwielbiam Sm.
  • Powiedzcie mi prosze jak to jest z ta szkoła Sawickich?
    Ona faktycznie bezplatna? I skad do niej dojezdzacie? Przyjezdzacie tylko na egzaminy? Jak ta szkola wyglada od kuchni? Nie bardzo potrafie znalezc interesujjace mnie informacje na stronie.
  • Jak wejdziesz w zakłądkę "Edukacja domowa" to tam jest wiecej szczegółów. My - nasza rodzina - przyjeżdżamy na egzaminy, warsztaty narciarskie i obozy letnie, czasem na zloty.
    Dojeżdżaliśmy z Wawy, teraz z Krk, ale zanm takich, co dojeżdżają z Gdańska. Sawiccy zapewniają noclegi na czas egzaminów.
    Szkoła jest faktycznie bezpłatna, dla stacjonarnych i dla homeschoolersów.
    Od kuchni wygląda, wesoło, luźno, gwarnie i nieco tłoczno, bo dzieci w ED jest tam dużo.
  • Egzaminy mogą być raz w roku ale można też indywidualnie umawiać się na zdawanie (z wyprzedzeniem). Zwykle podaje sie kilka terminów - wybierasz z tej puli. Tak było kiedyś.
  • Nadal jest, zrobili jeszcze więcej terminów.
  • Można, bezpośrednio z nauczycielem danego przedmiotu.
  • U nich się to płynnie zmienia, bo poradnia jest nowa i te różne zezwolenia uzyskują na bieżąco.

Joanna_91, Sawiccy prowadzą trzy szkoły stacjonarne podstawowe, jedno gimnazjum i liceum (w liceum są obecnie tylko uczniowie ED, ale od przyszłego roku będą stacjonarni).
  • Ze wszystkich oprócz plastyki i muzyki.
  • Pamiętam rozmowy w kuluarach, że jeszcze trzeba zjechać do Koszarawy (z Bystrej) na w-f.
    więc wnoszę, że tak.

Ale lepiej pytaj tych, co mają starsze dziecni, @Namorowa np.

• z w-f nie zdawały :)
  • Zdawać nie trzeba, ale oczywiście można. Można się z nauczycielem muzyki czy plastyki umówić jakby miało wyglądać zaliczenie przedmiotu, sporo osób tak robi, nie ma problemu.
    Wf-u też nie trzeba, ale może da się mieć ocenę i z tego.
  • Jak z GOKu truchtem do szkoły na egzamin pognacie, to juz wf zaliczony powinien byc! ;)
  • U nas w Salomonie można mieć oceny z tych przedmiotów, bo może się przydać dziecku, które chce iść na studia na AWF, czy do liceum plastycznego. Z w-f przynosi się zaświadczenie od trenera, a z plastyki / muzyki jest egz. pisemny z historii sztuki /muzyki (nawet na maturze była taka opcja).
  • Tak można.
  • Nie wiem tylko jak to jest jak w szkole naucza się tylko angielskiego. My wypelnialismy kartę wyboru języka
  • być może nie. egzaminy sa sprawdzane w oke, nie w szkole.
  • Myślę żeby zacząć dzieci uczyć podstaw rosyjskiego i niemieckiego, tak żeby na kursach nie zaczynały od " nazywam się " i kolorów, tylko od poziomu wyżej. Najchętniej w formie zabawy, wierszyki, piosenki itp. Czy ktoś zna jakiś rosyjskich i niemieckich poetów w stylu Brzechwy?
  • Ale przecież HS nie jest dla takich dzieci, które sobie nie radzą w szkole, tylko dla takich rodziców, którzy sobie radzą w domu.
  • Badaniu w poradni podlega dziecko, nie rodzice. Ja np. chyba tylko raz byłem w poradni z dziećmi, a opinii uzyskiwaliśmy już dziesiątki.
  • Państwowe poradnie robią różne sztuki (choć nasza otwocka -- akurat nie, przynajmniej z nami). Rozmowa najczęściej ma na celu wywarcie dyscyplinującego wpływu na rodziców, można ją sobie darować, o ile się da.
  • Dla wszystkich edukujących domowo i nie tylko polecam książkę opisującą jak uczyć dzieci matematyki. Zawiera cenne wskazówki i świetne przykłady jak uczyć przez zabawę. Pani prof. Gruszczyk-Kolczyńska jakiś czas temu recenzowała darmowy elementarz. Ma co do niego wiele zastrzeżeń. W swojej książce opisuje jakich błędów nie popełniać.
    Tytuł to "Dziecięca matematyka".
    Wpisując go w wyszukiwarkę, można książkę pobrać w formacie .pdf ze strony jakiegoś przedszkola, ale nie wiem czy jest tam legalnie.
  • Na pewno dotychczas z przyrody był proponowany Wsip, a z historii Operon. Reszta nie była narzucona.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.